Tegn på kreft hos barn

Kreft er en sjelden diagnose hos barn, og de fleste overlever heldigvis. Noen symptomer er røde flagg, og legen vil da gjøre flere undersøkelser for å utelukke kreft.

KREFT ER SJELDENT HOS BARN: Og heldigvis blir de fleste helt friske med behandling. Foto: Africa Studio / Shutterstock / NTB
KREFT ER SJELDENT HOS BARN: Og heldigvis blir de fleste helt friske med behandling. Foto: Africa Studio / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kreft er en sjelden diagnose hos barn og unge, og med behandling overlever de aller fleste. Her kan du lese om symptomene som kan vekke mistanke og bør føre til legekontakt.

En kreftdiagnose hos barn eller ungdom kan oppleves dramatisk og skremmende for de familiene som rammes. I Norge får årlig rundt 150-200 mindreårige en kreftdiagnose.

Store fremskritt i diagnostisering og behandling de siste tiårene har medført at overlevelsen i dag er på hele 87%. I 1970 overlevde kun 10%. Dette understreker betydningen av riktig diagnose og behandling når barn får kreft.

Hvilke typer kreft rammer barn?

Kreftsykdom er heldigvis sjeldent hos barn og unge, de fleste kreftsykdommer rammer kun eldre. Det er likevel noen få og viktige unntak.

  • Blodkreft: Den vanligste kreftformen for barn og unge er ulike leukemier. Diagnosen er vanligst hos de aller yngste. Leukemi kan du lese mer om her.
  • Hjernesvulst: Svulster i hjernen eller andre deler av sentralnervesystemet utgjør rundt 1 av 3 krefttilfeller hos barn og unge.
  • Andre: Andre kreftdiagnoser som er uvanlige, men kan ramme barn og unge er blant annet kreft i lymfesystemet, beinmarg, muskler og skjelett.

De vanligste symptomene

Nedsatt allmenntilstand uten annen forklaring: At barn er slappe og i dårlig form er svært vanlig og noe de fleste foreldre er godt kjent med. Infeksjonssykdommer som forkjølelse og omgangssyke er svært vanlig hos barn, særlig i barnehage- og barneskolealder. Men om barn er vedvarende slappe, har feber, dårlig matlyst eller går ned i vekt uten noen kjent årsak så bør det undersøkes videre. Gjerne om plagene har vedvart i 1-2 uker.

Blekhet:

Kombinasjonen slapp og blek er vanlig ved blodmangel. Andre årsaker enn kreft er langt vanligere (feks jernmangel), men sykdom bør utelukkes.

Svulster:

En uvanlig klump, utvekst, eller hevelse kan være et tegn på kreft. Husk at forstørrede lymfeknuter er normale og forventede funn under en infeksjon som for eksempel influensa. Lymfeknuter kan også kjennes blant annet i lysken, uten at det må være tegn på sykdom. Men klumper som vedvarer og vokser bør vurderes hos lege.

Langvarig hodepine:

Vedvarende plager med hodepine bør vurderes hos lege. Hodepine i forbindelse med hjernesvulst kjennetegnes gjerne av daglig hodepine, spesielt på morgenen og om det er ledsaget av kvalme/oppkast.

Andre vanlige årsaker til hodepine er spenningshodepine, migrene og medikamentoverforbrukshodepine.

Langvarige smerter:

Smerter av ukjent årsak som vedvarer over tid bør undersøkes av lege. Smerter i skjelettet kan oppstå ved svulster, men også i rundt 30% av leukemier. Det kan arte seg som for eksempel hoftesmerter og halting, uten at barnet har slått seg. Et barn som halter bør alltid vurderes av lege.

Uvanlige blåmerker og/eller blødninger:

Store blåmerker, eller hyppige blåmerker av ukjent årsak kan være et tegn på forstyrrelser i blodets evne til å levre seg (koagulere). Det vil også gjøre at man lettere blør og at blødninger blir vanskeligere å stoppe. Nyoppståtte slike plager kan være et symptom på kreft. En annen viktig årsak til uvanlige blåmerker er mishandling.

BLÅMERKE UTEN SKADE: Får barnet ofte store blåmerker uten at det har skadet seg, bør varselklokkene ringe. Foto: Vershinin89 / Shutterstock / NTB
BLÅMERKE UTEN SKADE: Får barnet ofte store blåmerker uten at det har skadet seg, bør varselklokkene ringe. Foto: Vershinin89 / Shutterstock / NTB Vis mer

Uvanlig oppfylning i magen:

En vedvarende oppfylning i magen kan representere en svulst, en forstørret milt eller lever. Dette er symptomer som bør vurderes hos lege.

Videre utredning

Ved bekymring for kreft hos barn bør i første omgang fastlegen kontaktes. Om fastlegen ikke er tilgjengelig, og barnet har dårlig allmenntilstand eller akutte symptomer, kan legevakten kontaktes på tlf 116117.

Legen vil ta en grundig sykehistorie, undersøke barnet og ta blodprøver. Om funnene gir grunn til videre mistanke vil barnet bli innlagt på sykehus for videre oppfølging.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer