Spedbarnskolikk

Spedbarnskolikk er kolikk med gråtetokter hos baby. Plagene gir seg gjerne når barnet er 3-4 måneder. Her er rådene og tipsene du trenger i mellomtiden.

KOLIKK HOS BABY: Varer gråtetoktene i minst 3 timer daglig, minst 3 dager i uken - i en periode på minst 3 uker, da har din baby kolikk. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
KOLIKK HOS BABY: Varer gråtetoktene i minst 3 timer daglig, minst 3 dager i uken - i en periode på minst 3 uker, da har din baby kolikk. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Når den lille babyen gråter og gråter og foreldrene er slitne, er det ikke rart at man kan bli frustrert. Har den lille vondt? Hvorfor gråter babyen? Hvor lenge kommer det til å være slik? Hva er kolikk og hvor lenge varer det?

Hva er kolikk og når oppstår det?

Ved spedbarnskolikk varer gråtetoktene i minst 3 timer daglig, minst 3 dager i uken i en periode på minst 3 uker, hos et ellers friskt barn. Plagene er gjerne på det verste rundt 6 ukers alder og er ofte gradvis avtakende før de stopper ved 3-4 måneders alder.

LES OGSÅ: Barn under seks måneder blir sjeldent plaget av forstoppelse

Hva er årsaken til kolikk?

Forskerne er usikre på hva som utløser kolikk. Det er imidlertid lansert flere forslag til hva som kan være årsak. Blant annet er det mulig at risikoen for at barnet får kolikk øker dersom mor røyker i svangerskap og etter fødsel.

Det har vært spørsmål rundt hvorvidt mors kosthold kan ha innvirkning dersom hun ammer. I følge Generell veileder i pediatri (revidert 2013) fra norsk barnelegeforening, har ca 25 % av barn med kolikk bedring på diett fri for kumelkprotein (spesiell morsmelkerstatning eller melkefri diett hos ammende mødre).

For andre årsaker, mangler tilstrekkelig forskning hvor det vises en sikker årsakssammenheng med spedbarnskolikk.

Symptomer og tegn på kolikk hos baby

Tegn på at babyen har kolikk Det er typisk at gråten begynner på kvelden. Den starter gjerne brått, er kraftig og det virker som ingenting man gjør for å trøste nytter. Ofte kan man se på babyen at ansiktet blir rødt, hendene er knyttet og bena trukket opp. Det er gjerne slik at gråten stopper plutselig. Det er også karakteristisk at gråten gjerne ikke har noen relasjon til hva som ellers skjer rundt babyen.

Andre årsaker til gråt hos babyen

Det finnes mange årsaker til at babyer gråter. En baby har ikke språk og gråt vil være kommunikasjonsformen for mange behov eller ubehag hos babyen. Det kan være sult, behov for kos, våt bleie, at babyen er trøtt, er for varm eller kald eller at babyen har vondt noe sted. Gråten kan være forskjellig ettersom hva som er galt og nære omsorgspersoner kan ofte klare å høre litt forskjell på gråten etterhvert som de blir kjent med babyen.

Gråt kan også skyldes sykdom og dersom man er bekymret for babyen, bør terskelen for å oppsøke lege være lav. Spesielt bør man oppsøke lege dersom babyen har feber, kraftige brekninger, diare, blod i avføring og kanskje også om gråtemønsteret endres. Med endret gråtemønster menes for eksempel om gråten går over til å bli slitne klynk eller kraftig gråt som ved smerte eller at en baby som ikke pleier å gråte plutselig begynner å gråte mye.

Babyer med kolikk kan også ha gråt av andre årsaker slik som babyer uten kolikk.

LES OGSÅ: Bleieutslett: Symptomer, årsak og behandling

TRØSTE OG VUGGE: Det er det viktigste du gjør nå! Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
TRØSTE OG VUGGE: Det er det viktigste du gjør nå! Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Råd ved kolikk

Norske barnelegeforening gir disse rådene ved spedbarnskolikk:

  • Diettforsøk med kumelkfri diett til mor og barn
  • Rådgivning, informasjon til foreldre om teknikk ved mating, raping etter måltid osv.
  • Eventuelt avlastning av foreldre
  • Eventuelt behandling av spesifikke tilstander, som for eksempel refluks
  • Det kan også hjelpe å bytte type morsmelkerstatning dersom babyen får dette. Men det er ikke alltid lurt å bytte, slik at dette kanskje best diskuteres i samråd med helsesøster.

Les flere råd ved spedbarnskolikk

FRARÅDES: Europeiske helsemyndigheter fraråder ammende å drikke fenikkelte, etter det ble funnet kreftfremkallende egenskaper i dyrestudier. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
FRARÅDES: Europeiske helsemyndigheter fraråder ammende å drikke fenikkelte, etter det ble funnet kreftfremkallende egenskaper i dyrestudier. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Annen behandling

Småbarnsforeldre snakker med andre småbarnsforeldre, og ikke sjelden er det noen som oppgir å ha hatt effekt på spedbarnskolikk av for eksempel kiropraktorbehandling. Denne behandlingen har ikke dokumentert effekt, det vil si at det er ikke studier av tilstrekkelig kvalitet som har vist nok effekt av slike tiltak til at man med sikkerhet kan si at det virker.

Behandling med Dimetikon (Minifom) er uten sikker effekt, og anbefales ikke av Barnelegeforeningen og Helsedirektoratet.

Det finnes noe forskning som viser redusert gråtetid hos babyer som ammes ved tilskudd av en type melkesyrebakterier (Lactobacillus reuteri) som finnes i Semper dråper, men det trengs mer forskning før dette kan anbefales. Man vet heller ikke hva slags langtidseffekt et slikt tilskudd kan ha. Dette anbefales derfor ikke som rutinemessig behandling for kolikk.

Fenikkelte er noe som frarådes hos gravide og ammende. Det er funnet at et stoff i fenikkelte kan ha kreftfremkallende egenskaper i dyrestudier. Europeiske helsemyndigheter anbefaler derfor at gravide og ammende får i seg minst mulig av dette stoffet.

Småbarnsforeldre har også erfart at en baby med kolikk kan roe seg ned når den bæres. Generelle råd om at babyen bør rape tilstrekkelig under og etter måltider, samt gode teknikker ved amming gjelder for alle babyer, også for de med kolikk.

Hvor lenge varer det?

Kolikk går over hos 60% innen 3 måneders alder og hos 90% innen 4 måneders alder. Det er vanlig å bli sliten som foreldre og det er viktig at man har overskudd nok til å være en omsorgsfull forelder, både for babyen og eventuelle søsken. Så lenge babyen spiser og legger på seg og det er spedbarnskolikk det dreier seg om, trenger man ikke bekymre seg så mye for selve kolikken.

Avlastning

For å ha overskudd som foreldre, så kan det være en god hjelp å ta imot avlastning fra familie og/eller venner. De fleste har hørt om spedbarnskolikk og vet hvor krevende det kan være for familien det gjelder. Det er dessuten en avgrenset periode man ber om hjelp i, og sannsynligheten for at det er noen som er villig til å hjelpe til er nok ganske stor, dersom man ber om det. Hvis spedbarnskolikk varer i lengre enn 4 måneder og eller det er andre plager, bør man kontakte lege.

Skrevet av: Katharina Eimind, lege, 19.03.18. Kilder: Helsenorge.no, Helsebiblioteket.no, Relis.no, Relis.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer