Mange foreldre fortviler kanskje over problemet, men det er ifølge Marte Kvittum Tangen, spesialist i allmennmedisin, helt vanlig at små barn våkner i løpet av natta.
- Mer enn én av tre barn våkner fortsatt hver natt i fireårs alder. Under fem prosent av barn har så hyppige oppvåkninger at det defineres som søvnproblemer, sier hun.
Når vi sover går vi gjennom ulike søvnfaser. Barn er mer preget av den lettere REM-søvnen. Denne fasen er kjennetegnet av hurtige øyebevegelser, og raske hjernebølger som likner de vi har i våkne tilstand. I denne fasen våkner barn lettere.

Seks ulike søvnforstyrrelser
Natteskrekk og infeksjoner
Utover lettere søvnfaser kan det være mange grunner til at små barn våkner i løpet av natta. Noen har nattskrekk, mareritt eller går i søvne.
- Nattskrekk kan vise seg ved hjertebank, rask pust og svetting i kombinasjon med skriking eller gråting uten at barnet lar seg vekke. Det går vanligvis over helt av seg selv og varer bare en kort periode, sier Kvittum.
Hun forteller at barn også kan sove dårlig på grunn av sykdommer som epilepsi eller infeksjoner. Akutte infeksjoner kan gi feber, smerter oppkast og kvalme som gjør at barnet sover dårligere.
- Eksempelvis kan ørebetennelse gjør veldig vondt. Det samme kan urinveisinfeksjoner, som ofte vil medføre hyppig vannlatingstrang.
Enkelte medisiner kan påvirke søvnen, men noen ganger sover også barn dårlig på grunn av hendelser de har opplevd.
- Det er lurt med gode faste leggerutiner og ikke skjermaktivitet siste timen før de skal sove. Et stille soverom med god luft er også viktig. Noen ganger er søvnvanskene så store at det kan være klokt å snakke med helsesykepleier eller lege om dette, sier allmennlegen.

Dette må du ikke gjøre når du har vannkopper
Astma og allergi
Helsesykepleier Camilla M. Østensen kan nevne flere andre lidelser som påvirker barnets søvn. Blant annet astma, allergi, atopisk eksem, kolikk, refluks, kronisk mellomørebetennelse og store falske mandler. Barnemark kan gi plagsom kløe og gjøre det vanskelig for barnet å sovne.
- Dette er det viktig å være oppmerksom på, for ulike lidelser vil trenge en spesiell tilnærming, understreker hun.

Hvor mange timer søvn trenger du?
Dersom barnet er i en fase med stor utvikling, både motorisk og kognitivt, vil de ofte sove dårligere.
- Man vet ikke sikkert årsaken til nattskrekk, men det kan i noen tilfeller henge sammen med forutgående sykdom, feber, eller underskudd på søvn. Disse barna trenger i enda større grad faste rutiner ved legging, sier Østensen.
- Må finne søvnen selv
Helsesykepleieren mener også at hvordan barnet legger seg om kvelden kan påvirke hvor lett de finner søvnen under oppvåkning på natta.
- Barn som er vant til at foreldrene ligger hos dem til de sovner, eller sovner til fortellinger eller annet stimuli vil gjerne trenge dette for å sovne igjen på natta. Derfor er det viktig med en god leggerutine, forklarer hun.
Våkner barnet om natta råder helsesykepleieren foreldre om å unngå å løfte eller ta barnet ut av soverommet. Man bør istedenfor legge ei hånd på barnet, og si: nå er det natt og nå skal vi sove.
- Det er viktig at barnet får hjelp til å finne søvn i egen seng. Under legging og oppvåkning må de kjenne seg trygge og beskyttet av foreldrene. Dersom barnet blir vant til mye støtte for å klare å sovne, vil det være vanskelig for barnet å finne søvn på egen hånd.
Når bør lege kontaktes?
Østensen anbefaler foreldre å først snakke med helsesykepleier på helsestasjonen. Dersom barnet er plaget av mye eksem, hoster mye på natta, har hatt gjentakende ørebetennelser eller sliter med magevondt, da bør foreldrene også ta kontakt med lege.
- Dette er viktig for at foreldrene skal være trygge på at de møter barnet på riktig måte når det våkner om natta. Er de bekymret for om barnet har vondt eller ubehag, da klarer de ikke være tydelige og trygge overfor barnet, forklarer hun.