Slik sover barnet gjennom natta

Avbrutt nattesøvn hos små barn er ikke uvanlig og kan ha flere ulike årsaker.

SØVN: Barn har flere perioder med lett søvn om natten enn voksne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SØVN: Barn har flere perioder med lett søvn om natten enn voksne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Mange foreldre fortviler kanskje over problemet, men det er ifølge Marte Kvittum Tangen, spesialist i allmennmedisin, helt vanlig at små barn våkner i løpet av natta.

- Mer enn én av tre barn våkner fortsatt hver natt i fireårs alder. Under fem prosent av barn har så hyppige oppvåkninger at det defineres som søvnproblemer, sier hun.

Når vi sover går vi gjennom ulike søvnfaser. Barn er mer preget av den lettere REM-søvnen. Denne fasen er kjennetegnet av hurtige øyebevegelser, og raske hjernebølger som likner de vi har i våkne tilstand. I denne fasen våkner barn lettere.

Natteskrekk og infeksjoner

Utover lettere søvnfaser kan det være mange grunner til at små barn våkner i løpet av natta. Noen har nattskrekk, mareritt eller går i søvne.

- Nattskrekk kan vise seg ved hjertebank, rask pust og svetting i kombinasjon med skriking eller gråting uten at barnet lar seg vekke. Det går vanligvis over helt av seg selv og varer bare en kort periode, sier Kvittum.

Hun forteller at barn også kan sove dårlig på grunn av sykdommer som epilepsi eller infeksjoner. Akutte infeksjoner kan gi feber, smerter oppkast og kvalme som gjør at barnet sover dårligere.

- Eksempelvis kan ørebetennelse gjør veldig vondt. Det samme kan urinveisinfeksjoner, som ofte vil medføre hyppig vannlatingstrang.

Enkelte medisiner kan påvirke søvnen, men noen ganger sover også barn dårlig på grunn av hendelser de har opplevd.

- Det er lurt med gode faste leggerutiner og ikke skjermaktivitet siste timen før de skal sove. Et stille soverom med god luft er også viktig. Noen ganger er søvnvanskene så store at det kan være klokt å snakke med helsesykepleier eller lege om dette, sier allmennlegen.

Astma og allergi

Helsesykepleier Camilla M. Østensen kan nevne flere andre lidelser som påvirker barnets søvn. Blant annet astma, allergi, atopisk eksem, kolikk, refluks, kronisk mellomørebetennelse og store falske mandler. Barnemark kan gi plagsom kløe og gjøre det vanskelig for barnet å sovne.

- Dette er det viktig å være oppmerksom på, for ulike lidelser vil trenge en spesiell tilnærming, understreker hun.

Dersom barnet er i en fase med stor utvikling, både motorisk og kognitivt, vil de ofte sove dårligere.

- Man vet ikke sikkert årsaken til nattskrekk, men det kan i noen tilfeller henge sammen med forutgående sykdom, feber, eller underskudd på søvn. Disse barna trenger i enda større grad faste rutiner ved legging, sier Østensen.

- Må finne søvnen selv

Helsesykepleieren mener også at hvordan barnet legger seg om kvelden kan påvirke hvor lett de finner søvnen under oppvåkning på natta.

- Barn som er vant til at foreldrene ligger hos dem til de sovner, eller sovner til fortellinger eller annet stimuli vil gjerne trenge dette for å sovne igjen på natta. Derfor er det viktig med en god leggerutine, forklarer hun.

Våkner barnet om natta råder helsesykepleieren foreldre om å unngå å løfte eller ta barnet ut av soverommet. Man bør istedenfor legge ei hånd på barnet, og si: nå er det natt og nå skal vi sove.

- Det er viktig at barnet får hjelp til å finne søvn i egen seng. Under legging og oppvåkning må de kjenne seg trygge og beskyttet av foreldrene. Dersom barnet blir vant til mye støtte for å klare å sovne, vil det være vanskelig for barnet å finne søvn på egen hånd.

Når bør lege kontaktes?

Østensen anbefaler foreldre å først snakke med helsesykepleier på helsestasjonen. Dersom barnet er plaget av mye eksem, hoster mye på natta, har hatt gjentakende ørebetennelser eller sliter med magevondt, da bør foreldrene også ta kontakt med lege.

- Dette er viktig for at foreldrene skal være trygge på at de møter barnet på riktig måte når det våkner om natta. Er de bekymret for om barnet har vondt eller ubehag, da klarer de ikke være tydelige og trygge overfor barnet, forklarer hun.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer