Slik forebygger du brystbetennelse

Hvis du har symptomer på brystbetennelse er det ett råd som gjelder over alt annet:

Den viktigste behandlingen av brystbetennelse er amming Foto: Scanpix
Den viktigste behandlingen av brystbetennelse er amming Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

- Tøm brystet, tøm brystet, tøm brystet - så ofte som mulig, sier Tine Greve, ammehjelper og jordmor IBCLC.

Plutselig sover barnet hele natten. Eller man har kledd på seg for lite en kald vinterdag. Eller kanskje har du hatt på deg klær som har strammet, som har ført til tilstopping. Uansett årsak, brystbetennelse kan være svært smertefullt.

Man skiller mellom to forskjellige typer brystbetennelse, inflammatorisk og bakteriell. Man kan også få tilstoppede melkeganger uten at det er en betennelse, men dette er ofte forstadiet til en brystbetennelse.

Ifølge Nasjonal kompetansetjeneste for amming har de tre tilstandene disse forskjellige symptomene:

Tilstoppede melkeganger

Oppstår vanligvis gradvis etter dårlig uttømming eller avløpshinder.

• Oftest bare på ett av brystene

• Noe hevelse og rødhet, liten eller ingen varme

• Vanligvis kjennes en kul/kuler

• Lokal smerte, oftest mild

• Temperatur normalt under 38.5 grader.

• Vanligvis ingen generell sykdomsfølelse

LES OGSÅ: Naturmidler og amming

Inflammatorisk brystbetennelse

Melk har blitt presset ut i vevet, og inflammasjon oppstår. Kommer plutselig, oftest etter brystspreng eller tilstoppede melkeganger, som ikke er avhjulpet med hyppig brystuttømming.

• Oftest bare på ett av brystene

• Lokalisert rødhet, varme og hard og fortykket hud

• Evt. en større kul/hardt område under huden

• Lokal smerte, ofte kraftig

• Temperatur over 38.5 grader er ikke uvanlig

• Generell sykdomsfølelse, influensasymptomer, eventuell kvalme

• Ingen patogene bakterier i melken eller lav/moderat vekst av disse.

LES OGSÅ: Medikamenter og amming

Bakteriell brystbetennelse

Oppstår plutselig etter at bakterier har kommet inn i brystet, som regel via sår eller sprekker på brystknoppene. Kan også oppstå hvis ikke inflammasjon er avhjulpet med hyppig brystuttømming.

  • Bare på ett av brystene
  • Lokalisert rødhet, varme, hard og fortykket hud
  • Oftest lokalisert sterk smerte
  • Temperatur over 38.5 grader
  • Generell sykdomsfølelse, influensasymptomer og kvalme er vanlig
  • Oppvekst av bakterier i melken. Gjerne rikelig vekst.

LES OGSÅ: Brystspreng: Cottermans grep

Den viktigste behandlingen av brystbetennelse er amming Foto: Scanpix
Den viktigste behandlingen av brystbetennelse er amming Foto: Scanpix Vis mer

Forebygging

Mens noen mødre aldri opplever verken tette melkeganger eller brystbetennelse, er andre svært plaget.

- Det er dessverre slik at hvis du først har hatt brystbetennelse, får du det ofte igjen. Noen blir så plaget av det at de slutter å amme. Derfor er det viktig å forebygge, mener Greve.

Det kan være mange årsaker til brystbetennelse. Har du såre brystknopper, er det viktig med riktig stell.

- Pass på å stelle eventuelle sår du får på brystknoppen. Såret kan være inngangsport for bakterier og dermed starten på en brystbetennelse, sier Sigstad. Få også hjelp til å løse problemet med såre brystknopper. Korrekt sugetak og god ammestilling er viktig, både forebyggende og for å bli kvitt problemet.

LES OGSÅ: Vektreduksjon under amming

Behandling

Det er nevnt tidligere, og det nevnes igjen. Den viktigste behandlingen av brystbetennelse er amming.

- Hyppig tømming. Ammehjelpen råder at barnet dier hver andre time på dagtid og minst to ganger på natten, sier Greve.

Hun gir flere råd du kan følge før du oppsøker lege.

- Det kan være en tilstoppet melkegang, da kan kreative ammestillinger tas i bruk. Man kan stå på alle fire. Barnets underkjeve er vendt mot der det er tilstopping. Når barnet beveger underkjeven masserer barnet brystet.

-Man kan også gi brystet en lett massasje. Du stryker med fingertuppene, fra kulen i retning utgangen. Men ikke massere for hardt, da risikerer du å ødelegge brystvev. Da siver melken ut i brystvevet, og det kan være vondt lenge.

- Hvis du ikke vet hva du skal gjøre, søk hjelp. Tidlig.

- Hvis du merker bedring innen 24 timer, trenger du antakelig ikke å oppsøke lege. Ved forverring bør lege oppsøkes. Da er det viktig at du tar med en melkeprøve så legen kan dyrke den for bakterier, forteller Greve.

- Ved bakteriell brystbetennelse trenger man som regel behandling med antibiotika.

LES OGSÅ: Amming på offentlig sted i utlandet

Vær oppmerksom på vond kul

I følge Helsenorge.no blir brystbetennelser med bakteriell infeksjon vanligvis bedre av seg selv eller etter antibiotikabruk. Hvis brystbetennelsen skyldes en infeksjon, får imidlertid 1 av 10 kvinner en abscess som komplikasjon. Dette er en opphopning av puss i et hulrom under huden.
Opphopningen kan føles som en hard, vond kul. Abscesser må dreneres, enten med en nål eller med et snitt fra en skarp kniv. Deretter kan legene behandle infeksjonen med antibiotika. Du kan vanligvis fortsette å amme uansett hva slags behandling du får.

Hvordan forebygge

I høst- og vintermånedene er det viktig å ikke kle på seg for lite, men det er like viktig når vi går mot lysere og varmere tider.

- Man må passe på at man ikke blir kald på brystet. Ikke bli kald på henda. Ikke bare stikk en liten tur ut uten å kle på deg. Den farligste tiden er faktisk våren, når det begynner å bli deilig ute, sier Greve.

Hun forteller at det er lurt med et ekstra lag med klær rundt brystet når det er kaldt ute.

- Så er det viktig å amme hyppig, sørge for at man ikke får spreng. Pass også på at sår på brystknoppen får riktig stell.

- Enkelte har nytte et kosttilskudd som heter Lecitin, som skal hindre at melken slintrer og klumper seg i puppen, forteller Greve. Hun presiserer at bruk av Lecitin ikke er et forskningsbasert råd, men et erfaringsbasert råd.

Har du et spørsmål om ditt barns helse eller amming? Send inn ditt spørsmål til barnelege Jenny Ringnes.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer