På fagspråket kalles skurv infantil seboreisk eksem.
Som regel inntreffer skurv hos babyen før to måneders alder, og forsvinner normalt etter noen måneder.
- Det er døde hudceller og fett fra talgkjertler som legger seg i hodebunnen. Det kan få en gulhvit farge og se ut som fet flass med skjelling, forteller helsesøster ved Konnerud helsestasjon i Drammen, Merethe Bragstad.
Ikke alle barn får skurv. Årsaken til hvorfor noen får det mens andre slipper unna, er ukjent.

- Men det smitter ikke. Det har ingen ting med dårlig hygiene å gjøre og det er ikke farlig, forsikrer Bragstad.
Gir lite plager
Ifølge Oslo hudlegesenter er skurv en tilstand som særlig rammer hodebunn hos spedbarn. Men andre områder på kroppen, som nakke, armhuler og underliv, kan også rammes.
- Det er et viktig skille mellom skurv og atopisk eksem. Skurv klør lite eller ingenting. Barnet er ikke plaget av dette, og det er mer et estetisk problem. Hvis man er usikker på hva det er, er det viktig å konsultere med lege, sier Bragstad. Hun presiserer at man bør konsultere med helsestasjon eller lege dersom man er usikker på behandling av skurv, eller om huden er rød, irritert og skurven brer seg utover hodebunn og nedover til ansiktet og nakken.
LES OGSÅ: Utslett, after og hodepine

Behandling
Normalt vil skurv gå over av seg selv, men det kan ta noen måneder hos enkelte.
- Lette tilfeller trenger ikke behandling. Det kommer an på hvor mye, hvor tykt det er og om barnet har mye hår. Det er viktig at man ikke plukker eller priker på skorpene, sier Bragstad.
Hvis du likevel ønsker å fjerne skurv kan du følge disse tipsene fra helsesøster Merethe Bragstad:
- Smør inn hodebunnen med nøytral olje, ta på en tynn lue. La den virke noen timer, eventuelt over natten før, før du vasker hodebunn med lunket vann. Ikke gni i barnets hodebunn. Gre gjennom babyens hår med en myk børste, slik at eventuelle rester løsner. Merethe Bragstad anbefaler å bruke olivenolje.
- Jeg vil ikke anbefale å bruke jordnøttolje, da noen babyer kan reagere på nøtteprodukter uten at foreldrene vet det. Babyolje vil jeg heller ikke anbefale da de ofte har parfyme i seg, sier helsesøsteren. Vask ut oljen etter at den har vært i hodebunnen. Bruk bare lunkent vann. - Ved mye skurv eller dersom nøytral olje ikke fungerte, kan salisylvaselin 2 prosent brukes. Smør på det aktuelle området, og la salisylvaselin sitte i 6-12 timer. Salisylvaselin har svak oppløsende effekt, og kan bidra til at flakene slipper taket.
- Det er viktig at barnet ikke får salisylvaselin i øynene. Gre håret bakover, ikke fremover mot øynene. Skyll godt ut, sier Bragstad. - Hvis ikke salisylvaselin fungerer, kan man smøre barnets hodebunn inn med fet nøytral krem, uten parfyme, kombinert med hydrokortisonkrem 1 prosent. La det virke på samme måte og gre ut med en myk hårbørste.
- Noen blir bra etter en behandling, andre trenger flere behandlinger, sier Bragstad.
Har du spørsmål om ditt barns helse? Send inn ditt spørsmål til barnelege Jenny Ringnes.