Sengevæting

Hos noen barn tar modningen av nervesystemet lenger tid. Sengevæting hos barn er svært vanlig.

SENGEVÆTING: Uhell kan skje! Hvis barnet er over 6 år og fortsatt tisser i sengen om natten, er det lurt å gå til lege. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SENGEVÆTING: Uhell kan skje! Hvis barnet er over 6 år og fortsatt tisser i sengen om natten, er det lurt å gå til lege. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det å tisse er egentlig et komplisert samspill mellom hjerne, ryggmarg, nerver og blæremuskler. Noen får kontroll over dette samspillet senere enn andre, og tisser på seg om natten. Det kalles sengevæting, og er veldig vanlig.

LES OGSÅ: Enurese: Ufrivillig vannlating hos barn over 5 år

Urinsystemet

Dette skjer når du tisser:

Urinen lages i nyrene. Vi har to nyrer. De ligger på hver sin side i kroppen, omtrent midt på ryggen. Fra hver nyre går et tynt bevegelig rør ned til urinblæren. Rørene kalles urinledere. Når urinblæren er full, kjenner vi at vi må tisse. Når vi tisser, trekker urinblæren seg sammen, samtidig som utgangen åpnes. Urinen presses ut av blæren og ut i urinrøret.

LES MER: Slik fungerer normal vannlating

Samspill mellom hjernen, ryggmargen og blæren

Hver gang vi tisser, gir hjernen og ryggmargen beskjed til nervene som går fra ryggmargen til urinblæren. Disse nervene får musklene i urinblæren til å trekke seg sammen og til å åpne seg. Dette samspillet mellom hjerne, ryggmarg, nerver og blæremuskler er ikke ferdig utviklet før vi er cirka 3 - 4 år gamle. Først da virker det knirkefritt og barna begynner å kontrollere tissingen selv. I henhold til Sunnaas sykehus er norske barn i gjennomsnittet tørr på dagtid ved 2–3 års alderen og om natten når barna er mellom 3 – 6 år gamle. (1) Hos noen barn tar denne modningen av nervesystemet lenger tid.

Hva er sengevæting?

De fleste som ikke har helt kontroll over tissingen, tisser på seg når de sover. Sengen blir våt, det er derfor det heter sengevæting. Men det er ikke uvanlig å tisse i buksa hvis du opplever noe skummelt eller hvis du får latterkrampe, eller hvis du ikke har hatt muligheten til å gå på do på en lang stund. Det gjør alle barn fra tid til annen. Og noen voksne.

LES OGSÅ: Enkoprese – barn med ufrivillig avføring

Årsaker til sengevæting

Sengevæting kan ha flere bakenforliggende årsaker:

  1. Ofte er nervesystemet ikke er modent ennå. Hos noen barn modnes nervene langsomt. Det kan være arvelig. Ofte har foreldrene eller eldre søsken hatt det samme problemet.
  2. En annen årsak til sengevæting kan være bakterier i urinblæren (urinveisinfeksjon). En medfødt feil i nyrene eller urinlederne gjør at urinsystemet arbeider dårlig. Gammel urin blir liggende i urinlederne og urinblæren. Bakterier som har kommet opp i blæren, blir ikke spylt fort nok ut igjen. De får tid til å formere seg og lage infeksjon i blæren (blærekatarr). Ved infeksjon trekker urinblæren seg sammen i tide og utide. De som har hatt blærekatarr vet det. De må tisse ofte, selv om det bare kommer litt urin hver gang. En slik blære kan tømme seg om natten mens barnet sover.
  3. En tredje grunn til sengevæting kan være at barnet ikke har det bra. Men dette er mer sjelden. Hvis man er ulykkelig eller har mange problemer å tenke på, kan det påvirke hjernen og nervene. De klarer ikke kontrollere tissingen.
  4. Dersom barnet drikker for lite kan utvikling av normal blærekapasitet forstyrres og kan dermed føre til sengevæting.
  5. Også uoppdaget diabetes hos barnet kan være årsak til sengevæting og bør behandles av spesialist.
  6. Forstoppelse kan være en medvirkende tilstand ved sengevæting og bør behandles.

Når bør man oppsøke lege?

Hvis man er 6 år og fortsatt tisser i sengen om natten, er det lurt å gå til lege. Legen vil snakke med barnet og foreldrene, kjenne på magen og undersøke urinen. Kanskje er det nødvendig å ta røntgenundersøkelser av nyrene, urinlederne og blæren for å se om alt er som det skal være. Hvis noen bare tisser på seg om dagen, og ikke om natten må man alltid undersøkes av lege.

Behandling

Det er viktig å ikke drikke sent om kvelden, og å tisse like før man legger seg.

Hvis sengevætingen skyldes umodne nerver, kan man forsøke å trene dem opp. Man sover på en spesiell madrass som ringer straks den blir våt. Nervene blir alarmert om at de har sviktet oppgaven sin. På den måten skjerpes de og vil passe bedre på neste natt.

Medisiner

Det finnes smeltetabletter (Minirin®) som kan brukes om kvelden og som skal hindre at man tisser på seg mens man sover. Det kan være fint å ha den i bakhånden når barnet skal på telttur, speiderleir, eller overnatte hos en kamerat. Smeltetabletten inneholder stoffer som gjør at det ikke lages så mye urin de nærmeste timene. Det er viktig å finne frem til riktig dose. Tar man for mye, skilles det ut for lite urin og væske kan hope seg opp i kroppen.

Det er viktig å merke seg at medisinen vanligvis ikke hjelper ved lite blærekapasitet; heller ikke når det er andre bakenforliggende årsaker som trenger behandling slik som infeksjon, forstoppelse, sukkersyke. Medisinen skal ikke brukes lengre enn 3 måneder om gangen. Etter tre måneder bør det ifølge felleskatalogen tas en medisinpause over minst ei uke for å se om barnet er blitt tørr.

Masing hjelper ikke!

Noen foreldre maser på barna sine om at de skal få kontroll med tissingen slik at de kan slutte å bruke bleier om natten. Men hvis nervene ikke er modne, hjelper det ikke å mase. Ofte gjør det saken verre.

Flaut

Barn som tisser på seg om natten, synes det er flaut. De er redde for at vennene skal synes det er barnslig og ekkelt. Når de blir spurt om å komme på overnattingsbesøk, takker de nei og finner på alle slags unnskyldninger. De tør ikke fortelle den egentlige grunnen. Det disse barna ikke vet, er at sengevæting er veldig vanlig. Det er også godt å tenke på at problemet forsvinner med alderen!

Referanser/Kilder:

Revisjon av: Friederike Rieger. Oktober 2018. Kilder: 1) sunnaas.no 2) nice.org.uk 3) helsebiblioteket.no 4) felleskatalogen.no/medisin/minirin-ferring
Opprinnelig skrevet av: Cecilie Arentz-Hansen, lege, 06.05.03

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer