RS-virusinfeksjon

RS er en svært vanlig virusinfeksjon hos barn. Men for noen barn kan RS-viruset bli alvorlig og kreve sykehusinnleggelse.

RS-VIRUS: Hyppig årsak til at barn under et år blir innlagt på sykehus. Foto: NTB Scanpix / Pa Photos, Andrew Matthews
RS-VIRUS: Hyppig årsak til at barn under et år blir innlagt på sykehus. Foto: NTB Scanpix / Pa Photos, Andrew Matthews Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

RS-virusinfeksjon er en forkortelse for respiratorisk syncytialt virus (RSV) og kalles også akutt bronkiolitt.

Hva er RS-virus?

RS-virusinfeksjon er en hyppig årsak til nedre luftveisinfeksjoner (bronkiolitt og lungebetennelse) hos små barn og spedbarn. Hos større barn og voksne, vil en RS-virusinfeksjon ofte bare merkes som en forkjølelse.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Hvor vanlig er RS-infeksjon?

RS-virus gir luftveisinfeksjoner hver vinter. 60-70% av norske barn får en RS-virusinfeksjon i løpet av første leveår. Bare noen få av disse blir så syke at de må legges inn på sykehus, men RS-virusinfeksjon er en viktig årsak til sykehusinnleggelse for små barn. Barn med kroniske sykdommer, spedbarn under 3 måneder og premature er blant de som har større risiko for alvorlig sykdom.

LES OGSÅ: RS-virus, en hyppig gjest på barneavdelingen

Hvordan smitter RS-virus?

Viruset smitter ved nærdråpekontakt og ved kontakt med for eksempel snørr. Ofte smittes de små fra eldre søsken, som kan være smittebærende opptil 1-2 uker etter at de fikk symptomer. Fra barnet smittes til det får symptomer (inkubasjonstid), er 3-6 dager. Man kan få infeksjonen flere ganger.

RS-VIRUSINFEKSJON: Kan hos noen medføre bronkiolitt, som er en betennelse i luftforgreningene i lungene. Gir symptomer som hoste, piping og kortpustehet, evt. problemer med å die. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
RS-VIRUSINFEKSJON: Kan hos noen medføre bronkiolitt, som er en betennelse i luftforgreningene i lungene. Gir symptomer som hoste, piping og kortpustehet, evt. problemer med å die. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Hva er symptomer ved RS-virusinfeksjon?

I begynnelsen av infeksjonen hos både små og store, kan man få feber, hoste og milde symptomer som ved en forkjølelse (øvre luftveisinfeksjon). Ørebetennelser forekommer hos 20%. Forkjølelsen kan ofte vare lengre, dersom den er forårsaket av RS-virus. Ved en nedre luftveisinfeksjon (bronkiolitt og lungebetennelse), vil det tilkomme symptomer som rask pust, hvesende og pipende pust med forlenget utpustfase (kan likne astma) og vansker med å hoste opp slim.

Barnet kan bli dehydrert og få tørre bleier, få problemer med mat- og væskeinntak og videre bli utslitt av pustejobben og medtatt.

Ved lungebetennelse kan eneste symptomer være rask pust og redusert almenntilstand. Feber forekommer ikke alltid hos spedbarn.

LES OGSÅ: Klamydia lungebetennelse

Hva er bronkiolitt og lungebetennelse?

  • Bronkiolitt kommer av at for eksempel en RS-virusinfeksjon gjør at slimhinnen i de minste luftveiene (bronkiolene) hovner opp og gir barnet pustebesvær.
  • Lungebetennelse (pneumoni) er en infeksjon i lungevevet.

Kan det være noe annet enn RS-virusinfeksjon?

Ved symptomer på forkjølelse, kan flere virus være årsak. Ved pustebesvær og andre symptomer beskrevet, kan det være nedre luftveisinfekjsoner forårsaket av andre virus eller bakterier. Det kan være vanskelig for foreldre å skille en nedre luftveisinfeksjon, som bronkiolitt og lungebetennelse fra falsk krupp, astmaanfall og fremmedlegeme. Derfor bør man, ved symptomer beskrevet nedenfor, få barnet vurdert av en lege.

Når bør man kontakte lege?

Dersom barn er påvirket i pusten, bør de undersøkes av lege. Man kan se at barn er påvirket i pusten ved at de puster raskt, og at de har inndragninger i huden mellom ribbena, under ribbena og i halsgropen, samt at de kan få utspilte nesebor. De kan også få stønnende pust og bli blå rundt munnen.

Barnet bør også undersøkes av lege ved tørre bleier (tegn på dehydrering), hvis barnet ikke får i seg nok mat og drikke, og ved nedsatt almenntilstand.

Feber hos barn under 3 måneder skal alltid vurderes av lege.

Generelt er også et sykt barn med bekymrede foreldre grunn nok til en legeundersøkelse.

LES OGSÅ:
image: Spedbarnskolikk

Spedbarnskolikk

Behandling ved RS-virus

Det finnes ikke medisin mot selve viruset, antibiotika virker ikke på RS-virus. Behandlingen går derfor blant annet ut på å lette pustearbeidet, og tiltak som å støtte væskeinntak. Denne behandlingen får barnet på sykehus, dersom lege vurderer at barnet skal legges inn.

Forebyggende råd mot smitte

God håndhygiene er viktig. Barn som ønskes beskyttet særlig mot en RS-virusinfeksjon bør holdes unna smittebærende personer. Passiv røyking bør også unngås. Hos barn med alvorlig kronisk sykdom, finnes det også forebyggende medisin, som kan gis etter indikasjoner utarbeidet av norsk barnelegeforening.

Kan barnet gå i barnehagen?

Barnet kan gå tilbake i barnehagen når almenntilstanden er god. RS-virusinfeksjon smitter mest i starten av sykdommen.

LES OGSÅ: Når er barnet for sykt til å gå i barnehagen eller på skolen - oversikt.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder: Folkehelseinstituttet, . lvh.no (legevakthåndboka). Relis.no