Øyekatarr er en betennelse i øyets ytterste hinne, conjunctiva. Vanlige symptomer hos barnet er ubehag, rødhet i ytterkant av øyet samt varierende mengde med puss. Årsaken til øyekatarr kan være både bakterier, virus og allergisk reaksjon. Det kan være vanskelig å skille de forskjellige typene øyebetennelse og vite når det er nødvendig med legebesøk og antibiotikabehandling. Her kommer noen enkle råd.
LES OGSÅ: Øyebetennelse (konjunktivitt) hos voksne
Øyekatarr er virus
ersom barnet får symptomer samtidig med en forkjølelse og bare har milde symptomer med moderat og tyntflytende puss, dreier det seg stort sett om en virusinfeksjon. Mot virus hjelper ikke antibiotika, og i slike tilfeller er det ikke nødvendig å oppsøke lege. Man behandler barnet selv ved å rense med fysiologisk saltvann på en klut eller kompress. Betennelsen forsvinner av seg selv etter en uke eller to. Noen ganger kan denne typen gå over til å bli en bakteriell øyebetennelse, så oppsøk lege dersom symptomene forverres.

Når øyekatarr ikke går over av seg selv
Bakterielle øyeinfeksjoner starter som regel på det ene øyet og kan komme helt uavhengig av annen sykdom. Her vil man ofte se en kraftig rødhet på det hvite i øyet, og det vil være rikelig med gult puss. Øyet kan være helt gjenklistret om morgenen. Som regel spres infeksjonen raskt til det andre øyet. Her er det nødvendig med antibiotikabehandling. Mest effektivt er det med øyedråper om dagen og salve om natten. Vask bort alt puss før øynene dryppes. Det er viktig å behandle begge øyne, selv om det bare er symptomer fra det ene. Det er også svært viktig å fullføre hele behandlingen for å unngå at infeksjonen kommer tilbake. På dette punktet syndes det mye; mange slutter med en gang de merker bedring, for så å oppleve at infeksjonen kommer tilbake etter kort tid. Man skal alltid behandle i to dager etter at symptomene er borte — som regel blir den total behandlingstid 5–7 dager. Hvis det ikke sees tydelig bedring etter 3 dager, bør lege kontaktes på nytt.
Øyebetennelse kan være allergi
Hvis plagene er mere sesongbetonte og langvarige er det sannsynlig at øyeakatarren skyldes allergi. Dette er vanligst om våren og sommeren, og den hyppigste årsaken er pollen. Dette gir som regel en kraftig kløe og tåreflod i begge øyne. Behandlingen er allergidempende øyedråper eller antihistaminer som kan kjøpes reseptfritt på apoteket.
Øyekatarr hos spedbarn
Spedbarn får ofte øyekatarr rett etter fødselen på grunn av kontakt med bakterier i fødselskanalen. I tillegg kan de aller minste ha tette tårekanaler, noe som kan føre til at bakteriene skyldes dårligere ut av øynene. Man kan først forsøke å vaske bort pusset, samt å dryppe med saltvannsdråper eller morsmelk i øyet. Dersom dette ikke har effekt, bør barnet behandles med antibiotika.
Svært smittsomt
Husk at øyekatarr er noe av det mest smittsomme som finnes! For å unngå smitte fra barn til barn og til resten av familien er det nødvendig med streng håndhygiene. Husk eget håndkle og klut til pasienten.
Må barn holdes hjemme fra barnehage?
I følge Folkehelseinstituttets retningslinjer, er det ikke grunnlag for å anbefale at barn med mild til moderat øyekatarr skal holdes hjemme fra barnehagen. Videre står det at barnehagepersonell ikke kan kreve at barnet skal behandles med øyedråper. Det anbefales imidlertid at ved kraftig øyekatarr med rikelig dannelse av puss, skal barnet holdes hjemme til pussdannelsen har avtatt. Barnets allmenntilstand vil også spille inn på om barnet skal være i barnehagen. Dersom barnet undersøkes av lege, og det igangsettes behandling, kan barnet gå i barnehage dagen etter igangsatt behandling.
Oppdatert av sykepleier 29.08.2016: Bilder lagt til, behandling sjekket mot nasjonale anbefalinger i dag, fhi.no sine retningslinjer for smitte/barnehage.