Neglepleie for babyer

Hvordan kan du best fjerne lange negler på ørsmå babyfingre - klippe, rive eller file?

KLIPP: Det er ofte lurt å vente til barnet sover før du starter neglepleien.  Foto: Pixtal
KLIPP: Det er ofte lurt å vente til barnet sover før du starter neglepleien. Foto: Pixtal Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Enkelte babyer kan bli født med lange og skarpe negler. Og siden små barns negler vokser også dobbelt så fort som våre, så vil det vil det uansett ikke gå lang tid før du må starte neglepleien.

For med mange og ivrige håndbevegelser, skal det ikke mye til før barnet klorer seg selv opp i ansiktet eller andre plasser på kroppen. De lange neglene må med andre ord bort. Men hvordan i all verden gjøres dette best og - ikke minst - mest skånsomt for de ørsmå fingrene?

LES OGSÅ: Forstoppelse hos baby?

Kan bli smertefullt

Helsesøster Tone Anderaa, som driver nettsiden toneaanderaa.no, sverger til neglefilen.

- Det er fort gjort å skade huden hvis du klipper du med saks. Velger du å bite i en ende og rive de av, er det lett av neglen blir skjev - og at den blir så kort at det er smertefullt for barnet, sier hun.

- Både klipping og riving kan også gjøre at neglene blir skarpe. Og klipper feil kan det oppstå neglerotbetennelse i neglefolden.

Ved filing er det mindre risiko for å skade huden på fingertuppene, de blir jevnere og det er enklere å få neglene så korte som du ønsker, mener Anderaa.

NEGLER: Ofte må neglene til små barn klippes opptil to ganger i uka.  Foto: Regin Hjertholm / Samfoto
NEGLER: Ofte må neglene til små barn klippes opptil to ganger i uka. Foto: Regin Hjertholm / Samfoto Vis mer

Lurt å vente til barnet sover

I følge Liberos hjemmesider kan det være vanskelig å se hvor mye av neglene som er vokst sammen med huden. Derfor er det ikke alltid like lett å klippe dem med saks. Også de mener at det da er bedre å file neglene, eller å eventuelt rive løse biter forsiktig av.

- Når neglene blir for harde til å rive av – etter cirka en måned – kan du begynne å klippe dem rett av med neglesaks eller negleklipper for babyer. Du kan stelle babyens negler når den sover – gjerne rett etter at babyen har badet, for da er neglene mykere, skriver Libero.

Råd for babynegler

  • Det kan være lurt å vente med neglepleien til barnet sover
  • Neglene må kanskje klippes så ofte som to ganger i uka
  • Det er viktig at neglene er korte og jevne, slik at barnet ikke kan klore seg opp
  • Bruk gjerne en myk neglefil eller en neglesaks for barn
  • Skill fingertuppen fra neglen når du klipper for å redusere risikoen for å klippe feil
  • Tåneglene er ofte veldig myke og vokser sakere enn fingerneglene, det holder vanligvis å klippe disse en gang i måneden

Kilde: Pampers

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer