Når gi barn Paracet?

Og hvor mye? Anestesilegen har svar.

FEBERNEDSETTENDE TIL BABY OG BARN: Barn kan bruke Paracet ved feber, hodepine og andre plager. Foto: Sharomka / Shutterstock / NTB
FEBERNEDSETTENDE TIL BABY OG BARN: Barn kan bruke Paracet ved feber, hodepine og andre plager. Foto: Sharomka / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Paracet er den vanligste smertestillende medisin som selges reseptfritt i Norge. Vi kaller det «paracet» fordi det er navnet på det mest solgte produktet, men paracetamol er det egentlige navnet på virkestoffet i medisinen.

Barn som har smerter eller feber kan få paracet, og medisinen finnes både som tabletter, smeltetabletter, dråper og stikkpiller til barn.

Når gi barn paracet ved feber?

– Man gir ikke medisin basert på feber alene dersom barnet ellers er i god form, med mindre feberen overstiger 39 grader. Ved så høy temperatur kan kroppen miste væske og man blir gjerne slapp og trøtt, forteller anestesilege Geir Ivar Elgjo. Han jobber på Universitetssykehuset Nord-Norge.

Smerter og uvelhet

Men det er noe annet som er minst like viktig å tenkte på når det gjelder syke barn.

– Ofte er sår hals, hodepine, muskelsmerter eller generell uvelhet – også ved normal kroppstemperatur – god nok grunn til å gi medisin. Mange gir paracet allerede ved lavere temperatur, for eksempel ved 38 grader, det er også helt OK, sier Elgjo.

Tegnene på hvor syk barnet ditt er

Elgjo har også flere råd om hvordan du kan bedømme hvor sykt barnet er.

  • Leker barnet, er det fortsatt interessert i ting det vanligvis viser interesse for?
  • Har barnet apettitt, og drikker det?
  • Tisser barnet flere ganger daglig, som vanlig?
  • Er det forandring i huden (blek) og øynene (matte)?
  • Virker barnet slitent, vil det bare sove?

– Barn som blir apatiske og sløve bør tilses av lege uavhengig av kroppstemperatur, understreker Elgjo.

Geir Ivar Elgjo, anestesilege. Foto: Privat.
Geir Ivar Elgjo, anestesilege. Foto: Privat. Vis mer

Hvor mye paracet kan du gi til barn?

– Til barn doserer man basert på kroppsvekt: 10–15 mg/kg inntil 4 ganger i døgnet, forteller Elgjo. Denne dosen kan brukes også hos spedbarn.

Kilo og alder Dosering Tabletter
15-25 kg (3-7 år)1/2 tablett à 500 mg 4 ganger pr. døgn (hver 4.-6. time)
26-40 kg (7-12 år)1 tablett à 500 mg (eller 1/2 tablett à 1 g) 4 ganger pr. døgn (hver 4.-6. time)
Voksne og barn >40 kg (>12 år):1-2 tabletter à 500 mg (eller 1/2-1 tablett à 1 g) 4 ganger pr. døgn (hver 4.-6. time). Maks. døgndose er 4 g.

Kilde: Felleskatalogen

– Et barn som veier 10 kg kan således få 150 mg hver 6. time. Det er slingringsmonn begge veier, det vil si 10 mg/kg er ofte tilstrekkelig og inntil 25 mg/kg er ikke farlig, så man trenger ikke vite vekten helt nøyaktig, sier Elgjo.

Han forteller at barn over 40 kg og voksne kan få inntil 1 gram 4 ganger i døgnet.

– Dette er ifølge nye anbefalinger siden oktober 2021, da man økte fra 3 til 4 doser i døgnet for å unngå utilstrekkelig behandling de siste timene før neste dose.

LES OGSÅ: Er det farlig å ta paracet hver dag?

Hvor lang tid tar det før paracet virker?

Elgjo forteller at Paracet suges opp raskt og virkningen starter i løpet av 20 minutter. Dersom magesekken allerede er full av mat tar det noe lengre tid.

Maksimal virkning inntrer innen en time, deretter taper virkningen seg langsomt i løpet av de neste cirka 6 timene.

– Det er best oppsuging av paracet hvis den gis i munnen (dråper/mikstur/smeltetabletter) og hvis mulig anbefales dette fremfor å bruke stikkpiller i endetarmen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer