Freud kalte tiden fra fødselen til 8 måneders-alderen for den orale fase. Barnet er opptatt av munnen og orale stimuli. Munnhulen stimuleres blant annet når barnet suger, biter, svelger og berører slimhinnene. Freud mente dette var uttrykk for at barnet får tilfredsstilt seksuelle behov. Eros, livsinstinktet, gjør sin entre.
Hva man enn måtte mene om Freuds teorier, er det helt åpenbart at småbarn bruker munnen til å undersøke verden med. De fortsetter med det til langt inn i andre leverår, og ofte lenger. Ved å putte ting i munnen «trenes» også barnets immunforsvar ved at det blir eksponert for ulike mikrober. I tillegg til å bruke munnen som et verktøy for å oppdage verden, er det å tygge på noe utvilsomt også lindrende når tennene kommer.
Hvis det er noe du vil at barnet ikke skal spise på, må du sørge for å gjøre det utilgjengelig. Pass på å holde kjemikalier, vaskemidler og medisiner innelåst. Se etter at leker ikke har smådeler som kan falle av og sette seg fast i luftveiene. Husk at verken mynter eller knapper er egnet som leketøy. Unngå å servere mat som kommer i små biter, som peanøtter og smådrops.
Mulige problemer
I sin iver etter å utforske verden kan barn komme opp i trøbbel. Hva gjør du da? Her finner du en oversikt og linker til utfyllende råd om førstehjelp og behandling.

Fremmedlegeme i luftveiene
Et fremmedlegeme er en gjenstand som setter seg fast bak i halsen eller i luftrøret, og som kan stenge igjen luftveiene slik at luft ikke kan passere opp og ned til lungene. Hvis fremmedlegemet ikke fjernes i løpet av kort tid, vil personen dø av kvelning. Barn er spesielt utsatt for å få fremmedlegemer i halsen siden de undersøker verden rundt seg ved å putte ting i munnen.
Forgiftning
Forgiftning vil si at et stoff kommer inn i kroppen og gjør skade. Siden barn ikke har noen hemninger når det gjelder hva de putter i munnen, kan de forgiftes med nesten hva som helst. Barn under 4 år er aller mest utsatt. I 1997 gjaldt en tredel av henvendelsene til Giftinformasjonssentralen barn under 3 år.
Barneorm
Barneorm kan smitte ved at man får i seg infisert avføring, for eksempel ved å spise jord eller snø.
Kilder:
Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet av Kåre Moen, lege 12.april 2003
Revidert 21.april 2008
Oppdatert 16.oktober 2018, Charlotte Lunde, lege.