Når barn putter ting i munnen

Sand, snø, legoklosser og fargestifter. Til langt inn i andre leveår undersøker barn verden rundt seg med munnen. Det er helt normalt, og ganske smart siden babyen har så mange følenerver i munnhulen. Men når er det farlig? Og hva gjør du da?

PUTTER TING I MUNNEN: Alle barn putter ting i munnen for å "bli kjent" med verden.                FOTO: NTB SCANPIX/Shutterstock
PUTTER TING I MUNNEN: Alle barn putter ting i munnen for å "bli kjent" med verden. FOTO: NTB SCANPIX/ShutterstockVis mer

Freud kalte tiden fra fødselen til 8 måneders-alderen for den orale fase. Barnet er opptatt av munnen og orale stimuli. Munnhulen stimuleres blant annet når barnet suger, biter, svelger og berører slimhinnene. Freud mente dette var uttrykk for at barnet får tilfredsstilt seksuelle behov. Eros, livsinstinktet, gjør sin entre.

Hva man enn måtte mene om Freuds teorier, er det helt åpenbart at småbarn bruker munnen til å undersøke verden med. De fortsetter med det til langt inn i andre leverår, og ofte lenger. Ved å putte ting i munnen «trenes» også barnets immunforsvar ved at det blir eksponert for ulike mikrober. I tillegg til å bruke munnen som et verktøy for å oppdage verden, er det å tygge på noe utvilsomt også lindrende når tennene kommer.

Hvis det er noe du vil at barnet ikke skal spise på, må du sørge for å gjøre det utilgjengelig. Pass på å holde kjemikalier, vaskemidler og medisiner innelåst. Se etter at leker ikke har smådeler som kan falle av og sette seg fast i luftveiene. Husk at verken mynter eller knapper er egnet som leketøy. Unngå å servere mat som kommer i små biter, som peanøtter og smådrops.

Les også om tannpuss hos barn

Mulige problemer

I sin iver etter å utforske verden kan barn komme opp i trøbbel. Hva gjør du da? Her finner du en oversikt og linker til utfyllende råd om førstehjelp og behandling.

Når barn putter ting i munnen

Fremmedlegeme i luftveiene

Et fremmedlegeme er en gjenstand som setter seg fast bak i halsen eller i luftrøret, og som kan stenge igjen luftveiene slik at luft ikke kan passere opp og ned til lungene. Hvis fremmedlegemet ikke fjernes i løpet av kort tid, vil personen dø av kvelning. Barn er spesielt utsatt for å få fremmedlegemer i halsen siden de undersøker verden rundt seg ved å putte ting i munnen.

Førstehjelp hos barn

Forgiftning

Forgiftning vil si at et stoff kommer inn i kroppen og gjør skade. Siden barn ikke har noen hemninger når det gjelder hva de putter i munnen, kan de forgiftes med nesten hva som helst. Barn under 4 år er aller mest utsatt. I 1997 gjaldt en tredel av henvendelsene til Giftinformasjonssentralen barn under 3 år.

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.
Johannes Rolin

Johannes Rolin

BARNEHELSE

Send inn spørsmål

Barneorm

Barneorm kan smitte ved at man får i seg infisert avføring, for eksempel ved å spise jord eller snø.

Les om barnemark

Kilder:

Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet av Kåre Moen, lege 12.april 2003

Revidert 21.april 2008

Oppdatert 16.oktober 2018, Charlotte Lunde, lege.