Hvordan få barnet til å ta medisin

Det er ikke alltid så lett å få barnet til å ta medisinen sin, men det finnes mange forskjellige metoder man kan prøve.

Få i barnet medisin: Ikke alle barn synes det er stas å måtte ta medisin. Foto: NTB Scanpix
Få i barnet medisin: Ikke alle barn synes det er stas å måtte ta medisin. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Ofte kan det være vanskelig å få barnet til å ta medisinen sin. Det kan være lurt å la barnet være med på planleggingen, mens man oppmuntrer og gir god informasjon. Litt eldre barn kan bli mer interessert i å ta medisinen, dersom man forklarer hvorfor det er så viktig.

LES OGSÅ: De vanligste utslettende hos barn

Jenny Ringnes, lommelegens barnelege, har flere gode råd

  1. Hos små barn kan det hjelpe å bruke fingeren til å dra ut kinnet og sprute medisinen inn i «lomma» som dannes på innsiden. Hold fingeren der til barnet har svelget.
  2. Hør med legen om medisinen finnes i en tablettform som kan knuses og blandes (gjemmes) i mat, slik som for eksempel yoghurt.
  3. Spør på apoteket om medisiner i flytende form kan smakssettes og eventuelt hvilke smaker som finnes.
  4. Sprut medisin på siden av kinnet mens spedbarn ammer.
  5. Hvis barnet liker å suge på flaske kan man måle opp riktig dose og helle det i en flasketut.
  6. Hvis barnet er litt eldre kan de få lov til å bestemme hvordan medisinen skal tas, slik at de føler at de er involvert i prosessen med å bli frisk igjen.
  7. Unngå å kalle medisinen «godteri», så barnet ikke ved uhell finner medisinen og drikker eller spiser alt, fordi de faktisk tror at det er godteri. Tilby heller en liten «premie» for hver gang de tar medisinen sin.
Barnelege: Jenny Ringnes Foto: Privat
Barnelege: Jenny Ringnes Foto: Privat Vis mer

​LES OGSÅ: Dette er medisinene alle foreldre bør ha i skapet

Gi medisiner til spedbarn

Dersom du skal gi medisiner til et spedbarn, bør barnet sitte eller halvt ligge på fanget ditt. Bruk en doseringssprøyte, og sprøyt medisinen i små mengder inn på innsiden av kinnet, litt lengre bak, slik at svelgerefleksen blir stimulert.

– Man bør ikke blande legemidler i melk eller annen mat, med mindre man må, da det gir en usikker dosering dersom barnet ikke drikker eller spiser opp alt, sier Eirik Rustan, fagredaktør for Apotek 1.

Medisin til små barn: Medisinen bør ikke blandes sammen med mat eller drikke. Foto: NTB Scanpix
Medisin til små barn: Medisinen bør ikke blandes sammen med mat eller drikke. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Gjør medisinering til en lek

Hos barn over ett år hjelper det å være ærlig og bestemt – lag minst mulig oppstyr, og ikke prøv å lure barnet. Det kan gjennomskues og skape mistillit.

– Hvis barnet nekter å få i seg miksturen, kan man leke den inn. La barnet gi bamse, mor eller far «liksom-mikstur», slik at det blir en slags lek. Unngå tvang så godt det lar seg gjøre, sier Rustan.

Vær oppmerksom på at barn lett oppdager bismak på mat de liker og spiser ofte. Dette kan gi barnet avsmak for denne maten senere.

LES OGSÅ: De vanligste barnesykdommene

Fagredaktør for Apotek 1: Eirik Rustan Foto: Privat
Fagredaktør for Apotek 1: Eirik Rustan Foto: Privat Vis mer

Vurdere ny dose dersom barnet kaster opp

Dersom barnet kaster opp like etter at det har fått medisinen, vil ikke legemiddelet være tatt opp i kroppen. Da må man vurdere om barnet skal få en ny dose.

– Hvis barnet kaster opp kan du spørre fastlegen eller gå til apoteket og spørre om det finnes en annen legemiddelform som er mer hensiktsmessig å gi til barnet, forklarer Rustan.

Fire grunner til å kontakte lege

  • Dersom barnet ikke får i seg medisinen sin selv om du har prøvd rådene ovenfor
  • Hvis barnet reagerer på legemiddelet (får utslett for eksempel)
  • Dersom barnet ikke viser tegn til bedring etter forventet tid
  • Om barnets tilstand forverrer seg til tross for behandling

Har du et spørsmål? Send inn spørsmålet ditt til lommelegens barnelege, Jenny Ringnes.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer