Hvem blir syke av RS-virus?

Nå blir flere blir syke av RS-virus enn vanlig. Årsaken er at færre barn er immune. Noen grupper voksne og barn er mer sårbare og utsatt ved RS-virusinfeksjon.

ALVORLIG SYK AV RS-VIRUSINFEKSJON: Babyer og eldre med sykdommer er risikogrupper. Friske voksne får lette symptomer i form av forkjølelse. Foto: GOLFX / Aleksandra Suzi / Shutterstock / NTB
ALVORLIG SYK AV RS-VIRUSINFEKSJON: Babyer og eldre med sykdommer er risikogrupper. Friske voksne får lette symptomer i form av forkjølelse. Foto: GOLFX / Aleksandra Suzi / Shutterstock / NTB Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva er RS-virus?

RS er en forkortelse for respiratorisk syncytialt virus (RSV). Viruset kommer inn i kroppen via munnen, slår seg ned i luftrøret og videre ned i lungene. De små bronkiolene i lungene vil hovne opp og produsere mer slim. Dette kan gjøre det tungt å puste, og irritere luftveiene. For store barn og voksne vil det gi en forkjølelse, men fordi spedbarn og de minste barna har mindre utviklet lunger, kan de få mer alvorlige symptomer.

Hva er RS virusinfeksjon?

Hvis man får RS-virus i kroppen får man en forkjølelsesinfeksjon. Hos de minste barna kalles også RS-infeksjon akutt bronkiolitt. Dette er en hyppig årsak til at spedbarn blir innlagt på sykehus. Bronkiolitt kan også forårsakes av andre virus, men i de fleste tilfellene dreier det seg om RS-virus. (3)

LES MER: RS-virusinfeksjon

Er det mer RS-virus i Norge nå?

Ja. I fjor var forekomsten av RS-virus lavere, sannsynligvis på grunn av smitteverntiltakene som ble iverksatt mot koronavirus. Derfor forventet FHI lavere immunitet i befolkningen denne sesongen 2021 / 2022, særlig blant barn.

image: Forkjølelse og korona: Ulike symptomer?

Forkjølelse og korona: Ulike symptomer?

RSV-sesongen er normalt i vintermånedene desember – februar.

– Vi ser nå en rask økning i forekomsten av RS-virusinfeksjon fra under 10 tilfeller per uke i sommer fram til uke 32 og nå 60 tilfeller i uke 36, skriver FHI.

De fleste testene er fra Viken, Vestland, Oslo og Møre og Romsdal. Her testes det også mer enn de andre fylkene. Det er også noen innleggelser av barn med bronkiolitt på Østlandet. Dette er tidligere enn normalt, ifølge FHI.

Hvordan smitter det?

Kontaktsmitte med snørr og nærdråper er vanlig smittevei. Spedbarn blir ofte smittet av eldre søsken. Tiden fra man blir smittet til man blir syk er 3–6 dager. Barn kan spre sykdommen i 1–2 uker etter at de har fått symptomer. Man blir ikke immun, og kan bli smittet med RS-virus flere ganger. (2)

Er RS-virus farlig store barn, ungdom og voksne?

RS-virus er ikke farlig for store barn, ungdom og voksne. Viruset vil gi typiske forkjølelsessymptomer med tett, rennende nese, mild feber, sår hals, hodepine og nysing. Dette går over av seg selv for de fleste, uten noe varig mén.

Voksne som har økt risiko for å utvikle alvorlig sykdom:

 • Eldre mennesker, spesielt de som er eldre enn 65 år og har kroniske hjerte- eller lungesykdommer.
 • Voksne med immunsvikt
  (4)

RS-virusinfeksjon kan også være problematisk for yngre mennesker som har kroniske lungesykdommer, som for eksempel astma. RS-infeksjon kan utløse astmaanfall, og mennesker med hjertefeil kan også opplever forverring av sykdommen på grunn av en RS-infeksjon. (4)

image: Tung pust hos barn

Tung pust hos barn

Hvilke barn kan RS-virus være farlig for?

Barn som har økt risiko for å utvikle alvorlig sykdom:

 • Premature nyfødte
 • Spedbarn yngre enn 6 måneder
 • Barn yngre enn 2 år med kronisk lunge eller hjertesykdom
 • Barn med immunsvikt
 • Barn med nevromuskulære sykdommer (sjeldne tilstander) som innebærer vanskeligheter med å svelge eller hoste opp slim.
  (4)

Også fleste spedbarn gjennomgår også RS-virus uten å bli alvorlig syke. FHI viser til undersøkelser som viser at 60-70% av alle barn har i løpet av første leveår gjennomgått RS-virusinfeksjon, med en topp mellom to til fem måneders alder. 1,7 % av barn under 6 måneder blir innlagt på sykehus grunnet RS-virus. (2)

I Norge utvikler kun et fåtall alvorlige symptomer og må hospitaliseres, men utgjør likevel en viktig grunn til innleggelse blant små barn. (2)

«Husk: De fleste spedbarn blir IKKE alvorlig syke av RS-virus. Bare en liten andel. Vær imidlertid oppmerksom på utvikling av alvorlige symptomer.»

Noen spedbarn, eldre og syke voksne med nedsatt immunforsvar kan også bli alvorlig syke av RS-virus og ha behov for innleggelse. I utviklingsland er sykdommen en viktig årsak til barnedødelighet.

Hva er alvorlige symptomer på RS-virusinfeksjon?

Eldre, immunutsatte og spedbarn kan utvikle mer alvorlige symptomer som innebærer at de nedre lufteveiene blir rammet. Dette vil gi bronkiolitt eller lungebetennelse (5).

 • Feber
 • Kraftig hoste
 • Hvesing ved utpust
 • Rask pust eller vansker med å puste
 • Personen vil sitte istedenfor å ligge, det letter pusting
 • Blek og blålig hudfarge

Hos spedbarn vil man ofte se rask, overflatisk kortpustethet. Hoste, dårlig matlyst, uvanlig tretthet og irritabilitet. (5)

Symptomene ved RS-virusinfeksjon kan være vanskelig å skille fra astmaanfall. (2)

image: Hvilket symptom oppstår først?

Hvilket symptom oppstår først?

Når bør jeg kontakte lege?

Kontakt alltid lege ved utvikling av alvorlige symptomer fra luftveiene.
Når det gjelder spedbarn bør foreldre ha lav terskel for å kontakte legevakt dersom barnet ikke får i seg nok væske eller får problemer med pusten.

LES OGSÅ: Hva er normalt antall pust i minuttet?

Hvordan diagnostiseres RS-virus?

Hos syke spedbarn, kan det være nyttig å finne ut om infeksjonen er forårsaket av RS. En prøve fra nesen, kan påvise RS-virus. Blodprøver for å måle graden av infeksjon, og for å se om barnet mangler væske er også viktig ved utredning av RS.

Hos voksne med forkjølelse og lette symptomer, er det vanligvis ikke noe poeng å undersøke om man har RS-virus, med mindre man er alvorlig syk.

image: Har barnet mitt astma?

Har barnet mitt astma?

Kilder:

1) Lommelegen – RS-virusinfeksjon. 2) FHI: RS-virusinfeksjon, veileder for helsepersonell 3) NHS.uk: Bronchiolitis 4) CDC.cov: Respiratory Syncytial Virus Infection (RSV) 5) Mayoclinic: Respiratory syncytial virus (RSV) 6) BMJ.com: Respiratory syncytial virus infection