Barn utforsker mye, og putter ting i både nese og munn. Dette kan for eksempel være en del av en leke, en flourtablett eller mat. Disse kan svelle opp og føre til betennelser (1) .
Du kan selv sjekke om neseborene er tette ved at barnet puster mot et kjølig lite speil. Gjenstanden sitter som regel i det neseboret som ikke gir dugg på speilet (3).

Tett nese - hva kan årsaken være?
Er barnet gammelt nok til å samarbeide og følge instrukser, ber du barnet blåse eller snyte hardt, til gjenstanden kommer ut.
Hvis kun ett nesebor er tett og barnet er i stand til å følge instrukser, kan du holde en finger over det neseboret som er tomt, mens barnet blåser gjenstanden ut gjennom det andre (3).
Hos de minste barna kan man holde for det åpne neseboret samtidig som man blåser inn et kraftig blås gjennom munnen til barnet. Dette vil kunne løsne gjenstanden ved overtrykk via nesesvelget (3).
LES OGSÅ: Feber hos barn
Når bør du kontakte lege?
Er du usikker på hvordan du skal få ut gjenstanden, eller gjenstanden fortsatt sitter fast i nesen etter at du har forsøkt å få den ut, skal du kontakte fastlege eller legevakt for hjelp. Det haster vanligvis ikke med legetilsyn umiddelbart (6).
Er det derimot snakk om et lite batteri eller en magnet som sitter fast i nesen, skal man kontakte legevakt så snart som mulig. Knappecellebatteri kan gi etseskade.
LES OGSÅ: Symptomer på astma hos barn
Rask kontakt med legevakt er også nødvendig hvis fremmedlegemet er skarpt og vondt for barnet å ha i nesen (6).
Vær ekstra oppmerksom på spedbarn, fordi de hovedsakelig puster gjennom nesen og en gjenstand i nesen hos disse lett kan gi pusteproblemer (6).

Hva gjør du hvis noen setter fast noe i halsen?
Kilder:
(1) Store medisinske leksikon, Fremmedlegeme https://sml.snl.no/fremmedlegeme
(2) Legevakthåndboken, Fremmedlegeme i luftveiene
https://lvh.no/naar_det_haster/fremmedlegeme_i_luftveiene/fremmedlegeme_i_luftveiene/generelt
(3) Helsenorge.no https://www.helsenorge.no/sykdom/forstehjelp-og-skader/fremmedlegeme-i-neser-og-luftveier/#fremmedlegeme-i-nese
(4) Norsk resuscitasjonsråd (NRR) https://nrr.org/images/pdf/Fremmedlegme_Norske_retningslinjer_2015.pdf
(5) Helsebiblioteket, Pediatriveiledere, Fremmedlegeme-aspirasjon. Revidert 2013.
(6) Legevaktindeks, Nese https://legevaktindeks.no/nese/
Kildene er hentet 16.06.2021