Hoste hos barn

Les her om de ulike årsakene til hoste hos barn. Den aller vanligste årsaken er en form for infeksjon.

BARN SOM HOSTER: Som regel er forkjølelse årsaken, men noen ganger har hosten andre årsaker. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
BARN SOM HOSTER: Som regel er forkjølelse årsaken, men noen ganger har hosten andre årsaker. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hoste har den medisinsk betegnelsen tussis.

Hoste er en viktig forsvarsmekanisme for å hindre at slim og fremmedlegemer kommer ned i de nedre luftveiene til barnet. Hoste er en normal respons utløst av reseptorer som har blitt stimulert eller irritert. Dette fører til at mellomgulvet bygger opp et trykk, mens stemmebåndene holder igjen, inntil hosten slippes løs, mer eller mindre frivillig. (1)

Hoste er oftest ufarlig hos barn og skal vanligvis ikke behandles. Barn får dobbelt så ofte luftveisinfeksjoner med hoste hvis de bor i hjem hvor det røykes. (2)

Når bør du kontakte lege?

  • Ved dårlig allmenntilstand. Dersom du ser at barnet fremstår slapp og i nedsatt allmenntilstand bør du kontakte lege. Barn med dårlig allmenntilstand kan også ha vansker med å ta til seg mat/næring.
  • Ved påfallende pust. Opplever du at barnet puster raskere enn vanlig eller strever med å få i seg luft og har vansker med å snakke bør du straks kontakte lege eller ringe 113.
  • Dersom du opplever at barnet ikke lenger orker å ta til seg drikke kan det skyldes at barnet sliter med pusten og du bør ta kontakt med lege. Pusten er ikke alltid lett å vurdere hos barn siden hvor mange åndedrag barn normalt bør ta i løpet av ett minutt er avhengig av barnets alder. Les mer om tung pust hos barn.
  • Hoste er svært vanlig hos barn, men det er ikke vanlig hos spedbarn. Hvis spedbarn får luftveisinfeksjon, slimer de mye og kan få pustebesvær. De svelger slimet fra luftveiene og kan kaste det opp. Foreldre bør kontakte lege hvis barn under tre måneder hoster. (2)
  • Ved langvarig hoste: Dersom hosten vedvarer over flere uker bør du ta kontakt med lege. – ved nattlig hoste og anstrengelseshoste: Dersom du opplever at barnet ditt hoster om natten eller i forbindelse med fysisk anstrengelse bør du ta kontakt med lege.

Hva kan være årsaken til hosten?

En rekke tilstander kan gi hoste som symptom. Videre følger noen årsaker til hoste hos barn:

Forkjølelse

Den vanligste årsaken til hoste er forkjølelse. Mange barn har gjentatte luftveisinfeksjoner med snue, hoste og feber. Dette er særlig typisk for barn mellom ½ til 2–3 års alder. Forkjølelse gir rennende nese, sår hals og hoste, noen kan også ha litt feber. Barn med forkjølelse hoster ofte. Noen barn kan hoste til de brekker seg. Slike brekninger er i seg selv ufarlige. (2)

Noen virusinfeksjoner kan gi langvarig hoste, uten andre symptomer. Generelt kan man si at tørrhoste er mest vanlig ved forkjølelse – og varer i 2–3 uker, mens slimhoste er mer vanlig ved bronkitt og lungebetennelse. (5)

Forkjølelse er plagsomt, men ufarlig. Slike luftveisinfeksjoner skal ikke behandles med antibiotika – det har ingen effekt ved virusinfeksjon.

Bronkitt

Bronkitt gir hoste med slim og varierende grad av nedsatt allmenntilstand. Akutt bronkitt er en infeksjon i luftrøret og bronkier, som fører til hovne slimhinner i luftveiene og økt slimproduksjon. Som oftest skyldes akutt bronkitt virus.

Les mer om akutt bronkitt

RS-virus (bronkiolitt)

Bronkiolitt er en infeksjon i luftveiene hos babyer og små barn, som regel under 1 år. Infeksjonen kjennetegnes av at barna blir tunge i pusten og luftveiene trangere.

RS-virus kan være årsak til lungebetennelse og tung pust hos barn under 2 år, og noen av disse barna kan trenge sykehusinnleggelse. De større barna får oftest ikke så alvorlige symptomer når de får en infeksjon med RS-virus. Sykdommen skyldes vanligvis et virus som heter RS-virus og rammer i hovedsak barn under to år. Omtrent 1 av 30 babyer får bronkiolitt før de blir ett år gamle. Infeksjonen er vanligst i vinterhalvåret. (3)

Bronkiolitt starter med tørr hoste og forkjølelsessymptomer før barnet blir tung i pusten og man kan eventuell høre pipelyder når barnet puster ut. Allmenntilstanden kan være både god eller dårlig, ved sistnevnte kan barnet fremstå blek og slapp.

Les mer om RS-virus

Lungebetennelse

Noen få ganger kan barnet ha en bakteriell lungebetennelse. Etter barnet har vært forkjølet på grunn noen dager med tett nese, lett feber og hoste, kan forkjølelsesviruset svekke immunforsvaret og skade slimhinnene slik at bakterier, som ofte allerede er i svelget og halsen hos barnet, får mulighet til å komme ned og gi en infeksjon i lungene. Sykdomsbildet forandrer seg og barnet får nedsatt allmenntilstand, feber og tung pust. Mange barn forteller også at de har magesmerter ved lungebetennelse. En rekke ulike bakterier kan forårsake lungebetennelse hos barn. De vanligste bakteriene som forårsaker lungebetennelse er pneumokokker. I dag blir barn vaksinert mot pneumokokker.

Ved en lungebetennelse kan hosten være tørr eller fuktig. Ofte er lungebetennelse ledsaget av nedsatt allmenntilstand og feber. Pustevansker kan forekomme. Legen kan noen ganger høre en lungebetennelse ved å lytte på lungene, men for å være sikker, vil man ofte ta blodprøve. Bakterielle infeksjoner behandles med antibiotika. (6)

Les mer om lungebetennelse

Falsk krupp

Gir dyp gjøende hoste, hes stemme og hvesende pust. Symptomene kommer gjerne etter at en lett luftveisinfeksjon har vart i 1–3 dager. Forekommer oftest hos barn opp til fem år, men kan også ramme litt eldre barn. Mange foreldre blir redde første gang de opplever at barnet får falsk krupp, men som oftest er tilstanden godartet og går over med enkle tiltak, men kan også kreve medisinsk behandling.

Les mer om falsk krupp

Meslinger

Meslinger starter gjerne med symptomer på forkjølelse der tørrhoste kan oppstå. Barnet får feber og føler seg syk. Typisk for meslinger er de såkalte kopliske flekker der man kan se hvite flekker på rødt grunn på slimhinnen i munnen. Kopliske flekker kommer før utslettet på huden blir synlig. (7, 8) De fleste barn i Norge er vaksinert mot meslinger.

Les mer om meslinger

Astma

Hvis barnet har langvarig hoste, særlig om kvelden/natten, under og etter anstrengelse eller anfall av tung pust med hoste, kan astma være årsaken. Det som gjør diagnostiseringen litt vanskelig er at virusutløst, langvarige luftveisinfeksjoner kan ha mange av de samme symptomene som astma hos barn. I tillegg til at barna hoster, kan de ved astma ha en pipende lyd i brystet (hvesing) når de puster ut. Allergi kan også gi tilsvarende symptomer. For barn med astma finnes det effektive legemidler mot astma. Kontakt lege for å få utredning og behandling for astma.

Les mer om astma hos barn

Kikhoste

I Norge er kikhoste hos små barn sjelden grunnet høy vaksinasjonsgrad med effektiv vaksine. Vaksinasjon tilbys i spedbarnsalder og i 2. klasse. (2)
Kikhoste gir hoste i serier, eventuelt med kikelyder når barnet puster inn. Ved diagnose starter man antibiotika så snart som mulig.

Les mer om kikhoste

Fremmedlegeme i luftveiene

Hoste kan også være tegn på at man har satt noe i vrangstrupen eller har fått et fremmedlegeme i luftveiene. Fører til kraftig hoste og tung pust. Barnet kan ha lekt med en liten leke, mynt, ert, peanøtt eller lignende. Er fremmedlegemet lite, havner det i luftrørsgreinene (bronkiene). Er det stort, kan det blokkere halsen. I så fall må fremmedlegemet fjernes straks. Ring 113.

Pustet inn irritanter

Hvis barnet har pustet inn støv, gass eller damp, røyk eller malingslukt, kan det medføre irritasjon av slimhinner og gi hoste. Noen reagerer også på parfyme ned irritasjon i luftveiene.

Når bør lege kontaktes?

Kontakt lege hvis:

  • hvis barnet hoster og er under 3 måneder gammelt
  • hvis barnet har redusert allmenntilstand, virker slapp eller vanskelig tar til seg næring
  • hvis hosten er ledsaget av rask pust
  • hvis barnet strever med å få luft og ikke orker å drikke
  • hvis hosten varer ut over flere uker
  • ved stadig nattehoste og/eller anstrengelsesutløst hoste

(4)

Antibiotika

Antibiotika hjelper ikke mot virussykdom, men bare dersom sykdommen er utløst av bakterier. Antibiotika kan være nødvendig i noen tilfeller.

Hva med sugetabletter?

Det finnes også sugetabletter som skal lindre sår hals og hoste, både legemidler og helsekosttilskudd. Dette kan ikke brukes av små barn (fare for å sette seg fast i halsen) men noen produkter kan brukes fra 3 og 6 års alder.

Les mer om hvilke produkter og hvilke aldersgrupper som kan bruke dette på Relis.no

MEDISIN MOT HOSTE? Ikke gi barn under 6 år hostesaft. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
MEDISIN MOT HOSTE? Ikke gi barn under 6 år hostesaft. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Flere råd ved hoste hos barn

Behandling kommer an på hvilken årsak hosten har, men disse rådene kan være nyttig uansett årsak til hosten:

  • La barnet sove med hevet overkropp. Bygg opp sengens hodedel med klosser (eller bøker)
  • Tilby barnet jevnlig drikke. Ved slimhoste kan det virke slimløsende.
  • Ha kjølig romtemperatur på soverommet. Hoste – særlig dersom det skyldes astma eller falsk krupp – blir ofte bedre i kjølige omgivelser. Derfor lønner det seg å la barnet sove på et kjølig soverom.

Er det noen kjerringråd som hjelper?

Honning er et gammelt «kjerringråd» mot hoste. I Norge serveres gjerne honning i varm melk ved forkjølelse.

OBS: Husk at barn under 1 år ikke skal spise honning. Honning kan inneholde bakterien som forårsaker spedbarnsbotulisme.

En ny kunnskapsoppsummering av all tidligere forskning på området, fra anerkjente Cochrane Collaboration, konkluderer med at honning kan ha moderat effekt mot hoste. Les mer om dette: Honning kan lindre hoste

Kilder:

Revisjon og utvidelse av artikkelen 12.04.2019 av Elisabeth Lofthus, sykepleier og Friederieke Rieger, lege.
1) Lommelegen, årsaker til hoste 2) Helsebiblioteket, hoste hos barn, pasientinformasjon 3) Helsebiblioteket, BMJ, bronkiolitt 4) Helsenorge.no 5) Relis 6) Den norske barnelegeforening – bakteriell lungebetennelse (pneumoni) 7) (1) R. Kurz, R. Roos; Checkliste Pädiatrie; Thieme Verlag; 2000; s. 6 8) LVH: Hoste

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer