Feberkramper: Mange barn får feberkramper før foreldrene oppdager at barnet har feber. Foto: NTB Scanpix
Feberkramper: Mange barn får feberkramper før foreldrene oppdager at barnet har feber. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Feberkramper: Dette må du gjøre hvis barnet får feberkramper

Dersom et barn får feberkramper er det viktig å sørge for frie luftveier, og at barnet ikke skader seg.

Feberkramper er krampeanfall hos barn som har feber på over 38° C. Krampene vil ofte oppstå i forkant av en infeksjon. Dersom flere i familien har hatt feberkramper, er det større sannsynlighet for at barnet får det.

– 2-4 prosent av alle barn får feberkramper, vanligvis når de er rundt 18 måneder gamle, sier Ingvild Heier, barnelege ved Oslo Universitetssykehus.

Omtrent en tredjedel av barn som har hatt et feberkrampeanfall, får flere anfall.

– Det er ikke mulig å si noe om hvor mange slike anfall barnet kan få, men tendensen til slike kramper gir seg ved femårsalderen.

Kan feber være skadelig?

Barnelege: Ingvild Heier Foto: Privat
Barnelege: Ingvild Heier Foto: Privat Vis mer

Symptomer på feberkramper

 • Fjernhet, vanskelig å få kontakt med barnet
 • Øynene kan rulle bakover
 • Kroppen blir stiv
 • Rykninger i armer og ben
 • Noen kan få en mørkere ansiktsfarge

Det er viktig å sørge for at barnet har frie luftveier og ikke skader seg under et slikt krampeanfall.

– Man kan få inntrykk av at barnet ikke puster, men det gjør det på tross av pågående kramper. Det er ikke nødvendig med munn-til-munn eller lignende så lenge barnet rører på seg, sier Heier.

Ofte er krampene over etter tre minutter – i sjeldne tilfeller kan anfallene vare i opptil 10 minutter.

LES OGSÅ: Dette er streptokokker - gir halsbetennelse og flere andre sykdommer

Dette gjør du hvis barnet har feberkramper
 • Kle av barnet og forsøk nedkjøling med kalde kluter/håndkle.
 • Ta tiden. Det er nyttig for legen å vite hvor lenge anfallet varte. Ved varighet over fem minutter, ta kontakt med lege.
 • Legg barnet på siden.
 • Spedbarn vugges i armene dine mens de ligger på siden med bena så vidt høyere enn hodet.
 • Hvis barnet kaster opp, tørk oppkast vekk fra munnen slik at ikke det er noen risiko for kvelning.
 • Ikke putt noe i barnets munn.
 • Dersom barnet ditt har rykninger, forsøk å se om disse er på den ene eller begge sider av kroppen. Ved ensidige rykninger, forsøk å legg merke til om det er på høyre eller venstre side.
 • Dersom det er første gang barnet har et slikt krampeanfall bør man ta barnet med til lege, sykehus eller ring 113.
 • Dersom barnet ditt har hatt feberkramper tidligere, er kanskje ikke legekontakt nødvendig. Ta alltid kontakt med lege hvis du er bekymret eller hvis barnet ditt har hatt et krampeanfall og får et nytt i løpet av de neste 24 timene.

Hvorfor oppstår feberkramper?

Grunnen til at slike kramper oppstår kan være fordi hjernen hos små barn er umoden, slik at de lettere kan få epileptiske anfall i forbindelse med feber. Man tror at det er den raske stigningen i kroppstemperatur som utløser krampeanfallet.

– Feberkramper kommer ikke av at feberen har ligget på 40 lenger. Derfor har foreldrene ofte ikke merket ennå at barnet har feber, før de får et anfall, sier Heier.

Det er vanlig at barnet blir trett og sover lenge etter et anfall. Barnet vil ikke huske noe av anfallet selv.

LES OGSÅ: Feber hos barn

Feberkramper bør undersøkes hos lege

Første gang et barn har et feberkrampeanfall bør det alltid undersøkes av en lege.

– Det er viktig å utelukke at feberkrampene er symptom på hjernehinnebetennelse eller annen årsak til krampene. Dersom et barn får kramper uten at det er febersykt, må krampeanfallet undersøkes med tanke på epilepsi, sier Heier.

Hos et barn som har hatt flere anfall av feberkramper, og der foreldrene er vant til å vurdere barnet i slike situasjoner, trenger det ikke nødvendigvis å undersøkes av lege hver gang.

– Dersom foreldrene er i tvil om barnet kommer seg etter anfallet eller om det kan være en alvorlig infeksjon som ligger til grunn for anfallet, bør barnet undersøkes for sikkerhets skyld. Anfall som arter seg annerledes eller varer lenger enn vanlig, bør også sjekkes nærmere.

Alt om influensa

Febernedsettende kan ikke forhindre feberkramper

Dersom anfallet ikke går over av seg selv innen fem minutter, skal barnet få krampestillende medisin. Dette gjelder barn som har hatt feberkramper tidligere, hvor foreldrene har blitt utstyrt med denne medisinen.

Under/etter et anfall kan man gi febernedsettende medikamenter, kle av barnet og legge på kalde kluter for å senke kroppstemperaturen. Prøv også å gi barnet nok væske.

– Det er viktig å vite at bruk av febernedsettende medisiner ikke kan forebygge feberkramper. Det bør derfor ikke brukes ukritisk, men gis når barnet er utilpass og har smerter, sier Heier.

Høy feber hos barn kan gi kramper, men de aller fleste barn med feber får aldri feberkramper, skriver Brynjulf Barexstein i et legesvar.

– Det å ha feber fra tid til annen er en del av livet for både voksne og barn, så man behøver ikke å gi febernedsettende medisiner for å forhindre feberkramper, hos ellers friske barn.

Har du et spørsmål? Send inn spørsmålet ditt til en av våre leger.