Om fallulykker hos barn
Fallulykker hos barn er den viktigste årsaken til aksidentelle (uhell) skader hos barn, og er en av de viktigste årsakene til ulykker med dødelig utfall. Dødeligheten av fallulykker har gått ned de siste årene, men fallulykker står fortsatt for litt under 10% av dødelige ulykker hos barn på verdensbasis. Gutter har mer enn tre ganger så stor sjanse for å dø av fallulykker, sammenlignet med jenter.
De fleste barna som kommer hard skadet inn på sykehuset etter en hjemmeulykke har vært utsatt for fall fra en viss høyde. Noen har ramlet ut av vinduet, mens andre har falt ned fra stellebordet eller ut av foreldrenes armer. Det er mange faktorer som avgjør hvor hardt skadet barnet blir. Alvorligheten av fallulykkene er hovedsakelig avhengig av fallets høyde. Fall fra høyder over tre etasjer kan ofte være fatale, spesielt hvis underlaget er hardt. Hvordan barnet lander er selvfølgelig også viktig - å lande på hodet kan være svært farlig, selv fra ganske små høyder.
LES OGSÅ: Når barn skader seg - når skal man kontakte legevakten?
Skadeomfang
Barn under tre år ser ut til å tåle fall noe bedre enn eldre barn og voksne, da de er mykere i skjelettet og har mer underhudsfett. Det dreier seg også i stor grad om «flaks og uflaks», og de endelige konsekvensene av skaden er ofte veldig vanskelig å forutsi. Barn har omkommet etter fall fra kjøkkenbenken eller Tripp Trapp-stolen, mens andre har kommet fra det nesten uten skader etter fall over flere etasjer. Skadeomfanget kan variere fra blåmerker, sår og enkle brudd, til store knusningsskader, indre blødninger og hodeskader.
LES OGSÅ: Hjernerystelse - symptomer og behandling.

Hvor skjer fallene?
De aller fleste skadene skjer hjemme, spesielt hos de yngste. Barn under 5 år har den aller største risikoen for å skade seg ved fall - kombinasjonen av nysgjerrighet, dårlig utviklede motoriske ferdigheter og dårlig dømmekraft, gjør at førskolebarn er spesielt utsatte for å falle - typisk ved klatring på møbler eller forsøk på å rekke leker. Hos barn mellom 5 og 14 år skjer rundt halvparten av fallskadene hjemme, mens en del skjer på skolen. Spedbarn er utsatt for å falle ned fra møbler og trapper, små barn er spesielt utsatte for å falle fra vinduer, mens eldre barn typisk kan skade seg på lekeplassen.
Slik forebygger du fallskader
Heldigvis er det mye du som forelder kan gjøre for å forebygge fallskader. Det er viktig å huske at den aller største andelen av fallulykkene skjer i hjemmet. Ved å følge rådene nedenfor kan du redusere risikoen for fallulykker:

- Ha barnesikring på alle vinduer! Undervurdér ikke barnet ditt - det kan allerede i ung alder åpne et vindu selv eller klatre opp til et vindu som står åpent. Vinduer er en av de viktigste årsakene til alvorlige fallulykker, og her skjer det mange, og også fatale, ulykker.
- Slipp aldri barnet ditt når det ligger på stellebordet. I løpet av sekunder kan selv de minste spedbarna plutselig vri seg rundt og falle i gulvet.
- La aldri små barn sitte uten tilsyn i Tripp Trapp-stoler, på kjøkkenbenken, eller lignende. Dersom man er uheldig og ramler med hodet først, kan selv fall fra lav høyde få alvorlige konsekvenser.
- La aldri mindre barn holde et spedbarn alene uten at en voksen hele tiden har sine egne under barnets hender, klar til å ta imot spedbarnet hvis barnet mister taket.
- Montér barnesikring (grind) foran alle trapper når barna er små.
- Pass på sprinkelavstanden i rekkverket på gjerder, trapper og balkonger. Ett år gamle barn kan falle ut dersom avstanden mellom sprinklene er mer enn 10 cm!
- Forby eldre barn å leke på plasser der de lett kan skade seg, som byggeplasser, tak, rekkverk i trappeoppganger og lignende.
- Mange barn skader seg på lekeplasser. Lekeplassene bør ha god sikkerhet med tanke på fallskader, for eksempel myke underlag, og stativer som ikke er for høye. Voksne bør passe på de lekende barna.
- Barn under seks år bør ikke hoppe på trampoline. Voksne bør passe på når barna hopper på trampoline, det bør brukes sikkerhetsnett, og helst bør kun ett barn hoppe om gangen - saltoer og lignende manøvre øker sjansen for skader.
- Bruk sikkerhetsutstyr: ved aktiviteter som gir potensiale for fallskader, som sykling, skateboard, skøyter og så videre, bør barnet bruke anbefalt sikkerhetsutstyr som hjelm og annen beskyttelse.
- El-sparkesykler har blitt populære i Norge og mange andre land den siste tiden. De kan nå en hastighet på 20 km/t, og har her til lands ingen aldersgrense for bruk, og ingen krav om bruk av hjelm eller opplæring (som sykler og el-sykler). Det er potensiale for alvorlige skader hos barn ved uforsiktig bruk av el-sparkesykler.
- Vær ekstra varsom når du går i trapper eller over gulv med mye leker eller andre løse gjenstander med barnet, det er lett å snuble. Vurder å montere antisklimatter i trapper, badekar og under tepper.

Når barnet har falt og skadet seg
Hvis barnet har falt fra større høyder eller virker spesielt medtatt etter fallet, skal barnet alltid undersøkes av lege. Skadene kan være mer alvorlige enn de først ser ut til, og barn er ikke like flinke som voksne til å fortelle om sine plager. Spesielt ved hodeskader kan det ta tid før det utvikler seg symptomer. Man skal derfor alltid se hyppig til barnet i tiden rett etter fallet — også ved skader som virker mindre alvorlige i utgangspunktet. Ved nedsatt bevissthetsnivå skal lege alltid kontaktes. Ofte vil det være nødvendig med videre observasjon og undersøkelser på sykehuset.
LES OGSÅ: Førstehjelp.
Hvor alvorlig fallskaden er, er spesielt avhengig av fallets høyde. Høye fall skjer typisk fra vinduer, balkonger og tak. Dødeligheten er henholdsvis rundt 1% ved fall under 4,5 meter, og rundt 2,5% i snitt ved fall over 4,5 meter. Fall kan resultere i ulike typer skader. Ved høye fall sees ofte hodeskader, brudd, og skader av brystkassen, mens man ved kortere fall oftere ser skader i magen.

RICE-metoden
LES OGSÅ: Hjerte- og lungeredning av barn.
Dersom det dreier seg om alvorlige skader med et bevisstløst barn, skal man alltid sørge for at barnet har frie luftveier. Hvis barnet ikke puster, må man umiddelbart ringe 113 og starte hjerte- og lungeredning. Unngå å flytte på det skadede barnet dersom dette ikke er strengt nødvendig - vent på ambulansen.
Kilder
Oppdatert 27.07.19. av Rune Erlandsen, lege.
Kilder ved revisjon:
1) UpToDate, Prevention of falls in children 2) Teksten bygger delvis på en kortere, eldre sak på Lommelegen om barn og fallulykker, skrevet av Anne Lindboe, barnelege.