Enkoprese – barn med ufrivillig avføring

Enkoprese fører til at barnet ikke har kontroll over avføringen, noe som bør undersøkes av lege dersom barnet er over fire år. Det kan være en stor påkjenning for både barnet og foreldrene.

Enkoprese: Tilstanden fører ofte til forstoppelse. Foto: NTB Scanpix
Enkoprese: Tilstanden fører ofte til forstoppelse. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Enkoprese er en tilstand hvor barnet ikke har kontroll over avføringen, og dermed ufrivillig får avføring i undertøyet.

– Dette opptrer vanligvis etter fireårsalder, idet man vanligvis forventer at barnet har kontroll på dette, sier Håvard Skjærvik, spesialist i barnesykdommer ved Arendal spesialistsenter.

LES OGSÅ: Enurese - ufrivillig vannlatning hos barn

Primær og sekundær enkoprese

Enkoprese deles vanligvis i to forskjellige typer: Primær enkoprese, og sekundær enkoprese.

– Primær enkoprese betyr at barnet aldri har hatt kontroll, med tendens til ufrivillig avføring, mens sekundær betyr at dette tilkommer etter at barnet har hatt en periode med kontrollerte toalettrutiner og avføring.

Dersom barnet er over fire år, og har primær enkoprese, bør man oppsøke lege. I første rekke har legen økt fokus på om det er en sykdomsårsak, blant annet om det er smale eller dårlig fungerende partier i tykktarm som mulig årsak.

Magesmerter hos barn - hva er årsaken?

Spesialist i barnesykdommer: Håvard Skjærvik Foto: Privat
Spesialist i barnesykdommer: Håvard Skjærvik Foto: Privat Vis mer

Primær enkoprese skyldes ofte en kombinasjon av flere faktorer:

  • Arvelig anlegg
  • Forsinket modning av de innebygde mekanismene som regulerer avføringen
  • For streng eller lite konsekvent renslighetstrening
  • Fysiske eller psykiske overgrep
  • Dårlige kostholds- og toalettvaner

Sekundær enkoprese

Ved sekundær enkoprese vil barnet ofte holde på avføringen, og unngå å gå på do. Dersom avføringen blir liggende i tarmen lenge, blir det vanskeligere for barnet å presse den ut. Når tarmen er tettpakket av avføring vil flytende avføring kunne komme forbi denne massen, slik at det havner i barnets underbukse.

– Den vanligste årsaken til sekundær enkoprese er forstoppelse og psykologiske faktorer. Forstoppelse kan av og til skyldes melkeproteinintoleranse (melkeallergi), men eliminering av melk over tid bør helst skje i regi av spesialist i barnesykdommer, forklarer Skjærvik.

Dersom det er forstoppelse må barnet ofte få avføringsmidler i noen uker, i tillegg til klyster (innføring av væske gjennom endetarmen for å rense tykktarmen for avføring) i noen tilfeller. Dette hjelper mot forstoppelse.

– Ved forstoppelse vil barnet ofte knipe igjen i frykt for smerter ved toalettbesøk, og dette vil forsterke forstoppelsen og gi enkoprese.

Les hva du gjør når babyen har forstoppelse.

Enkoprese kan være meget plagsomt, og selvfølgelig upraktisk for både barnet og familien.

– Det er naturlig at man tar opp dette tidlig med legen, for å få adekvate råd, sier Skjærvik.

Enkoprese kan føre til psykiske lidelser

Barnelege: Jenny Ringnes Foto: Lommelegen.no
Barnelege: Jenny Ringnes Foto: Lommelegen.no Vis mer

Enkoprese kan være en stor påkjenning for barnet. Hos noen barn er den psykiske belastningen så stor at de i tillegg kan utvikle atferdsforstyrrelser eller andre psykiske lidelser.

– Det er viktig at legen kartlegger konsekvensene og belastningen enkoprese påfører familien, slik at man kan identifisere de som trenger ekstra hjelp og tett oppfølging, sier Jenny Ringnes, lommelegens barnelege.

LES OGSÅ: Hva er normal avføring? Hyppighet, mengde, farge og konsistens.

Barnelegen har tre gode råd til foreldre som har barn med enkoprese

  1. Avdramatiser problemet: Ikke kjeft på barnet da dette kan gjøre problemet verre.
  2. Kostholdsendringer: Sørg for regelmessige måltider med fiberrik kost, yoghurt eller syrnet melk, og rikelig med vann. Oppsøk lege hvis forstoppelse er et problem, da kan det være nødvendig å bruke et avføringsmiddel over en periode.
  3. Atferdsterapi kan fungere for noen barn, det vil si å gi belønning når barnet bruker toalettet, slik at barnet blit oppmuntret til å fortsette med dette.

Hvor lang tid det tar før barnet blir kvitt ekopresen, vil variere. De fleste blir helt bra, og vokser av seg problemet innen skolestart.

– Fem prosent av fireåringer har enkoprese, sammenlignet med én prosent ved skolestart. Samtale med lege og informasjon om problemet kan føre til raskere helbredelse, sier Ringnes.

Har du spørsmål om barnesykdommer? Send inn spørsmålet ditt til Jenny Ringnes.

Kilde: nhi.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer