De vanligste barneutslettene

Det finnes mange ulike utslett hos barn. En del av dem kan oppstå på grunn av barnesykdommer, men det finnes også andre typer utslett som er relativt vanlig hos barn. Se bilder.

<b>UTSLETT HOS BARN:</b> Ser du forskjell på de ulike utslettene? Foto: NTB
UTSLETT HOS BARN: Ser du forskjell på de ulike utslettene? Foto: NTB Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Det finnes mange ulike barnesykdommer, og det kan være vanskelig å skille forskjellige utslett fra hverandre, da noen av de ligner på hverandre. Som regel vil utslettet forsvinne av seg selv, men dersom barnet har nedsatt allmenntilstand, er det lurt å oppsøke lege.

SE BILDEGALLERI LENGRE NED.

Vannkopper

Vannkopper vises som røde flekker i ansiktet og på kroppen. Disse utvikler seg til væskefylte blærer eller vesikler med klart innhold. Utslettet klør veldig mye.

– Blemmene vil etter hvert sprekke og danne skorpe. Vannkoppene dannes vanligvis i ansiktet, hodebunn eller bryst, og sprer seg deretter til hele kroppen, sier lommelegens barnelege, Jenny Ringnes.

Man vil ofte ha utslett i flere stadier etter hvert som utslettet sprer seg. Det er vanlig å ha mellom 250-500 blemmer totalt.

– I tillegg til at utslettet klør og er veldig smittsomt, får man også feber. Det er uvanlig med vannkopper før fylte ett år.

VANNKOPPER: Slik utvikler sykdommen seg, og slik ser utslettet ut. Vis mer

Forkjølelsessår

Forkjølelsessår (herpes simplex) gir små, væskefylte blemmer på eller rundt leppene. Blemmene vokser litt, før de sprekker og det dannes skorpe.

– Man kan ha en blemme eller flere i en klase. Det er uvanlig at barn får det før de er to år, sier Ringnes.

Eksem

Atopisk eksem, kalles også barneeksem og er et rødt, flakete og tørt utslett, noen ganger med røde prikker eller skorpe. Vanligvis begynner eksemet i løpet av første leveår. Noen vokser det av seg, mens noen har det resten av livet.

– Områdene eksem vanligvis dukker opp på er bak knærne, på albuer, fingre, kinn og i hodebunn. De fleste barn med eksem vil ha noen i familien med astma, allergier eller eksem.

Den femte barnesykdom (erythema infectiosum)

Den femte barnesykdom starter med feber, forkjølelsessymptomer og verking i kroppen. Etter et par dager får barnet et veldig rødt utslett i kinnene. Noen får også et rødlig utslett som kan klø på bryst og føtter.

– På engelsk er sykdommen kjent som «slapped cheek syndrome», fordi det ser ut som at noen har klasket barnet på kinnene, sier Ringnes.

Follikulitt

Follikulitt er små kviser eller byller rundt hårsekkene hvor som helst på kroppen – oftest i armhulen eller i lysken.

Hånd- fot- og munnsyke

Hånd- fot- og munnsyke kjennetegnes ved feber, dårlig matlyst, sår hals, og deretter vonde blemmer i munn og svelg, samt utslett på håndflatene og fotsålene.

– De opptrer som små, flate og røde prikker, som kan utvikle seg til blemmer eller forhøyede prikker. Dette er vanligere blant yngre barn, sier Ringnes.

Elveblest (urticaria)

Elveblest er et kløende utslett som består av rosa/hvitaktig utslett som er lett opphøyet fra huden. Utslettet har ulik form som "vandrer" på huden og forsvinner som regel i løpet av ett døgn og ikke etterlater seg merker i huden.

– Blemmene hever seg over huden, og de kan bli bleke sentralt slik at de får en rosa ring ytterst. De fleste blemmene forsvinner i løpet av få timer, og nye kommer til hele tiden. Tilstanden kan være akutt eller kronisk, og både allergisk og ikke-allergisk, sier Ringnes.

Brennkopper

Brennkopper vises som små, røde prikker som kan klø. De dannes ofte rundt nese og munn, men kan lett spre seg til andre steder på kroppen.

– Prikkene fylles med puss som etter hvert sprekker, slik at det dannes en gulbrun skorpe. Det er ikke uvanlig å ha feber og hovne lymfekjertler i nakken i tillegg. Dette er vanligst hos barn mellom to og seks år.

Mollusker

Mollusker er et hudfarget utslett med glatte, kuppelformede blemmer, ofte med en nedsenkning (navle) i midten. Inneholder en osteaktig masse.

– Mollusker er forårsaket av et virus, og forekommer oftest hos barn mellom to og fem år. Det er vanligst i ansikt, på overkropp og på innsiden av armene, forklarer Ringnes.

Den fjerde barnesykdom (exanthema subitum)

Den fjerde barnesykdom, også kalt roseola, eller tredagersfeber, begynner med høy feber i tre til fem dager. Deretter vil barnet få et rosa-aktig utslett på overkroppen og i nakken, som kan spre seg til armer, bein og ansikt.

– Utslettet klør som regel ikke. Barnet kan bli irritert og ha diaré eller oppkast i tillegg. Det er vanligst mellom seksmåneder- og treårsalderen.

Bilder av ulike utslett hos barn

Klikk på bildet for større versjon og tekst.

Brennkopper. Foto: NTB Scanpix Foto: NTB Scanpix
Eksem Foto: NTB Scanpix
Elveblest Foto: NTB Scanpix
Femte barnesykdom Foto: NTB Scanpix
Fjerde barnesykdom Foto: NTB Scanpix
Forkjølelsessår Foto: NTB Scanpix
Hånd-, fot- og munnsykdom Foto: NTB Scanpix
Mollusker Foto: NTB Scanpix
Ringorm Foto: NTB Scanpix
Skabb Foto: NTB Scanpix
Skarlagensfeber Foto: NTB Scanpix
Vannkopper Foto: NTB Scanpix
UTSLETT VED RØDE HUNDER: Starter i hodet og nakke. Etter hvert som utslettet brer seg utover på kroppen, blir prikkene som kom først til syne blekere. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library

Ringorm (tinea)

Ringorm er en soppinfeksjon i det ytterste laget av huden. Tilstanden karakteriseres ved et kløende utslett med form som en rød ring, med noe mer normal hud i midten.

Skabb

Skabb er en hudtilstand som skyldes en skabbmidd som graver ganger i huden og legger egg.

– Gangene er mest synlige mellom fingrene, på penis eller på fotsålen hos små barn. Skabb er økende i forekomst både i Europa og Norge.

LES OGSÅ: Symptomer på skabb

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Skarlagensfeber

Skarlagensfeber forårsakes av halsbetennelse med streptokokkbakterier som gir et rødt utslett på kroppen, med hudavskalling etter omkring en uke.

Røde hunder

Svært sjeldent i dag, da de fleste barn er vaksinert. Les mer om røde hunder her.

Hva er årsaken til utslettet?

Ofte kan legen ha vanskeligheter med å si akkurat hva utslettet kommer av, men han eller hun kan med sikkerhet si at det ikke er et farlig utslett.

– Utslett kan komme og gå av mange ulike grunner, for eksempel på grunn av virusinfeksjoner eller allergier. Disse ufarlige utslettene er ofte rødprikkete med eller uten kløe, sier Ringnes.

Utslett som er lilla-aktig eller som ser ut som små blåmerker bør man alltid oppsøke lege for, da det kan være tegn på noe alvorlig.

– Dersom barnet har et utslett og samtidig har nedsatt allmenntilstand og feber, bør man oppsøke lege.

Kan ta en prøve av utslettet

Ved utslett og hudforandringer sammenfallende med feber, kan man gjerne ta en prøve fra huden, skriver lommelegens spesialist i hudsykdommer, Kjetil Guldbakke, i et tidligere legesvar.

– Behandling for utslettet vil avhenge noe av utseende og årsak, men man kommer ofte langt med vanlige sårsalver og ved å holde området rent. Viktigst hos små barn er at de er i god allmenntilstand.

Revisjon: Artikkelen er gjenomgått i sin helhet ved hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal 24.01.21. Opprinnelig publisert 2016.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-