De vanligste barnesykdommene

På grunn av vaksinasjonsprogrammet i Norge er det sjelden barn får alvorlige barnesykdommer. Det er viktig at barna får alle vaksinene de skal ha.

BARNESYKDOMMER: Feber og utslett er gjengangere blant flere av sykdommene.  Foto: NTB Scanpix
BARNESYKDOMMER: Feber og utslett er gjengangere blant flere av sykdommene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

De vanligste barnesykdommene i Norge er ofte ufarlige. Begrepet barnesykdommer er egentlig litt villedende og diffust, da det i prinsipp brukes om alle sykdommer barn får.

– Det som kjennetegner sykdommene som regner som barnesykdommer, er at det (nesten) bare er barn som får dem fordi de gir livslang immuitet, slik at voksne sjelden rammes, sier Jenny Ringnes, lommelegens barnelege.

Skarlagensfeber kan man få mer enn én gang. De fleste barnesykdommene gir utslett, men ikke alle. Det kan være vanskelig å skille de ulike utslettene ved barnesykdommer, vannkopper kan for eksempel ligne på andre utslett også.

Barn vaksineres mot sykdommer som kan være livstruende eller gi alvorlige følgetilstander. – De barnesykdommer man ikke vaksineres mot, regnes ikke som spesielt farlige selv om barnet kan bli dårlig, få feber og utslett.

LES OGSÅ: Bildeoversikt: Utslett og eksem som baby (under 6 måneder) ofte får

VANNOPPPER: Slik utvikler sykdommen seg, og slik ser utslettet ut. Vis mer

De vanligste «ufarlige» barnesykdommene

Mange farlige sykdommer har blitt utryddet eller er nær å bli utryddet, på grunn av vaksinasjonsprogrammet vi har i Norge.

BARNELEGE: Jenny Ringnes Foto: Privat
BARNELEGE: Jenny Ringnes Foto: Privat Vis mer

Barnesykdommene det vaksineres for i dag

Med unntak av rotavirusvaksinen som gis i munn, settes alle vaksiner med sprøyte. I tillegg tilbys noen barn vaksine mot tuberkulose og hepatitt B hvis de er i en risikogruppe som gjør det nødvendig.

Røde hunder: Røde hunder gir ofte feber og utslett. Foto: NTB Scanpix
Røde hunder: Røde hunder gir ofte feber og utslett. Foto: NTB Scanpix Vis mer

– Oppfriskningsvaksiner er nødvendig fordi ikke alle vaksiner gir varig immunitet. Man kan altså vokse seg av beskyttelsen mot visse sykdommer. Et eksempel på dette er kikhoste, som man blant annet får oppfriskningsvaksine for i 7. klasse, sier Ringnes.

Mange av sykdommene vi vaksineres mot har nå blitt veldig sjeldne.

– Folk flest ikke lenger husker hvor dramatiske og livstruende de var før vi begynte å vaksinere, slik som for eksempel polio. Andre sykdommer vi ser oftere, er for eksempel kusma og rotavirus.

Vannkopper sannsynligvis mest smittsomt

Hvor stor smittefaren er varierer veldig mellom de ulike sykdommene, men av dagens «vanlige» barnesykdommer er sannsynligvis vannkopper det som er mest smittsomt.

– Selv om det finnes en vaksine mot vannkopper er ikke denne vaksinen en del av vaksinasjonsprogrammet for barn i Norge, da man ikke anser vannkopper som en veldig farlig sykdom, sier Claus Klingenberg, seksjonsoverlege ved Barneavdelingen ved Universitetet i Nord-Norge.

Vannkopper: Vannkopper er noe de aller fleste barn får. Foto: NTB Scanpix
Vannkopper: Vannkopper er noe de aller fleste barn får. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Generelt antar man at det er en fordel at barnet blir smittet og gjennomgår vannkopper i ung alder.

– Kjenner du noen som har barn med vannkopper, og det «passer» at barnet ditt får det, er det like greit å bli ferdig med det. Jo eldre barna er, desto dårligere blir de, og vannkopper er noe de aller fleste må gjennom uansett.

Et problem at ikke alle vaksineres

Det er sjelden barn blir syke av de vanlige barnesykdommene kusma, meslinger og røde hunder, ettersom de fleste er vaksinert. Men det kan skje.

– Meslinger kan være veldig alvorlig og føre til hjerneskade, og kusma kan man bli døv av. Dersom en ikke-vaksinert gravid kvinne blir smittet med røde hunder, kan det gi alvorlige fosterskader, sier Klingenberg.

Klingenberg mener at det er et problem at ikke alle vaksinerer barna sine. Omkring 7-9 prosent av norske barn blir ikke vaksinert mot kusma, meslinger og røde hunder.

– Det er kritisk at denne andelen ikke øker. Disse virusene kan begynne å sirkulere i befolkningen igjen, og føre til smitte gjerne i høyere alder og med langt mer alvorlige komplikasjoner.

MAMMANETT.NO: Barnesykdommer - oversikt

Har du spørsmål? Send inn spørsmålet ditt til barnelege Jenny Ringnes.