Annonsørinnhold

ANNONSØRINNHOLD FRA APOTEK 1:

Har du ikke startet med allergimedisin ennå? Da er du trolig sent ute

Her er de beste rådene mot våren og sommerens allergiplager.

ALLERGIPROFF: Laila Christin Bunes har slitt med allergi hele livet, og er godt rustet til våren.
ALLERGIPROFF: Laila Christin Bunes har slitt med allergi hele livet, og er godt rustet til våren. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

- Jeg blir tett i nesa og hodet, og tårene triller. Jeg blir også veldig trøtt og uopplagt, sier Laila Christin Bunes (46).

Pollensesongen er i gang i store deler av landet, og mange med allergi har for lengst kjent på kløing, tungt hode og rennende ansiktsåpninger.

For Laila Christin er dette en altfor velkjent følelse.

- Jeg har vært allergisk hele livet. Dessverre er det veldig arvelig, og i min familie er veldig mange allergikere, så jeg kan nesten ikke huske noe annet. Jeg har en del matellergi og spiser egentlig allergitabletter året rundt, men det er først nå det blir virkelig ille, sier hun.

  • Ute etter de smarteste allergitipsene? Fagredaktør Eirik Rustans liste finner du i faktaboksen nederst i saken!

Start tidlig!

Mer enn 40% av befolkningen opplever til tider allergiske reaksjoner som nysing, tett nese og kløende øyne. Men heldigvis finnes det flere gode råd for å dempe plagene som oppstår når man er allergisk mot ulike typer pollen fra trær og gress. Det viktigste: Begynn tidlig med medisinene.

- Det er best å starte tidlig nok, helst 1-2 uker før pollensesongen starter. Hvis man vet hva slags pollen man reagerer på, og når det pollenet typisk begynner å spre seg der man bor, kan man fint begynne med allergimedisinen 1-2 uker før sesongen starter. Men dette er ikke alltid like lett å få til, da pollensesongen kan variere fra år til år. Blant annet avhenger det av hvor mild vinteren er, sier Eirik Rustan.

Han er fagredaktør i Apotek 1, og er vant til å gi folk råd rundt allergi.

Tre viktige råd

- Allergi mot bjørk og gress gir ofte mest plager her til lands. Bjørk fordi pollenet sprer seg så lett, og gress fordi vi har veldig mye av det i Norge, sier Rustan.

Han lister opp følgende tre hovedråd for god allergilindring:

1. Rens øyne og nese med saltvann for å fjerne pollen og støv

2. Lokalbehandle øyne og nese med øyedråper og nesespray for pollenallergi

3. Suppler med allergitabletter etter behov

Har du ikke startet med allergimedisin ennå? Da er du trolig sent ute

For Laila Christin Bunes kan plagene bli ordentlig ille, men hun har heldigvis lært seg gode rutiner med årene.

- Or, hassel, alt det har allerede startet, og jeg har hele «regla». Bjørkepollen er verst, når den eksploderer og støvet er absolutt overalt. Jeg er også allergisk mot gress som kommer mer utover sommeren, og det går også over mot burot på høsten, forteller prosjektlederen fra Vinterbro.

- Da jeg var student søkte jeg alltid om utvidet tid på eksamen og lignende, for det gikk utover konsentrasjon. Du føler at du er tett hele tiden.

Ikke bare medisinen som gjør deg trøtt

Tett, og trøtt. Noen kan oppleve å bli trøtte av allergimedisin, ja, men ikke alle. Dessuten er trøtthet er et vanlig symptom ved pollenallergi.

Hvis medisinen ikke virker så godt som den skal, får man ikke tilstrekkelig symptomlindring og vil fortsette å føle seg trøtt. Trøtthet kan også være en bivirkning av allergimedisinen.

Så hva kan man gjøre for å lindre bivirkninger som trøtthet?

- Du kan eventuelt prøve å ta tabletten senere på dagen, men i mange tilfeller er det bedre å prøve en annen allergimedisin og heller se om man ikke blir trøtt av den, sier Eirik Rustan, som generelt anbefaler at man tar tabletter om morgenen.

- Senere på dagen kan også gå fint hvis man bruker medisinen fast under hele pollensesongen. Øyedråper og nesespray er vanlig å bruke morgen og kveld, enkelte nesesprayer kun om morgenen, sier fagredaktøren.

Verdt å prøve annen medisin

Han legger til at det finnes mange forskjellige allergimedisiner på markedet, og selv om du har brukt en type før, eller i en periode, er det ikke nødvendigvis slik at den er den beste for deg.

- Hvis du ikke er helt fornøyd med medisinen du har, kan det være verdt å prøve en annen. Hvis du får resept på allergimedisin av legen, anbefaler jeg at du tar dette opp med vedkommende. Og spør på apoteket!, sier Rustan.

Han påpeker også at mange tror de bare skal ta tabletter, men lokalbehandling først i kombinasjon med saltvann kan også være veldig nyttig. Øyedråper og nesespray er løsningen for mange.

- Tabletter kan være fint å bruke hvis du har kronisk allergi eller er mye plaget med hoste pga. allergien. Og hvis du vet at du for eksempel er allergisk mot bjørk, kan det være veldig gunstig å starte med tablettene 1-2 uker før sesongen starter der du bor. Men hvis det er slik at du bare får allergiplager i øyet eller nesen, kan du ofte få lik eller bedre behandling hvis du bruker øyedråper og/eller nesespray i stedet, såkalt lokalbehandling, sier fagredaktøren.

- Vi pleier derfor å anbefale at man kan prøve med lokalbehandling først, altså at man behandler plagen der den er. Allergiplager i øyet? Øyedråper. Allergiplager i nesen? Nesespray. Begge deler? Behandle begge deler. Hvis ikke det er nok, kan man bruke tabletter i tillegg. Og ja, husk også at det er veldig gunstig å bruke saltvann for å skylle øyne og/eller neseborene i løpet av dagen. Da får man fjernet pollen som ligger og irriterer, og da unngår man gjerne de verste plagene, sier Eirik Rustan.

- Skift putetrekk ofte

Laila Christin Bunes spiser tabletter hver dag, men har lært seg i løpet av årene at forebygging ved hjelp av nesespray fungerer for henne.

- Jeg hørte på radioen senest i dag at ettersom det er meldt så fint vær framover, så kommer det til å eksplodere. Da har jeg tenkt at det bare er å komme i gang. Jeg tar allergimedisin på morgenen, og nesespray gjerne flere ganger om dagen, litt ettersom hvor plagsomt det er. Når det gjelder det å skylle øynene og sånn, så gjør jeg gjerne det på kvelden etter dager der jeg kjenner at jeg har vært mye ute, og det er mye bjørkepollen. Og jeg vasker håret også, det setter seg jo overalt, sier hun.

Som mangeårig allergiker har hun også plukket opp flere små triks underveis.

- Det er viktig å tenke på å skifte putetrekk ofte, og jeg tenker også på at jeg ikke skal lufte hjemme på dagtid når det står på som verst med bjørkepollen. Jeg henger heller ikke ut klær eller sengetøy. I tillegg er viftefilter i bilen vel verdt investeringen, påpeker Bunes.

Her er oppsummeringen: Dersom du starter med allergilegemidler 1-2 uker før forventet pollensesong kan du unngå symptomer som kløe, nysing, samt rennende nese og øyne. Kom innom Apotek1 for gode råd og veiledning for en bedre hverdag i allergisesongen!

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer