Fastlegen eller fastlegekontoret du hører til er din hovedkontakt inn i helsevesenet. Hvis det er mulig bør du alltid ringe fastlegen først. I påsken er legekontorene stengt, Da blir legevakten det neste alternativet. Alle kommuner skal ha legevakt hele døgnet for å dekke behovet for øyeblikkelig hjelp.
Hvordan komme i kontakt med legevakt?
Nummeret er 116 117 - uansett hvor du bor. Det er gratis å ringe. Hvis du for eksempel er på hytta og ikke er sikker på hvilken legevakt du skal kontakte, vil du komme frem til riktig legevakt når du ringer.
Ring 113 når det er akutt og står om liv.
Men når bør du egentlig kontakte legevakten? Og når kan du vente helt til tirsdag?
– Når det gjelder bruk av legevakten, tenker jeg at bruken bør være omtrent den samme i påsken som ellers i året. Legevaktene må prioritere de med alvorlig sykdom. Det betyr at det kan bli ventetider for de med mindre alvorlige plager, fortalte Kari Sollien, daværende leder i den Den Norske Allmennlegeforeningen, til Lommelegen i 2015.
LES OGSÅ: Når ringer jeg 113?
Allmenntilstanden er viktigst
Det er mange tilstander som er veldig plagsomme, men ikke så veldig farlige, som for eksempel blærekatarr.
– Ofte vil legevakten gi råd om å snakke med fastlegen om det dagen etter, men når det er så mange dager til neste hverdag, vil nok de fleste legevakter være mer liberale med å ta imot også slike tilstander, forklarer Sollien.
Øvre luftveisinfeksjoner, som forkjølelse, kan stort sett vente, så lenge allmenntilstanden er god, ifølge Sollien. Det samme gjelder stort sett akutt vondt i ryggen.
LES OGSÅ: Hva bør være i førstehjelpspakke på tur?
Legevakten kan gi råd
– Småskader der det ikke er mistanke om brudd, kan man behandle selv med nedkjøling, kompresjonsbandasje og ved å holde det skadde området høyt. Generelt vil jeg råde folk til å ringe til legevakta hvis de er i tvil. Der er det mulig å få gode råd av sykepleier eller lege, og hjelp til å vurdere om det er en tilstand som haster, eller kan vente, opplyser lederen i den Den Norske Allmennlegeforeningen.
Hun vil også minne om at det er viktig å tenke forebyggende også i påsken.
– Fjellvettreglene er fortsatt gyldige. Husk god solbeskyttelse, og er du i alpinbakken bør hjelmen være på både barn og voksne, påpeker Sollien.
LES OGSÅ: Mange utnytter legevakten

Når barn skader seg - når skal man kontakte legevakten?
Kontakt legevakten hvis...
Ifølge Legevakta i Trondheim skal du kontakte legevakten ved alvorlig sykdom eller skade, eller mistanke om dette:
- Alvorlige brystsmerter
- Alvorlige pusteproblemer
- Mistanke om hjernehinnebetennelse
- Store blødninger
- Alvorlige allergiske reaksjoner
- Sterke smerter
- Barn med høy feber (over 39,5 grader) eller oppkast/diaré i over 24 timer
- Akutte alvorlige forverringer av eksisterende sykdom
Om natten er legevakten kun for de mest alvorlig syke og skadde pasientene.
Ventetiden varierer fra person til person, da de mest alvorlige tilstandene blir behandlet først. Legen kan også bli utkalt til akutte hendelser, noe som kan gjøre ventetiden lengre enn forventet.
På legevakten.no finner du en oversikt over alle norske legevakter.