Det er spesielt yngre mennesker under 50 år som ser apotek som et alternativ til fastlegen.
Det viser en undersøkelse gjort av markedsanalyseselskapet Opinion på oppdrag fra Hovedorganisasjonen Virke, hvor 1004 personer i alderen 15 til 80 år har svart.
- 3 av 4 over 67 år ville gått direkte til apoteket for å fornye resepten sin, hvis det hadde vært mulig.
- 1 av 4 kunne tenkt seg å oppsøke et apotek framfor en lege dersom de trengte henvisning til en spesialist.
82 prosent sier at de har stor tillit til apoteket som veileder i enkle helsesaker, mens tre av fem har tillit til apoteket som førstelinjepersonell som kan henvise videre til lege, ifølge Dagens Medisin.
LES OGSÅ: Fortsatt trygt å bruke Paracet under graviditet
Fordelene med apotek
Apotekkjedene Boots og Apotek1 mener dette er en gledelig undersøkelse, som viser at befolkningen har stor tillit til apotek og apotekpersonalet.
– Fordelene ved å bruke apotek er stor tilgjengelighet, lange åpningstider og at man i mange tilfeller slipper å bestille time. Hos apotek er det lav terskel for å komme i dialog med helsepersonell, sier Vibeke Hoff Norbye, kommunikasjonssjef ved Boots Norge AS.
Mange bruker apoteket som et lavterskeltilbud for å få raskt svar på spørsmål som omhandler helse og riktig legemiddelbruk.
– Apotekene er svært tilgjengelige med god dekning og lange åpningstider, vi er der folk bor og ferdes. Vi har høyt utdannet helsepersonell som er kvalifisert til å gi veiledning i enkle helsespørsmål, og kan vurdere når det er hensiktsmessig å heller ta kontakt med legen eller annet helsepersonell, sier Ellen Karine Ous, fag og kvalitetsdirektør ved Apotek1, til Lommelegen.no.
LES OGSÅ: Slik melder du bivirkninger av medisin

Mener legene er eksperter på legemidler
Ifølge spørreundersøkelsen mener imidlertid forbrukerne at legene har bedre kunnskap om medisiners bruksområde, dosering, bivirkninger og kjemisk virkning enn apotekere.
– Det overraskende at det er mindre kjent at farmasøyter er eksperter på legemidler, siden dette er vår kjernekompetanse, påpeker Ous.
I den nye legemiddelmeldingen er det foreslått at apotekfarmasøyter kan få nye ansvarsområder når det gjelder fornying av resepter, og farmasøytutlevering av enkelte reseptpliktige legemidler, ifølge Ous.
LES OGSÅ: Ny nettside gir deg gratis svar fra leger og farmasøyter
Dette kan apoteket hjelpe deg med
– Hva kan dere som apotek gjøre for kunden som en fastlege kan?
– Vi opplever at publikum i mange tilfeller oppsøker apotek før de går til legen ved mindre alvorlige tilstander, som for eksempel sopp i underlivet, lett eksem og hodepine, opplyser Ous.
Hos Boots apotek tilbyr de en rekke enkle helsetjenester, som kolesterolmåling, blodsukkermåling, føflekkskanning, tarmkrefttest, klamydiatest og legemiddelsamtale.
– Vi har tro på at vi gjennom å gjøre disse helsetjenestene lett tilgjengelig kan være med å bidra til at den enkelte tar større ansvar for egen helse og bidra til å skape trygghet, forteller Norbye.
Enkelte av Apotek1s apotek tilbyr helsetjenester som hjerterisikotest, diabetesrisikotest, måling av blodtrykk, kolesterol, og personlig legemiddelrådgivning.
LES OGSÅ: Slik vet du om legemiddelet du kjøper på nett er lovlig
Dette må du til fastlegen med
– Hva kan ikke dere som apotek gjøre, som bare fastlegen kan?
– Vi stiller ingen diagnoser i apotek, det overlater vi til legene og anbefaler også kundene våre om å kontakte lege dersom vi for eksempel finner unormalt høye kolesterolverdier, forklarer Norbye.
Flere av Boots' tjenester (føflekkskanning, tarmkrefttest og klamydiatest) tilbys i samarbeid med Fürst medisinske laboratorium og ScreenCancer.
– Ved unormale funn er det leger som stiller diagnosen og følger opp kundene slik at de får riktig behandling, påpeker hun.
Høsten 2010 lanserte Boots tjenesten «Føflekkskanning» i åtte pilotapotek, som de når tilbyr i 100 apotek.
– Siden da har vi gjennomført mer enn 25 000 skann, og vi har funnet mer enn 350 tilfeller av hudkreft hvorav cirka 150 tilfeller av malignt melanom, sier Norbye.
- Har du et spørsmål? Send inn ditt spørsmål til Brynjulf Barexstein, allmennlege og sjefsvarlege på Lommelegen