82 000 pasienter møter ikke opp til avtalt time

Det går ut over svært mange når du glemmer eller skulker sykehustimen.

Helse Vest ønsker at alle skal møte opp til avtalt sykehustime. Foto: Scanpix
Helse Vest ønsker at alle skal møte opp til avtalt sykehustime. Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Selv om 82 000 pasienter høres mye ut, gjelder dette tallet faktisk bare sykehusene til Vestlandet. Trolig er tallet mye høyere hvis hele Norge tas med.

Nå har Haukeland universitetssykehus laget en videosnutt, hvor de ønsker å minne alle på hvorfor det er viktig å møte opp til avtalt time.

«Om alle møter til timen sin, vil ventetiden bli kortere» lyder budskapet.

LES OGSÅ: Nå kan legene måle pasienterfaringer

47 250 pasienter på venteliste

En undersøkelse fra 2012 viser at 47 250 pasienter sto på venteliste, mens 82 000 pasienter ikke møtte opp til planlagte timeavtaler på poliklinikk eller en annen konsultasjon, ifølge Vestlandspasienten.no.

Hele 430 000 planlagte timeavtaler måtte planlegges på nytt.

Av de 127 000 pasientene som ønsket å endre tidspunktet for timeavtalene sine, var det en stor del av disse timene som poliklinikken ikke klarte å gi til andre pasienter, viser undersøkelsen.

LES OGSÅ: Vurderer du å bytte fastlege?

Derfor er det vanskelig for sykehusene å endre timen

Hvorfor er det egentlig så vanskelig å endre en sykehustime? Kan de ikke bare gi timen til noen andre? Er det virkelig så nøye?

Dessverre er det ikke så enkelt. Alle operasjoner og konsultasjoner på sykehuset er nøye planlagt.

En operasjon kan involvere opptil 30 personer, og når pasienten ikke dukker opp, er det mye tid som går tapt. I tillegg må sykehusene bruke enda mer tid på å planlegge på nytt, slik at noen andre kan få plassen.

LES OGSÅ: Nå kan du selv sjekke hva sykehuset får vite om deg

Kan endre og be om ny time på nettet

Det er full forståelse for at den oppførte timen ikke passer for pasienten, men da er det viktig å melde ifra. Nå er det blitt enda lettere å kunne gjøre dette, takket være Vestlandspasienten.no.

Nettsiden ble lansert i januar 2014, og er et samarbeid med Helsedirektoratet. Tjenesten gjør at pasientene kan kommunisere elektronisk med alle de offentlige og private ideelle sykehusene i Helse Vest.

På nettsiden får pasientene full oversikt over timene sine, og de kan be om et nytt tidspunkt dersom de ikke kan møte opp til avtalt tid.

I tillegg får de se status på tilvisningen sin, og får opp en elektronisk versjon av innkallingsbrevet. De vil i tillegg få innkallingsbrevet i posten som før.

På sikt vil alle disse funksjonene bli tilbudt alle pasientene i hele landet gjennom helsenorge.no

LES OGSÅ: Når bør du kontakte legevakt?

Sju av ti spør om ventetid

At det kan være svært belastende å være pasient som venter på behandling, er det ingen tvil om.

Bare i fjor gjaldt 70 prosent av henvendelsene til Kontoret for fritt sykehusvalg i Helse Sør-Øst spørsmål om ventetid, skriver Dagens Medisin. Cirka 90 prosent av henvendelsene kom fra pasienter og pasientnære personer.

Helse Sør-Øst betjener et befolkningsgrunnlag på nærmere 2,9 millioner innbyggere.

I 2014 var det 31 000 telefonhenvendelser på nasjonalt nivå, og pasientrådgiverne ved Kontoret for fritt sykehusvalg i Helse Sør-Øst besvarte 23 200 av dem.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer