Leverkreft.. hva vil skje fremover?

Spørsmål

Kjære Lommelegen!
Håper du kan hjelpe meg å svare på dette spørsmålet.
Min far på 80 år har fått diagnosen på leverkreft. De siste 2 mnd har han blitt veldig gul og vi kan se at matlysten har blitt borte (har gått ned noen kilo). Jeg vet jo at han skal dø av dette, han sier at han ikke har noe vondt noen steder (han vill ikke snakke om sykdommen i hele tatt) men kan du svare meg på hva som kan skje med han nå utover. Kommer han til å dø av leversvikt,nyresvikt eller hjertesvikt??
Hilsen en kjempeurolig datter!!!

Kvinne, 36 år

Svar

Hei!

Jeg skjønner at du gruer deg til tiden som kommer. Å se sin nære og kjære døende er en tung byrde.

Det er godt at han ikke har smerter. Hvis han får smerter tror jeg legen hans vil hjelpe ham med smertestillende slik at han ikke lider unødig.

Sannsynligvis er kreften i leveren spredning fra kreft et annet sted i kroppen. Når leveren blir affisert av kreften er det et alvorlig tegn og et tegn på at sykdommen har kommet relativt langt. Enkelte krefttyper kan man slå noe tilbake med cellegift, men jeg forstår at det ikke er tilfelle med din far.

At han er blitt gul tyder på at leveren har problemer med å skille ut galle til tarmen, og gallestoffene går over i blodet i stedet. Dette kan ha mange årsaker, og kreft i leveren er en slik årsak. Etterhvert vil nok dette sykdomsbildet utvikle seg til en leversvikt.
Du skriver ingenting om at han har sykdommer i nyrer eller hjerte, og hvis jeg skal spå hva han kommer til å dø av, så blir det nok ernæringssituasjonen og leversvikten som er mest alvorlig i tiden som kommer. Det er umulig å forutsi hvor lang tid dette kan ta, og det er også umulig å si sikkert hva som vil skje.

Det som ofte skjer er at allmenntilstanden blir dårligere og dårligere, matlysten blir dårligere og dårligere, og til slutt er personen så svekket at han/hun er svært utsatt for infeksjoner og "mindre påvirkninger". En liten lungebetennelse kan være den direkte årsaken til at en slik svært redusert person dør.

Dette er en svært vanskelig tid. Bruk tiden som kommer til å være sammen med din far. Jeg vil råde dere til sammen å tenke på de gode minnene dere har sammen. Mange har mot slutten av livet et sterkt behov til å ordne eventuelle uavsluttede forhold, personlige eller praktiske. Hjelp ham med det.