Ernæringsspørmål

Spørsmål

Hei, jeg er sykepleierstudent og lurer litt på eldre og underernæring.
Jeg lurer på hvordan underernæring kan påvirke eliminasjonen.
Hvorfor tar ikke kroppen opp næringstoffer, hvilke deler av tarmene blir påvirket av dette, og hvordan påvirker underernæring urinveiene?
På forhånd takk.

Sykepleierstudent.

Kvinne, 22 år

Svar

Hei og takk for spørsmål.

Det hadde nok vært utrolig mye greiere om vi hadde kunnet prate direkte, for her blir jeg litt i villrede om hva du egentlig spør om, og det er jeg helt sikker på at vi hadde funnet ut av dersom vi hadde kunne hatt en dialog.

Du spør først om hvordan underernæring kan påvirke eliminasjonen.
Med "eliminasjon", mener du da urinproduksjon og avføring?
Ved underernæring svekkes alle kroppens funksjoner generelt, men jeg vet ikke om det er svar på det du spør om, eller hva du egentlig sikter til, og det beklager jeg her.

Så dette om "hvorfor kroppen ikke tar opp næringsstoffer".
Men det gjør den imidlertid, også hos eldre, og også hos underernærte.
Man kan ha sykdommer i mage og tarm som reduserer opptak av forskjellige næringsstoffer, som f.eks. mangel på intrinsic factor, og mangler man denne så tar man ikke opp B12. Det er ett eksempel. Men jeg føler at jeg svarer på siden av det du kanskje lurer på her?

Og hvordan underernæring påvirker urinveiene er ditt tredje spørsmål.
Alle organer og kroppsfunksjoner kan påvirkes av alvorlig underernæring, inklusiv helt ned på cellenivå. Dette gjelder også nyrene og urinproduksjonen.

Jeg er stygt redd for at du antagelig har ønske om og behov for mer konkrete svar her, og jeg lurer også på om dine spørsmål er stillet på bakgrunn av noe du kan ha lest i en lærebok (?), og at dette + den noe kortfattede måten du skriver dine spørsmål på, gjør at jeg ikke helt vet eller skjønner hva du spør om her.

Dette beklager jeg isåfall.
Men jeg berømmer din faglige nysjerrighet og vilje til å innhente informasjon utenfor lærebøker! Hold på dette, både som student og kommende helsearbeider!!

Jeg vil sterkt oppfordre deg til å stille dine spørsmål muntlig til en fagperson, slik at dere ved dialog kan få klart frem hva du egentlig lurer på her, for det fikk dessverre altså jeg ikke helt klart for meg, og jeg håper du tar imot min beklagelse for dette!

Lykke til med studiene, og dine høye faglige ambisjoner! Finfine greier!