Der kreftpasienter henter krefter

Montebello-senteret ligger vakkert til i Mesnali. Dette er stedet der mennesker med en kreftsykdom møter andre mennesker i samme situasjon. Det er et sted for å hente krefter og kunnskap, inspirasjon og frisk luft.

På sykehusene får kreftpasientene behandling mot sykdommen. Der er det operasjonen, cellegiftkurene og strålebehandling som står sentralt. Mange mennesker lever i uvissheten om kreftsykdommen som kan dukke opp igjen. Senteret ønsker å hjelpe familier som er rammet av kreft. - På Montebello-senteret skal vi gi pasienter og pårørende redskaper i form av kunnskap til å fokusere på livet og komme seg videre, sier daglig leder Anne Grev til Lommelegen.no.

Kurs og hjelp- Alle som har en kreftdiagnose eller som er pårørende, kan komme til senteret, forteller Grev. Omtrent 1000 mennesker deltar årlig på Montebello-senterets kurs. Her fokuserer man på barn og ungdom, samliv og sex, ernæring, sosiale rettigheter, mestring, kommunikasjon og fysisk aktivitet. - For pårørende er det kanskje aller viktigst å møte andre i samme situasjon. Derfor er gruppesamtalene veldig fine, kommenterer daglig leder.

Grev forteller om tre ulike kurs. - Vi har kurs for de som selv har kreft der de kan ta med seg sin nærmeste. Men vi har også familierehabiliteringskurs for hele familien. Her er det mye fokus på barna. Grev understreker betydningen av disse kursene. Tilslutt nevner hun -"Mistet-kurs". - Disse gratiskursene er for gjenlevende foreldre og deres barn. Disse kursene er svært verdifulle, forteller Grev. Men det er så vidt senteret klarer å holde dem gratis fordi det ikke er noen refusjon fra trygdekontoret etter at den i familien som hadde kreft er død.

Helsepersonell på kursMen det er ikke bare pasienter og deres nærmeste som får hjelp og kunnskap på senteret. Også helsepersonell kommer til senteret fra inn- og utland. - Noen leier seg inn her og holder egne kurs, mens andre kommer på kurs i vår regi. For at kursene skal holde førsteklasses kvalitet, leier Montebello-senteret inn fagpersonell som ressurspersoner innen hver diagnose, forteller Grev. Kursene dreier seg om temaer omkring kreft og sykdom.

Hvem driver Montebello-senteret?Det er ikke bare en person som rammes når noen får kreft. Hele familien rammes. Det var bakgrunnen for at stiftelsen Montebello-senteret ble opprettet i 1990. Det var staten som opprettet og som eier stiftelsen, og det er Radiumhospitalet som administrerer senteret. Dessuten har Montebello-senteret mottatt gaver gjennom et eget fond. På denne måten har de bygget ut og forbedret seg.

Artikkelen ble publisert 03/02-2003

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-