Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Svangerskapspenger på grunn av belastende arbeidsmiljø

Spørsmål

Vil gjerne ha noen råd. Jeg er gravid i siste trimester. Har dratt på jobb nå i 7 måneder av svangerskapet, pendlet med tog 30 min hver vei og stått i arbeidet på lik linje med andre kollegaer. Har fått null tilrettelegging. Det er et svært belastende arbeidsmiljø hos oss nå, og det var det i utgangspunktet også (med bedriftshelsetjeneste inne i bildet), men har blitt verre nå etter corona. Alle mine kollegaer utviser konstant misnøye, og jeg er selv utslitt. Flere er sykemeldt pga arbeidsmiljøet. Det er underbemanning og vi har en ny leder som ikke lytter til oss. Jeg blir kvalm av å tenke på jobb, og mister matlysten. Min samboer er utrolig bekymret. Så, for et par uker siden sa plutselig min jordmor at pga det muterte viruset så hun med uro på at jeg snart er høygravid og bruker kollektivtrafikk, samt jobber på et sted med mye smitte. (ukentlige smittetilfeller). Hun ba meg ta opp med fastlege om legen var enig, og om vi skulle søke om svangerskapspenger til meg. Hos legen ble jeg i første omgang sykemeldt pga skyhøyt blodtrykk. Hun ba meg ta to uker og roe helt ned. Det klarte jeg ikke, for min leder ringte meg annenhver dag og spurte om masse ting, oppfordret meg til å bli med på digitale møter osv. Er dette vanlig praksis når noen er sykemeldt? Så, etter to uker med sykemelding kom jeg tilbake til fastlegen. Hun søkte da om svangerskapspenger for meg, med begrunnelse høyt stressnivå på arbeidsplassen som kan være fosterskadelig, og corona ble ikke nevnt. Men så snakket jeg med noen jeg kjenner og de sa at jeg aldri får svangerskapspenger pga stress. Så nå er jeg enda mer i villrede, fordi jeg kjenner på at jeg er helt tappet for energi og sliter med å få i meg mat. Hva er det som er riktig å gjøre her? Nå skal vel sjefen ringe meg daglig for å diskutere tilrettelegging, og mye av problematikken er jo at han er en av hovedårsakene til problemene på jobb, samt arbeidsmiljøet . Dette kan ikke jeg formidle til han direkte. Hva råder du meg til å gjøre?

Kvinne 34
Svar

Hei.


Det er for det første ikke slik at du ikke kan få svangerskapspenger dersom årsaken er stress. Det kommer blant an på hvordan legen din definerer tilstanden, det vil si hvilken diagnose som benyttes. Legen din velger nok en godkjent diagnose. 

Selv opplever du det nå slik at kontakten med arbeidsplassen, dvs sjefen din, er uheldig for deg og er med å gjøre deg dårlig. Du kjenner det slik, og da er det slik. Og det synes jeg du absolutt skal fortelle til legen din. Legen din kan da på sykmeldingen / søknaden om svangerskapspenger anføre at det er uheldig for helsen din nå med kontakt med arbeidsplassen og at du ikke skal ha slik kontakt akkurat nå, hvilket i denne sammenhengen kalles at "tilstanden er til hinder for kontakt med arbeidsplassen". Det er en beskjed til din leder om at du ikke skal kontaktes.

Du kan jo også for din del la være å ta telefonen og svare meldinger, for det har du ingen forpliktelse til. Vi mennesker er jo ikke generelt påbudt å bruke mobiltelefon til enhver tid, heldigvis. Å bruke mobiltelefon og meldinger, eller å besvare oppringinger og sms, er en høyst frivillig sak, noe mange ser ut til å ha "glemt". 

Når du selv merker at det ikke er bra for deg med slik kontakt, så må du beskytte deg mot det, ved for eksempel å ha mobilen på lydløs. 

Dette er nok enklere enn du til nå har tenkt, men ta en åpen og god samtale med fastlegen om dette, og forklar saken slik du har gjort her.

Lykke til.