Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Rettigheter etter hjerneblødning

Spørsmål

Jeg er opperert for hjerneblødnig i ca 1980.Er i dag 100 % ufør.Vil helst ikke prate om opplevelsen.En medbårn sykdom sa legene.Nå idag 65 år og man.Når jeg reiser til sol og varme er helt ok.Kommer til Norge bare elendihet.Har ca 30 forsjelige sykdommer (symtoner) i Norge.Bruker mye medesiner som jeg får dekt og ikke,får vært år frikort egenandel helfo.Kom tilbaketil Norge for 5 år siden.Var i varmen ca 20 år.Anbefalt av lege reise til varmen.Har ikke råd reise så mye til varmen.Kone,mindreårig barn og meg i Norge.Familien reiser om sommeren,på grunn av datteren som går på barneskoln,Jeg reiser om vinteren også,men bare når vi har råd.Er mye avhengi av min kone,eller noen og prate med.Har jeg ingen retighetertil og få dekt noe. Slagrammede kan ikke som før ta i mot informasjon fra omgivelsene,og få fornuft ut av det.Kan ikkeslå vann i glasset uten om og søle.Blir trøtt når jeg leser.Har problemer med å finne ord etc.Mine retigheter,hvor kan jeg hendvenne meg.Hva er galt,før var jeg min egen arbeisgiver.Betenels i øvermunnen måtte trekke tenene og få gebis.

Hilsen
Terje

Svar

Hei!

Behandlingsreiser til varmere strøk kan man få tilbud om ved en del spesifikke diagnoser der det er kjent at varme og sol har positivt effekt. Slagpasienter er ikke nevnt som en av disse diagnosene, men snakk gjerne med legen din om dette, i tilfelle en av de andre diagnosene dine kan gi deg slike rettigheter. Jeg kjenner ikke til andre muligheter for å få dekket reisekostnader til varme land enn disse behandlingsreisene.

Jeg anbefaler at du kontakter ergoterapeuten i kommunen din og ber om en kartlegging av hva som kan gjøre hverdagen din enklere. Ergoterapeuten kan både bistå med praktiske råd og veiledning om metoder som kan gjøre det enklere for deg å fungere i hverdagen og søke om hjelpemidler til deg dersom du har behov for det.

Hvis du er avhengig av mye hjelp fra din kone for å fungere i hverdagen, kan du ha rett til hjelpestønad. Det er NAV som behandler slike krav. Ved omfattende hjelpebehov (mer enn 25 timer per uke), kan man ha rett til brukerstyrt personlig assistanse, det vil si at man får dekket utgiftene til å ansette en person som assistent.

Hvis du trenger noen å snakke med for å bearbeide den vonde opplevelsen og takle de ekstra utfordringene sykdommen har gitt deg, bør du be fastlegen din om å henvise deg til psykolog. Det finnes også lærings- og mestringssentre i helseforetakene som tilbyr kurs for pasienter i samme situasjon som deg.

Hvis årsaken til at du måtte trekke tennene i overkjeven var periodontitt, ville du ha rett til bidrag fra NAV til dekning av utgiftene både til periodontittbehandlingen og protesen (gebisset). Du skriver ikke om du har fått noe av dette dekket. En del av kostnadene ville du uansett ha måttet betale selv. NAV dekker bare deler av kostnadene.

Relevante steder å henvende seg er altså først og fremst NAV, fastlegen og ergoterapeuten i kommunen.

Med vennlig hilsen

Lene Frykman
Advokat

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-