Lurer på om han er psykopat

Spørsmål

Hei,

Jeg lurer på om jeg muligens er en psykopat?

Tanken begynte med at jeg har endel vanskeligheter med følelser. Jeg har dem i stor grad ikke. Jeg har og en særdeles trang til å kverrulere og finner meg altfor ofte (ca. daglig) i diskusjoner om temaer som jeg egentlig ikke har noe meninger om. Jeg er kun ute etter å /vinne/ diskusjonen. Fra jeg var liten har jeg vært den som finner på noe tull man kan gjøre, men som alltid får noen andre til å gjøre det. Manipulativ og finner ofte en måte å dominere andre.

Jeg har og til tider noen depressive dager hvor jeg ofte tenker tanken /hvorfor står folk opp om morgenen? Livet er jo meningsløst/. På vanlige dager er jeg forsatt enig i den tanken, men jeg tenker ikke så mye på den. Jeg skiller /meg/ fra /dem/ og mener alle andre ikke har oppdaget, eller ikke ser det samme som jeg ser.

Jeg snakket litt med noen om disse temaene og det ble nevnt i en bisetning /det er jo slik som psykopater har/. Det var ikke noe som ble nevnt videre i samtalen, men det fikk meg til å tenke. Så jeg søkte litt på internett om temaet. Stort sett står det at dersom man kjenner en psykopat så kom deg unna personen og ikke ha noe med den personen å gjøre. Ut fra stikkord som ofte blir brukt for å beskrive en psykopat kan jeg forstå det forsåvidt. Interessant nok så er det veldig mange av disse stikkordene som like gjerne kunne beskrevet meg.

Kort fortalt, det jeg lurer på er hva bør jeg gjøre? Er dette noe som kan /fikses/, eventuelt finnes det noe måte å /bruke/ det på en positiv måte?

sitat som traff meg veldig:
/Hva er egentlig en psykopat? Forestill deg en fargeblind. Han vet når det lyser grønt, og går - men aner ikke hvordan grønnfargen ser ut. Tilsvarende vet psykopaten at barn er noe man er glad i, og som andre synes det er fint at man elsker - men aner ikke hvorfor./

Stikkord som passer:
Selvsikker, Opptatt av urimelige fantasier om makt, ære og hevn. Har en følelse av å ha spesielle rettigheter. Selvtilstrekkelig. Følelse av mindreverd og forvirring omkring selvet. Opplever ofte en indre tomhet. Vennlig. Rask til å se andres manipulering; blir lett intim med andre. Har overfladiske og kortvarige forhold. Mangler evnen til å delta ordentlig i grupper eller familieliv. Mangler evnen til respekt. Vedvarende mistillit til alle. Sosialt sjarmerende, lekende og spenningsøkende. Lager ofte store planer og har intense ambisjoner, men få resultater å vise til. Opptatt av status og utseende. Har lite å vise til av jobb- eller utdanningspapirer. Lider av kronisk kjedsomhet. Mangler planer for fremtiden. Leter etter enkle veier til penger og ære. Utspekulert, og manipulerende-forførende. Uten evne til varig kjærlighet. Har ikke respekt for normer og lover. Lider ofte av spillelidenskap. Har tendenser til bedrageri, falskneri og andre kriminelle handlinger. Fantastiske og urealistiske forventninger til mangt og meget. Nærer sterk angst for enkelte autoritetspersoner. Har av og til sentimentale, men dårlig begrunnede, ønsker om retningslinjer og veiledning. Kan synes imponerende og kunnskapsrik. Har ofte et glatt og lett språk. Er interessert i alt som er nytt. Lærer seg fort kriminelle ferdigheter.

Mann, 25 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Takk for spørsmålet og takk for et interessant og tankevekkende brev. Jeg er imponert over din selvinnsikt og det at du ønsker å gjøre noe med dette.
Det er mange år siden vi sluttet å bruke psykopati som diagnose. I dag opererer vi med diagnosen personlighetsforstyrrelse som vi i hovedsak deler opp i 10 ulike typer. En personlighetsforstyrrelse (PF) karakteriseres ved en samling personlighetstrekk som er: Vedvarende, inngrodde og ubøyelige måter å føle, tenke og forholde seg til andre på.
Disse personlighetstrekkene er svært avvikende fra det omgivelsene/ samfunnet forventer av personen. Trekkene er stabile over tid og utviklet fra barndom og tidlig ungdom. Personlighetstrekkene er ofte forbundet med økt subjektivt ubehag og svekket sosial tilpasningevne.
Vi regner også en emosjonelt ustabil (borderline) personlighetsforstyrrelse som en type PF. Dette er en alvorlig mental forstyrrelse karakterisert ved et gjennomgående ustabilt mønster vedrørende følelsestregulering, impulskontroll, forhold til andre mennesker og eget selvbilde. VI vet ikke hvorfor noen utvikler en personlighetsforstyrrelse og andre ikke, men vi vet at mangelfulle tidlige relasjoner til omsorgspersoner disponerer for dette. Slike forhold kan være preget av: forsømmelse:
-overgrep
-utrygghet
-disiplinering
-overbeskyttelse
-ustabilitet
-grenseløshet
-forføring, osv.

Jeg kan selvfølgelig ikke stille noen diagnose over nett, men jeg synes avgjort at du bør søke hjelp hos en psykolog. En person du kan få tillit til og som du kan snakke med over en lengre periode. Hvis det skulle vise seg at du lider av en personlighetsforstyrrelse, så kan du forebygge mye skade hvis du søker hjelp nå.
Ubehandlet vet vi at en personlighetsforstyrrelse kan ende i depresjon og angst, spiseforstyrrelser, rusmiddelmisbruk, kriminalitet og selvmordsforsøk.

Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-