Kan jeg tvinges til å si opp?

Spørsmål

Jeg har arbeidet på sykehjem i 1 og et halvt år. I det siste året har jeg vært fryktelig plaget av en kombinasjon av migrene og ryggsmerter. Har vært mye sykemeldt, og legen har tilogmed gitt en begrunnelse på at alt mitt fravær er gyldig. Han mente at jeg har lumbago, men det ser ikke ut til å gå over.

Uansett,så foreslo min sjef at jeg skulle søke om sykepenger,siden jeg var så mye borte(vil legge til at jeg ikke hadde noen ryggplager før jeg begynte i denne jobben) Men jeg fikk avslag pågrunn av at jeg hadde glemt å levere egenmelding på noen av dagene(Jeg hadde fått sykemelding om jeg ville) og fordi jeg hadde ikke hatt plagene lenge nok+at det var BÅDE migrene og ryggsmerter som var problemet.

Likevell greide jeg ikke å jobbe,enda jeg prøvde.Det er jo svært tunge løft i et slikt yrke.Sjefen min tvang meg rett og slett til å si opp jobben. Ellers så måtte hun "kjøre en oppsigelse" som hun sa. Og det kom til å se værre ut på papiret.Men kan hun gjøre dette?kan hun overprøve legen min,når jeg har erkleringer og allting? Jeg er svært plaget med dette,og er hverken lat eller har dårlig arbeidsmoral, som jeg føler at hun tenker om meg. Jeg kan jo ikke jobbe med en slik rygg???

Jeg vet ikke så mye om dette,så jeg sa opp som hun bad meg gjøre. Nå vet jeg iallefall ikke mine arme råd.

Sykdommer: Migrene

Kvinne, 22 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Du skriver at du har vært mye borte i det siste året og har vært mye sykemeldt. Når du er sykemeldt vil du de 14 første dagene få lønn fra arbeidsgiver, og etter dette fra trygdekontoret for hver periode. Pengene du får under en sykemelding heter sykepenger.

Jeg skjønner ikke helt hva sjefen din foreslo du skulle søke om, kan det være uføretrygd du mener? At du ikke hadde levert egenmelding for noen av disse dagene skulle ikke bety noe for denne vurderingen.

Det som uansett er klart er at sjefen din ikke har noen mulighet verken til å tvinge deg til å si opp eller til å si deg opp fordi du er borte fra jobben på grunn av sykdom!! Dette er lovstridig og en ufin maktmetode av arbeidsgiver.

Hvis du ikke leverer egenmelding og er borte fra jobben uten å si ifra er det imidlertid en alvorlig sak som arbeidsgiver kan reagere på. Imidlertid godtar de fleste arbeidsgivere at du leverer egenmelding i etterkant hvis du bare ringer og sier i fra hvis du blir borte en dag.

Arbeidsgiver har plikt til å finne tilpassede arbeidsoppgaver til deg hvis ryggen er et problem, eventuelt kan du gå i såkalt aktiv sykemelding. Det betyr at du får tilpassede arbeidsoppgaver og kan komme og gå slik det passer formen din. Arbeidsgiver skal da skaffe vikar for din stilling.

Det var nok ikke lurt å si opp, rettighetene dine forsvinner nok i det du sier opp, og det vil bli ord mot ord hvis du hevder at du er presset til å si opp med mindre du har beviser av noe slag, feks brev?

Du bør snakke med legen din om dette og eventuelt kontakte jurist hvis du mener deg ulovlig presset til å si opp.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-