Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har jeg krav på sykemelding?

Spørsmål

Hei!

Jeg var hos legen for noen dager siden og da fikk jeg beskjed om at jeg kanskje har prolaps i ryggen. Jeg hadde veldig dårlig refleks i høyre bein, smerter nedover i begge bein og i ryggen. Det hender også at smertene går oppover i ryggen. Jeg fikk resept på pralgin forte i sommer men det hjalp ikke. Det jeg lurer på er om jeg har krav på sykemelding? Jeg har en vaskejobb på to og en halv time i en barnehage, den jobben må jeg få hjelp til for at den skal bli gjort.

Håper på svar!

Kvinne, 25 år

Svar

Hei!

Det er svært sjelden at noen har krav på sykemelding i den forstand. Det er din leges vurdering om han vil søke om en sykemelding for deg til trygdekontoret, og trygdekontoret skal vurdere om de vil godta sykemeldingen (noe de i praksis alltid gjør).

Det kan godt hende at legen din mener at du ikke trenger sykemelding fordi plagene dine ikke er "alvorlige" nok eller at han mener det er bra for deg at du holder deg i aktivitet og at sykdommen verken blir bedre eller verre av at du jobber.

Smerter er svært vanskelig å vurdere og måle, og det er selvfølgelig du selv som kan vurdere hvor vondt du har og om du klarer jobben eller ikke. Imidlertid er ikke legen forpliktet til å gi deg sykemelding hvis han er av en annen oppfatning. Er dere svært uenige om dette blir det naturlig nok en tillitskrise mellom dere to som kan være vanskelig å løse.

I praksis er det sjelden at pasienter nektes kortere sykemeldinger for noen få dager. Lengre sykemeldinger bør både lege og pasient unngå, og det kan være aktuelt med aktiv sykemelding eller omplassering internt på arbeidsplassen. Det er sannsynligvis upraktisk og vanskelig for deg.

Rygglidelser er ofte en kilde til sykemeldinger og ofte er sykemeldingene langvarige. Derfor bør legen din motivere deg til å fortsette i jobben, men også utrede årsaken til plagene dine og få i gang et behandlingsopplegg (ikke bare paralgin forte).

Jeg synes du skal snakke med legen din om dette. Lykke til og god bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-