Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har jeg blitt feilbehandlet og kan jeg ha krav på erstatning?

Spørsmål

Hei Brynjulf! Jeg har i 1,5 år vært plaget av 3 perianale abscesser på samme sted. Første gang gikk jeg på legevakten og ble sendt hjem med store smerter hvor de sa at dette var en hemeroide. Etter 3-4 dager gikk jeg tilbake til samme legevakt hvor jeg fikk samme beskjed. Etter ca 7 dager gikk jeg på en annen legevakt og ble operert i narkose samme kveld. Etter ca 4 måneder fikk jeg igjen vondt og gikk på legevakten. Her tok det også rundt 1 uke før jeg ble innlagt på sykehus. Abcsessen sprakk av seg selv. Noen måneder etter dette oppdaget jeg at jeg hadde mye svie og at det var spor av avføring utenfor anus. Fikk henvisning fra fastlegen hvor det ble tatt MR og undersøkelse. Det ble ikke funnet noe galt. Etter 3 måneder etter undersøkelsen på sykehuset fikk jeg en ny abcess på samme plass. Etter ny runde med legevakt i 1 uke ble jeg lagt inn på sykehuset i 5 døgn med drenasje av abscess og jeg måtte ligge med dren. Noen måneder etter dette ble det oppdaget en fistel gjennom den ytre lukkemuskelen. Det ble satt inn en tråd som skulle være der i minimum 2 måneder. Etter 1 uke fikk jeg mye smerter og følte det var noe feil med tråden. Sykehuset sa at sjansen for at noe var galt var høyst usannsynlig og det var vanlig med ubehag. Etter 3 uker falt setontråden ut og kirurgen sa at fistelen hadde grodd fint, men at ytre lukkemuskel var noe skadet. Men at jeg hadde god funksjon. Påfølgende måneder hadde jeg fortsatt mye svie, ofte dager med noe avføring rundt anus og det kom verk ut av anus. Sykehuset fant et sår inne i rektum som ble lukket. Men jeg har fortsatt problemer med at det svie, avføring rundt anus og at jeg føler det vanskelig å holde på luft i tarmen. Mitt spørsmål er: Har det skjedd en feilbehandling og vil jeg eventuelt ha rett på pasientskadeerstatning? Jeg er redd for at når jeg blir eldre vil jeg få dårligere kapasitet til å holde på avføring og vanskelig å være i jobb. Finnes det noe hjelp for å bedre plagene mine med svie og avføring rundt anus?

Mann 35
Svar

Hei.


Jeg forstår godt at du stiller spørsmål ved om du har blitt feilbehandlet og om du har rett på erstatning. Du har virkelig hatt tøffe tak her, det ser jeg. Jeg synes du skal få fastslått om du har blitt feilbehandlet eller ikke, men jeg vil ikke gi deg noen konkrete svar på det her, det ville vært helt feil, siden slike vurderinger må gjøres meget grundigere, blant annet ved å gå nøye gjennom det som foreligger av pasientjournaler og dokumentasjon fra alle gangene du har vært i kontakt med helsevesenet i denne saken. Det du kan gjøre, er følgende: Hvis du mener deg feilbehandlet, kan du sende en klage til Fylkesmannens helseavdeling (Fylkeslegen). I en slik klage formulerer du deg omtrent slik du har gjort her, og får frem hva du er misfornøyd med, konkret hva du klager på og hva du mener burde vært gjort anderledes.  Fylkeslegen vil da innhente all nødvendig dokumentasjon inkl. pasientjournaler, kontakte de leger du har fått behandling av for å høre deres versjon av historien, og gå gjennom saken grundig, og det ender opp med en konklusjon. Da vil du få svar på om du har vært feilbehandlet både ut fra rent medisinske forhold og ut fra juridiske forhold som pasientrettigheter m.v. 

Så til dette med evt pasientskadeerstatning. Det kan du få vurdert av Norsk Pasientskadeerstatning. Ser deres hjemmeside og les mer info her: www.npe.no

Der står det hvordan du tar kontakt, hvordan de jobber osv. Når NPE behandler en sak, vil det vanligvis også bli vurdert om der foreligger varig redusert helse eller varige helseplager, evt senfølger, som følge av evt feil behandling, og for det formål vil gjerne NPE innhente faglig vurdering av uavhengig lege, for å få belyst dette.


Jeg tenker at når du først har vært gjennom dette, og du nå har begynt å lure på om du har vært feilbehandlet og om du har rett på erstatning, så er det mulig at det er rett for deg å gå videre med dette, slik at du kan få endelige svar på dette. Det er noe bra i seg selv med bare det å få svar på ting, fremfor å la slike spørsmål forbli ubesvart og noe du kanskje vil bli gående å spekulere på over lang tid.


Når det gjelder ditt spørsmål om det er mulig at du kan få senplager av dette når du blir eldre, så har ikke jeg detaljkunnskaper nok om ditt tilfelle til å gi deg et svar på dette, og om noen fagperson skulle uttale seg om det, f.eks. i en erstatningssak (se over), så er det en kirurg som vil være rette fagperson. Det jeg leser i det du skriver, er at sykehuset har vurdert det slik at du har en god funksjon i lukkemuskelen, og det er jo noe som avvgjort må tolkes i god retning, dvs at sjansene for fremtidige problemer med å holde på avføring m.v. mest sannsynlig ikke er noe du trenger å bekymre deg for. Når det gjelder hva du kan gjøre for å redusere svie og avføring rundt anus nå,  så vil jeg anbefale deg at du ikke bruker toalettpapir, men kun hånddusj, samt mildest mulig såpe, gjerne babysåpe. Og god hudpleie etter vask, med fuktighetskrem på de såre stedene. Kanskje du også kan forsøke zinksalve, den er reseptfri på apoteket, f.eks. Silulen.


Håper du har nytte av svaret og rådene her. Jeg ønsker deg lykke til. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-