Egenmelding og sykt barn!

Spørsmål

Det jeg lurer på har med egenmeldig å gjøre. 2 uker siden var jeg hjemme med min sønn da han var syk, jeg leverte inn egenmelding til min arbeidsgiver. Nå er jeg blitt syk selv å er hjemme fra jobb. Kan jeg da bruke en ny egenmelding på meg selv eller må jeg ha sykemelding?

Mann, 30 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Her kan man fort bli forvirret og det er viktig å gjøre dette riktig for ikke å få problemer mot slutten av året eller hvis man er mye syk.

I løpet av året har du 10 dager som kan brukes for å være hjemme med et sykt barn.
Etter 4 dager sammenhengende må du levere legeerklæring på at barnet er sykt. Du har selv ikke rett til sykemelding når barnet ditt er sykt.

Disse dagene påvirker overhodet ikke ditt antall egenmeldinger. En egenmelding er en beskjed fra deg til arbeidsgiver om at du har vært syk, og en lege behøver ikke å attestere på dette. Denne meldingen skal arbeidsgiver ha snarest mulig og formelt sett før arbeidstidens slutt første fraværsdag, men de fleste arbeidsplasser aksepterer at meldingen gis muntlig i første omgang og så kan den skriftlige meldingen komme når du har begynt på jobb igjen.

En slik egenmelding kan benyttes maksimalt i 3 sammenhengende kalenderdager, etter det må du ha legeerklæring/sykemelding. Husk at også arbeidsfrie dager regnes med, slik at hvis du er borte fredag må du ha sykemelding fra mandag hvis du fortsatt er syk.

Hvis du har vært ansatt i mindre enn 2 måneder eller det er under 2 uker siden sist du fikk sykepenger fra arbeidsgiver kan slik egenmelding ikke benyttes. Du har rett til 4 egenmeldinger i løpet av året.

Sykepenger for sykt barn regnes vanligvis ikke med under 2-ukers-regelen i forrige avsnitt.

Lønns- og personalansvarlig på jobben din skal kunne disse reglene og informere deg hvis du trenger det.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-