Brudd i overarmen

Spørsmål

Jeg er utvandret til sør amerika og har privat helseforsikring her nede,er ikke medlem i folketrygden.Jeg fallt og slo meg og skadet skulderen så jeg må operere,jeg gikk på sykehus her men ble skremt da legen min sa att han vil operere meg på ett annet sykehus pga sykehuset der min forsikring dekker har ikke røngtengjennomlysningmaskin som trengs til operasjonen,men på det andre sykehuset der de har aparatet dekker ikke min forsikring.Da vi ikke fant en klinikk der min forsikring dekker gikk jeg tilbake til den første klinikken men siden det hadde gått så lang tid trenger legen også en annen maskin som er ett camera som han setter inn i skulderen slik att han kan se på leddet,men heller ikke den maskinen har klinikken så jeg er kommet opp i en vanskelig situasjon.Spørsmålet mitt er hvis jeg flytter hjem til norge igjen,kan jeg opereres der eller er det karens tid siden fall ulykken skjedde mens jeg bodde i Peru?Nå er det gått 2 måneder siden jeg brekte min skulder,jeg har så og si ikke smerter og kan bevege armen ca 40%,jeg bruker nesten ikke fatle nå,er det lurt?kan det oppstå komplikasjoner?Håper du kan gi meg noen gode råd

Svar

Hei!

Jeg er dessverre ikke så god på spansk. CT-bildene slik du presenterer dem kan jeg heller ikke lese så mye ut av. Jeg ser på det ene røntgenbildet at du trolig har brukket av en beinet struktur som heter tuberculum minus. Denne fester en muskel som heter supraspinatus, som er ansvarlig for å igangsette bevegelsen som bringer armen ut til siden. Kommer denne beinbiten mer enn 5 mm opp fra sitt feste på overarmsbeinet, pleier vi i Norge å operere dem, fordi det ellers kan gi en del mekanisk besvær i skulderen.

I utgangspunktet er det ikke noe karens, forutsatt alle tester ift multiresistente bakterier er negative. Dette er det viktig at du testes for hvis du returnerer til et norsk sykehus, slik at man unngår å få slike bakterier ubehandlet inn i norske sykehus. Hvilke rettigheter du har ift behandling, må du nesten ringe og spørre relevante myndigheter i Norge om, jeg vet ikke hvem som best kan svare på noe slikt.

Når skaden er blitt 2 måneder gammel, og kanskje nærmere 3 måneder før du eventuelt blir behandlet i Norge, er det ikke så lett å få gjort noe med dette, da biten trolig har grodd fast igjen på feil sted. Om man klarer å løse biten igjen og skru den fast på riktig sted kan tenkes, eventuelt om beinbiten fjernes, og dens tilheftende sene sys fast på egnet sted på overarmen. Uansett er det greit å få det vurdert behandlet innen få måneder, da muskulaturen til senen ellers kan trekke seg sammen, og ikke lenger la seg festes tilbake på riktig sted.

Det vil dessverre alltid være en viss fare for komplikasjoner ved kirurgi, dog ikke spesielt vanlig ved dette inngrepet.

Lykke til!