Barnebidrag - en urettferdig ordning?

Spørsmål

En kamerat av meg var uheldig og gjodre ei jente gravid for snart 9 måneder siden, disse to har ingen kontakt nå, og jenta ga ikke beskjed om at ho var gravid før etter at en eventuell abort kunne vært aktuell. Di har heller aldri vært sammen. Det vi lurer på er om han likevel er nødt til og betale barnebidrag, og kor mye er et barnebidrag pr.måned. Hva skjer visst en ikke har råd eller penger. Visst jenta skriver far: ukjent, må han betale barnebidrag da? Det er egentlig ganske urettferdig i såfall, er det ikke?

Kvinne, 20 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Kameraten din må betale bidrag til barnet uansett om han og moren kun møttes en natt eller var sammen i 5 år. Det er farskapet som er avgjørende og ikke forholdet mellom mor og far.

Det er også selvbestemt abort i Norge slik at moren kan velge fritt selv om barnet skal fødes eller om det skal tas abort, og faren ville ikke ha noen rett til å påvirke dette.

En jente kan selvfølgelig ikke føre på hvem som helst som far til barnet, opplysningen om farskapet skal være riktig. Det vil også bli galt og lite smart å skrive "far ukjent" med mindre det er helt spesielle grunner til dette.

Bidragsbeløpet blir fastsatt i forhold til inntekt, og for ett barn er satsen 11% av inntekt, og plikten varer til barnet er 18 år. Nøyaktig utregning kan du lese her: www.trygdeetaten.no/pub/bidrag.shtml
Vær klar over at det kom nye regler 1.1.2002, og at regler du har hørt om før kanskje ikke gjelder lengre.

Barnet skal sikres pengene og hvis barnefaren sluntrer unna med betalingen eller ikke har penger å betale med kan mor søke om å få bidragsforskudd via Trygdekontoret. Imidlertid blir ikke barnefaren kvitt sin forpliktelse og vil bygge seg opp en bidragsgjeld hos Trygdekontoret.

Etter mitt skjønn er det ikke urettferdig at barnefaren deltar med bidrag til sitt eget barn. En graviditet er man jo aldri alene om å sette i gang, og det er like dramatisk for en jente å få et barn som det er for en mann å bli far og måtte betale bidrag.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 199,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn