Ung kvinne med uavklarte smerter fra bevegelsapparatet

Spørsmål

Har slitt med verkende hofte, "snapping hip" og strøm under foten. Alt på høyre side. Har hatt det slik siden jeg var 14 ca. Har også hatt plager med vond rygg.
Nå har det forverret seg med konstante smerter i hofte og skulder, begge høyre side. I tillegg til at jeg har vonde smerter i begge håndleddene, og fingrene. Har tatt ultralyd, mr, røntgen og blitt henvist til flere spesialister, pluss kiropraktor og fysioterapeut uten noe funn. Jeg har ei mor med fibromyalgi. Og ei lillesøster som begynner å få likhetstrekk på hofta mi. Jeg er også utrolig sliten og trøtt konstant. Jeg får ikke sove på kvelden, og må ha kroppen i bevegelse for at det ikke skal være store smerter. Dette sliter meg ut, og er møkk lei av å bli sendt rundt som en kasteball uten å få noe svar. Sliter veldig psykisk pga dette, så håper virkelig på svar her.

Svar

Hei.

Jeg forstår meget godt din fortvilelse. Du skriver at du håper på svar her, men det er ingen spørsmål i din henvendelse til oss, så jeg er derfor ikke helt sikker på hva du ønsker svar på.
Jeg velger derfor å tenke litt høyt om det du skriver her, og å gi deg noen råd som jeg tror vil kunne hjelpe deg.

Såpass grundig utredet som du er, vet legene dine ihvertfall veldig mye om hva slags sykdommer og tilstander du IKKE har. Utredninger av symptomer og helseplager er ofte det vi kaller ekslusjonsdiagnostikk, dvs at en eksluderer / utelukker den ene sykdommen etter den andre, for så å sitte igjen med færre og færre alternative forklaringer / diagnoser, og en evt får stilt en endelig diagnose på den måten. Men en slik konklusjon og endelig diagnose ser altså ikke ut til å ha vært stilt hos deg. Eller så er det ikke umulig at din lege faktisk har tanker om hva plagene dine skyldes, men ikke har forklart deg dette godt nok eller på en måte som har gjort at du har oppfattet det. Jeg synes derfor at du skal ta kontakt med fastlegen din igjen, og ta med en utskrift av spørsmål og svar her, og ha en samtale om disse tingene:
"Hva er utelukket?", og "Hva mener du, lege, er årsaken til plagene mine?" "Er der stilt noen diagnose?" er spørsmål du bør stille.

Det tror jeg kan være nyttig. Videre bør dere diskutere videre utredninger, om legen ikke har noen sikre diagnoser eller behandlingsforslag til deg.
Det første jeg tenker på, og som jeg helt klart mener du bør, er å bli henvist til en avdeling for Fysikalsk medisin og rehabilitering, som finnes ved de fleste større sykehus. På slike avdelinger har man tverrfaglig kompetanse for å utrede og behandle smertefulle tilstander fra muskel-skjellettsystemet. Der vil du bli utredet så grundig som mulig, og man vil ende opp med en konklusjon og diagnose, og naturlig nok et behandlingsforslag. Hvis du f.eks. ikke har noen sykdom som sådan, hvilket jeg ikke tror, siden en ikke har funnet tegn til dette med alle undersøkelsene hittil, men at dine plager er mer å karakterisere som muskelsmerter m.v., så vil behandlingen for eksempel kunne være strukturert opptrening med et tilpasset opplegg hos en fysioterapeut, eller kanskje noen uker på et rehabiliteringssenter. Diskuter den muligheten med legen din, men sørg også for enhver pris å få kommet til en avdeling for fysikalsk medisin.

Jeg håper at mine råd her kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.