Tung pust m.v.

Spørsmål

Har siden jeg ble gravid i 2000/2001 vært plaget med periodevis høyt blodtrykk. (Ble innlagt før fødsel av samme grunn)
Har siden da også vært plaget med mye smerter i hodet.
Var for noen få uker siden hos nevrolog som satte meg på Atacand som skal hjelpe på begge deler.
Jeg har den siste uken blitt tung i pusten (brystet snører seg sammen og ubehaget blir verre ved anstrengelse og sinne)
Må gjespe mye men klarer ikke å fullføre. Smertene i hodet er øket på.
Er mye hos lege da jeg er på rehabilitering pga bekkensmerter/ledd og muskelplager. Er henvist til smerteklinikk samt MR av hodet.
Derfor kvier jeg meg litt for å søke legen nå.
Tenker om det kan ha noe med en evt låsning i muskler/skjelett som fører til tungpusten eller noe verre.
Har heller ingen angst/depresjons symptomer selv om vi i familien har hatt ei tøff tid med mye sykdom og dødsfall.
Får lite søvn siden jeg har vansker med å puste ut.
Relevante sykdommer/medisiner: Høyt blodtrykk og kronisk hodepine/migrene.
Fikk Atacand fra Nevrolog ved årskifte.

Kvinne, 40 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Du har et komplekst symptombilde, med plager fra flere organer over lengre tid. Det krever grundig legeundersøkelse, og er lite mulig å "gjette" på over internett. Du skriver at du har vært mye hos lege, men ikke noe om hvilke undersøkelser og blodprøver som allerede er foretatt, og evt resultater av disse, og da blir det noe vanskelig for meg å si annet enn generelle ting. Men jeg skal forsøke å gi deg noen råd.

Det er bra at du er henvist til MR for hodet, for å utelukke at det er noe alvorlig der, og at du er henvist til smerteklinikk er også veldig bra, for de har en bred og tverrfaglig kompetanse.

Det du tar opp her, om tung pust, og at brystet snører seg sammen ved anstrengelse og sinne, og at du har vansker med å puste ut, spesielt om natten, gjør at jeg synes du må få din lege til å utrede deg for angina pectoris (hjertekrampe), da dette kan gi følelsen av at brystet snører seg sammen. Vansker med tungpust kan tale i retning av astma.

Men begge deler sett samlet, kan også veldig gjerne tale i retning av angst, og det at du har hatt mye psykiske påkjenninger, er også et argument som øker sjansen for at det er det det handler om. Men man må utelukke hjerte-og lungelidelser som angina og astma.

Angina kan utredes på forskjellige måter, men det første vil vanligvis være å foreta en såkalt arbeids-EKG, ved at du sitter på en ergometersykkel mens det blir tatt et EKG.
Astma utredes ved såkalt spirometri + at legen lytter på lungene. Spirometri er en pusteundersøkelse, hvor motstanden i luftveiene måles. Det gjøres på de fleste legekontor.

Du tar selv opp muligheten for at det dreier seg om "låsning i muskler og skjelett". Det kan vel ikke utelukkes, at du er generelt anspent etter alle dine psykiske påkjenninger, samt av å gå rundt å ikke være frisk, og da kan dette sette seg i hele kroppen i form av spenninger og hemmede pustebevegelser. I så måte vil det være effektiv behandling å oppsøke en fysioterapeut som er spesialist i "psykomotorisk fysioterapi", som jobber med spenninger i kroppen osv.

Her har jeg nevnt så mange muligheter at jeg synes du skal ta opp disse mulighetene med din lege, som kan hjelpe deg meg å finne ut hva som skal gjøres i hvilken rekkefølge, det blir for vrient å styre denne prosessen selv.

Jeg håper at du kan dra nytte av denne informasjonen, og jeg ønsker deg all lykke til videre, og god bedring.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn