Trening etter brokkoperasjon

Spørsmål

Hei.
jeg er en kvinne på 25 år som er operert for navlebrokk for 2 uker siden, jeg tror mitt brokk kom av mitt andre svangerskap. brokket var ikke stort ca 4 cm og nå er det operert inn ett nett i bukveggen. jeg hadde navlebrokket i ca 1 år og 9 mnd jeg trente aktivt hele tiden med en god del tung styrketrening og intervall helt fram til operasjons dagen (roet jo ned på styrken en god del pga av smerter)
så nå er mine spørsmål.
1. når kan jeg begynne og jogge igjen?
2.når kan jeg begynne med intensiv og hard intervall trening? ex 4gange4, bratte oppover bakker, springe i trapper, hoppe tau, rokering
3. når kan jeg begynne med situps, og hvor mange rep kan jeg ta? kan jeg også ta situps med vekter?
4. når kan jeg begynne med styrke trening, knebøy, markløft, armhevinger, planken, utfall osv...
og trene øvelser som legger stort press på bukveggen

blir jeg like god som ny når det har grodd? og hvor lang tid tar det før det er grodd?

kan jeg trene med tungevekter og høy intensitet på treningen min sener i livet kan jeg leve som normalt uten og måtte tenke på det en og det andre?
er litt redd for å få tilbakefall på brokket.

kjenner meg i fin form i dag, men kan merke litt ubehag og litt ont om jeg har gått en litt for lang tur...

Mvh kvinne 25

Svar

Hei.

Det er umulig å kunne svare eksakt på dette, men jeg kan likevel gi deg et svar du kan følge.

Det er slik at det tar 6-8 uker før bindevevet har fått den styrken det trenger for normal aktivitet og trening. Også slik trening som du beskriver. Bindevevet har da ca 90% styrke, og det holder. Det tar flere måneder før bindevevet har fått full styrke.
Det er vanlig å si at du kan ganske raskt bruke kroppen, men det er viktig at du lytter på signalene den gir. Dette er smerte.
Det er derfor veldig viktig at du ikke tar smertestillende for å kunne klare å trene.

Det er godt mulig at du nå kan jogge uten problemer om en uke eller to, da dette kun er moderat belastning på magen.
Punkt 2, 3 og 4 er hardere trening, og dette bør du nok vente med til ca 6-8 uker. Det er klart at om du ikke har noe plager, kan du forsøke deg frem og se hva du klarer. Må understreke at det er denne tiden vevet gror best. Skulle du overbelaste og få skade i det opererte området, vil vevet gro dårligere neste gang.

Du vil oppnå full styrke i magen etterhvert igjen, og trenger derfor senere ikke ta hensyn til at du er operert. Du kan derfor trene max styrke når alt er grodd, sannsynligvis etter 2-3 måneder.

Håper du har fått svar på det du lurte på.
Lykke til videre.