Tilheling etter operasjon

Spørsmål

Mann, nesten 68 år. For for omtrent to år siden fant jeg en kul på ryggen, på størrelse med en mandel.
Legen sa at det høyst sannsynlig var en fettkul - ikke noe å bry seg om. Da den vokste tok han en, nb: kun en, stanseprøve. Det ble bomskudd og laben sa at de ikke fant noe. Tiden gikk og da den var 7-8 cm - som en halv avokado, sa Radiumhospitalet: Kreft av typen Leio Myo Sarcom. Det ble 3 cellekurer av 3 dager. Deretter operasjon, også 3x3 nye cellekurer. (De fant også en liten kul i lungen, men det var ikke kreft.) Under rygg-operasjonen kuttet da av en liten del av skulderbladet, nedre tupp, og tok ca halvparten av Latissimus Doris musklen. Området ble dekket av hud fra låret. Den dypeste delen var åpen i 7 måneder og ble renset 2 ganger om dagen - skulle vistnok gro nedenifra. Det funket ikke, så det ble besluttet å snurpe alt sammen. Det funket bra og såret ser ok ut.
I dag er det ett år og 7 måneder siden hovedoperasjonen og ett år siden sammensnurpingen og jeg føler meg "fit for fight".
Problemet er nære venner som mener å forstå seg på dette. De tillater ikke at jeg løfter koffert opp på inn-sjekkings-vekta eller gjør litt normalt løfte-arbeid i hagen. Har selvsagt trent opp musklene etter hvert og mener at jeg ikke har gjort mer enn hva legene sa hva ok. Klarer nå bl.a. 7 stk pull-ups og 10 reps med 17.5 kg hantlere selv om jeg har tynne muskler.
Spørsmålet er ganske enkelt: Er det noe i sårhelingsmekanismen som krever lang passivitet ? Er det noe i bindevevet eller nervesystemet som krever at man skal være i ro i lang tid ? Mange nerver er selvsagt blitt skåret over og blir vel neppe ok. igjen. Klør jeg meg på brystet, så kiler det på ryggen - men pytt pytt. Hva er normal sårlegingstid for forskjellige vev - muskler, hinner og hud ?
Med vennlig hilsen,
Optimist, med grått hår.

Svar

Hei.

Hørtes ut som en litt lei start på hele denne sykehistorien, men jeg er desto mer glad for at du har det bra nå.
Du har helt rett!!!
Det er ingen grunn til at du skal være passiv, du skal derimot bruke kroppen til det den tåler.

Etter operasjoner, kan man anbefale alt fra uker til par måneder med forsiktighet for å ikke "rive opp" vev som er sydd sammen.
For huden sin del er den sterk nok til aktivitet etter 1-2 uker, muskelvev og bindevevet omkring dette tar litt lengre tid. Da begynner man å bruke musklene etter kort tid, men øker gradvis over 1-2 måneder.
Etter dette har vevet fortsatt ikke full styrke. Dette kan ta 6-12 måneder, men det er ikke behov for full styrke for selv å drive hard trening.

Derfor; din begrensning er det du klarer. Er det vondt, bør du unngå det. Ellers vil jeg gjerne motivere deg til bruk, og da helst gradvis økning slik at du finner ut hva du klarer og ikke plutselig overbelaster deg.
Som du sier må også musklene bygge masse for å gi mer kraft, men det betyr ikke at de har noe svakhet etter operasjonen.

Håper dette har gitt deg svar på det du lurte på.
Lykke til videre,