Stive muskler og ledd

Spørsmål

Hei, har gjennom hele livet hatt problemer med helsen. I barndomsårene først og fremst med stivhet i ledd og muskler. I tillegg til mye hodepine. Jeg har hatt en utfordrende barndom, men trives psykisk og har hatt en oppvekst med bevegelse og friluftsliv.
Stivheten i ledd og muskler har bare blitt verre med årene og jeg har vært ut og inn av legekontoret siden 4-5års alderen.
Til tross for stivhet i ledd og muskler i barneomsårene kom jeg meg greit igjennom skole og fritid. Jeg var i generelt god form, men med noe smerter.
Etter at jeg begynte på videregående har helsen blitt gradvis dårligere. Jeg hadde mine beste år psykisk på videregående, men fysisk ble helsen gradvis dårligere.
Stivheten i ledd og muskler har økt noe, men har vært relativt stabilt dårlig de siste årene. Stølhet og smerter i muskler/ledd/scener har økt fra og med videregående til Idag. Jeg jobber som mekaniker på betong og er svært sliten i beina etter arbeid. Forsøker å holde meg i bevegelse på fritid i skog og mark. Men det hjelper lite. Har fått tilpassede vernesko pga. plattfothet.
Har de siste årene vært plaget med mange senebetennelser. Bl.a. i skuldre. Senene i kroppen er svært stramme og har dårlige arbeidsforhold kan du si når de ligge så "stramt inntil resten av kroppen". Før gikk jeg mye i fjellet. Nå kan jeg toppen gå 1mil av gangen på grunn av vondt i hofte/hoftebøyer. Plages i hele kroppen med smerter når jeg belaster kroppen litt ekstra.Før likte jeg å drive med kondisjonstrening. Idag plages jeg med smerter i luftrøret/bruskkjertel og brystet med en gang jeg belaster meg litt. Problemet er mye større i kulde. Noen ganger kan smertene være så sterke og intense i brystet etter trening at det går flere timer å komme seg. Det er som å ha et blylodd på brystet. Smertene starter i hals og deretter bryst. Sittermidt i bryst og stråler til skulder noen ganger.Lege har tatt noen blodprøver. Vitaminnivåer er greie. Stoffskifte, diabetes er målt. vanlig astma ikke funnet. Ekg tatt.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Her har du ikke stilt noe spørsmål, så jeg er ikke helt sikker på hva du ønsker informasjon om her. Jeg vil derfor kommentere det du skriver, og gi deg noen råd.

Det er åpenbart at ditt ideelle mål og ønske måtte være å bli kvitt eller få dempet disse plagene. Hvis det er noen tiltak som skulle kunne hjelpe deg, f.eks. medisinsk behandling, trening, fysioterapi, så er forutsetningen at en først vet HVA en skal behandle, dvs en eller flere diagnoser må bli stilt. Hvis da dette har medisinske forklaringer.

Her har du ikke fått stilt noen som helst diagnose, forstår jeg. Du har vært hos lege og fått vite en del om hva slags sykdommer du IKKE har, jfr blodprøver osv som var normalt. Men det er jo ikke det du ønsker å vite, du ønsker å vite hva årsaken til plagene dine er. Og der bommer nok en del leger i sine velmente forsøk på å ta blodprøver og berolige pasienten om hva slags sykdommer de ikke har osv., -som om det alltid var ønsket til pasienten.

Jeg synes at du skal oppsøke lege igjen, denne gang med en "bestilling" om å få hjelp til å finne ut hva slags årsaker der er til dine plager. Blodprøver er vanligvis ikke en metode som har særlig nytteverdi når det gjelder smerter og plager fra muskel-skjellettsystemet, men du bør saktens for ordens skyld starte med å få utelukket revmatiske sykdommer, hvilket i første omgang gjøres med blodprøver.
Men det viktigste er at legen din, evt i samarbeid med en fysioterapeut, foretar en grundig klinisk undersøkelse av deg. Dvs tester muskler, ledd og senefester osv. for å danne seg et bilde av hva dette kan handle om.

Når det er kartlagt, kan dere diskutere evt løsninger, om det er egentrening, spesifikt treningsprogram / øvelser, fysioterapi eller annet. En mulighet er en henvisning til en sykehusavdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering, hvor der er tverrfaglig kompetanse på å utrede slike kroppslige plager du etter alt å dømme har. Luft den muligheten med legen din også.

Håper at du kan finne nytte i noen av disse innspillene, og jeg ønsker deg lykke til.