Smerter ogc funksjonssvikt i kne etter leddbåndskade

Spørsmål

1 februar ødela jeg kneet i et uhell hjemme.Dro til lege dagen etter. Vanlig røntgen dagen etter viste ingenting. Etter 1 uke fikk jeg MR. Jeg fikk ingen råd eller støtte fra legen jeg var hos dagen etter (ikke min vanlige fastlege) HUn kunne ikke finne noe feil.
Etter MR fikk jeg diagnosen: m23.5 ACL og MCL ruptur. Det tok heldigvis bare til dagen etter å få svar på MR og jeg ble sent på sykehus. Der fikk jeg en skinne som støtte (krykker hadde jeg fra før hjemme, så de brukte jeg fra dag en - eller hadde jeg ikke kunnet bevege meg)
Har vært til kontroll, og etterhvert tok jeg av skinnen, begynte å belaste foten litt mer og nå kunne jeg gå på den bare med litt halting. Ortopeden anbefalte fysioterapi og i dag, den 27 april fikk jeg endelig time.
Fysioterapeuten viste meg en del øvelser jeg kunne gjøre - den siste øvelsen han rakk å vise meg var hvor jeg skule stå på en lav treplate på det benet som var ødelagt og gjøre litt balansebevegelser. Dermed så raknet hele kneet sammen igen - det var like vont som første gangen dette skjedde og timen ble avbrutt. Jeg kunne ikke hverken gå eller kjøre bil. På med is og benet tilbake i skinne og frem igjen med krykkene. Nå er jeg så fortvilet. Jeg har vært helt invalid i hele vinter og så nå frem til å bli bedre. Jeg veier for mye, men hadde begynt på Frisklivssenteret etter eget initiativ for å trene styrke og få et bedre kosthold.
Alt føles nå som det har vært til ingen nytte, Hva i all verden skal jeg gjøre - jeg har en jobb der det er essensielt at knærne fungerer. Ortopeden har ikke avgjort om jeg blir operert eller ikke. Skal inn til ny kontroll i juli.. Syns det var lenge til

Svar

Hei.
Å skulle gå slik og vente er som oftest en tålmodighetsprøve. Det er imidlertid viktig at du fortsetter å trene systematisk og under nøye veiledning. God muskulær tilstand i de store musklene som virker over kneleddet er bl.a. særdeles viktig for et godt operasjonsresultat!

Jeg er usikker på hvorvidt skaden innebærer komplette rupturer/ overrivninger i de to leddbåndene du nevner; om slike overrivninger gjelder hele båndet (totalruptur) og du har slik skade i 2 av de 4 viktige leddbåndene i kneet, er det nærliggende å operere jo før jo heller.

Ved delvise overrivninger (partielle rupturer) blir skadens størrelse grunnlag for vurdering av kirurgisk inngrep. I og med at ortoped vil vurdere kneskaden igjen i juli, regner jeg med at vedkommende vil legge stor vekt på hvor god funksjon du har greid å oppnå ved trening og vektreduksjon.

Det er positivt at du har kontaktet Frisklivssenteret; å redusere vekten kan være ett av flere bidrag til et godt og varig trenings- og behandlingsresultat. Snakker du med veiledere der eller med fastlegen din, får du konkrete råd om alternative ortoser/ elastiske knestøtter til daglig bruk.

Sko som bidrar til optimal stabilisering av føtter og ankler kan likedan bidra til bedre fotavvikling og leddfunksjon i knær og hofter; GaitLine er eksempel på en slik skotype som kan prøves ut i samarbeid med en ortopeditekniker.

I ditt sted ville jeg for øvrig kontaktet fastlegen slik at vedkommende kan gjøre seg opp et riktigst mulig bilde av situasjonen din; hun/han er din nærmeste medisinske «medspiller» og den som må på banen i forhold til bl.a. spesialisthenvisning.
God dialog med vedkommende er med på å sikre diagnostisering og oppfølging av all relevant informasjon i journalen din.
Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-