Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i muskler og ledd, hva gjør jeg?

Spørsmål

Hei. Er en dame på 43 år. Nå nylig vært hos revmatolog for vel en måned siden, pga store skjelettplager. Alle blodprøver var negative, og intet funn med ultralyd hos revmatolog. Muskel- og skjelettplager begynte for to år siden, like etter en slankeoperasjon jeg tok. Tok blodprøver hos fastlegen, som viste lave verdier av vitamin D og mangel på B12. Slo meg til ro med dette, og fikk resept. Etter slankeoperasjon tenkte jeg det var litt bivirkninger, men skjelettsmertene som er så smertefulle, sitter altså i begge hofter/knær håndledd og de innerste tåleddene mine. Jeg går rundt hver dag med feberfølelse, men ingen feber, bare en brennende følelse i øynene. Jeg har ikke krefter til å kjøre bil, lage mat, og kryper nesten til jobb. Smertene er der hele døgnet, også om natten. Sitter jeg for lenge i sofaen har jeg problem med å reise meg. Fastlege/ revmatolog konkluderte med en slags betennelsestilstand i kroppen. Også smerter i baken, og lårene mine. Har i tillegg psoriasis og bruker nå Arcoxia tabletter brukt disse i to uker nå, men ingen bedring. Frisk og positiv ellers, men hva gjør jeg? Skriker og gråter i smerte hver dag, har prøvd Voltaren og hele listen av betennelsesdempende tabletter, sier fastlegen min. Jeg sover dårlig pga smerter, og er helt kraftløs i hele kroppen. Er også psoriasis og leddgikt i familien. Trenger et godt råd, kan ikke løpe til lege hver uke, er utslitt og dette har ført til mye sinne og store depresjoner. Hva gjør jeg? Er meget takknemlig for svar.

Svar

Hei.

For det første trenger du her-og-nå hjelp fra fastlegen din, i form av sterkere smertestillende tabletter, uansett årsak og diagnose. Du kan ikke ha det slik du her beskriver, og smerter klarer vi som hovedregel alltid å behandle, det kun snakk om å velge riktig / sterk nok medisin, i riktig dose. Når de betennelsesdempende medisinene ikke virker, må du få noe annet og sterkere. Alternativ kan være f.eks. Pinex forte eller Nobligan i en periode.

Du skriver ikke noe om røntgenbilder. Det må taes, blant annet for å avklare om det kan være artrose / slitasje. Har du f.eks. slitasje i hofteledd eller kneledd som er ille nok, så kan jo det behandles med protese, i verste fall. Dette må kartlegges.

Videre så bør du diskutere med fastlegen om ikke han/hun er enig i at du bør henvises til en Avdeling for Fysikalsk medisin og rehabilitering, evt Smerteklinikk. Disse finnes ved de fleste større sykehus. Der vil du bli grundig utredet og kartlagt av tverrfaglige team, som har spesialkompetanse på å utrede og behandling smertefulle tilstander i muskel/skjellett, hvor årsaken ikke er revmatisk sykdom eller noe som kan opereres vekk. Da vil du få stilt en eller flere diagnose, slik at du får svar på hva som er årsaken til plagene dine, og det vil ende opp med behandlingsforslag.

Jeg håper og tror du vil ha nytte av rådene. Lykke til.