Sammensatt plagemønster med behov for et vidt tiltaksopplegg

Spørsmål

Smerter i rumpeballer, mest i høyre, blir mye verre når jeg skal gå, stråler nedover lår og legger. Etter 10-20 skritt avtar disse noe men er vedvarende. Bruker stokk pga. slitasjeskade i v. hofte men den er ikke særlig til hjelp. Er ikke komfortabel med å stå. Smertene varierer fra svake når jeg ligger, moderate når jeg sitter, til sterke når jeg begynner å gå, - og deretter noe avtagende ved lengre gange.
Noen dager er de helt fraværende. Har hatt plagene i ca. to mndr.
Har jeg ishias? Må jeg oppsøke fastlege som sender meg på "rundtur i helsevesenet" eller kan jeg få råd av f.eks. deg om øvelser jeg kan gjøre hjemme?
Helsemessig har jeg en totalt utrent kropp, overvektig (95 kg. 170 høy), epikriser i fleng vedr. alt fra hjertesvikt, hjerneslag, pacemaker, stent i h. halspulsåre, tett v. halspulsåre (som gir meg regelmessige blodtrykkrelaterte "anfall") +søvnapne (ca 100 pustestopp/t nå ca.10) og en hø. skulder operert for 34 år siden som jeg føler snart vil falle av!?
Er e
llers frisk og dvask.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.
Forholdene du nevner gjør det uunngåelig med nærmere undersøkelser.
Dette fordi flere tiltak nok er aktuelle; først og fremst er dette en diagnostisk utfordring.
Elementer i et behandlingsopplegg må som alltid ta utgangspunkt i en diagnose. Allmenntilstanden din gjør dette komplisert; flere tiltak må sees i en nøye, innbyrdes sammenheng, både hva rekkefølger og karakter angår.
Fastlegen er og blir en krumtapp i situasjoner som denne; han/hun må ventelig spille på lag med nevrolog/ indremedisiner og personer med særlig kompetanse på rehabilitering.
Det kan eksempelvis være at opphold på et rehabiliteringssenter blir et egnet tiltak. Der finnes aktuelle kompetanser som er drillet på samarbeid og helhetlige tilnærminger til sammensatte situasjoner, slik som i ditt tilfelle.
Helt kort til spørsmålet ditt om «ischias»: Smerter som følger forløpet av ischiasnerven(e) kan skyldes en rekke tilstander i virvelsøylen og i bekkenet. En nevrologisk gjennomgang av forhold i rygg, bekken, seteregionen og lår vil kunne avklare dette. Forsøk på «fjerndiagnostisering» av slike forhold er neppe hensiktsmessig.

Mitt beste råd er å be fastlegen om en «dobbelttime» med tid til undersøkelse og samtale. Personlig tror jeg videre at et opphold med rehabilitering kan ha mye for seg.
Du kan ta en titt på Attføringssenteret i Rauland («AiR»); oppleggene der har gode tradisjoner.
Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-