Problemer etter brudd og operasjon i underarmen

Spørsmål

Hei
jeg er en dame på snart 57 år; jeg brakk armen den 27. desember i fjor. De satte bruddet på plass og jeg gikk med gips en uke. Bruddet hadde da gått tilbake til stillingen det hadde rett etter uhellet. Dermed måtte jeg opereres og det ble satt inn en plate 4 .januar 2016. Etter at jeg var på 6 ukers kontroll fikk jeg beskjed om at kalken var "smuldret" opp, men fikk ingen beskjed om hva dette innebar.

Fastlegen min kunne ikke svare eller gjøre noe før han hadde fått bildene av hånden. På sykehuset fikk jeg beskjed om å bruke smertestillende og å gå til opptrening hos fysioterapeut fordi jeg ikke klarte å rette ut fingrene. Senere har jeg vært til behandling, men etter hver behandlingsomgang, går fingrene tilbake til stillingen før opplegget startet. Det føles som om noe strammer når jeg skal rette ut fingrene. Nå vil jeg gjerne vite hva som menes med at kalken"smuldrer"; betyr det at armen ikke kommer til å gro som den skal?

For tiden har jeg mye smerter, men vil helst ikke ta smertestillende medikamenter om jeg kan unngå det.
Hva skal jeg gjøre? Hvorfor vil de ikke gi meg forståelige svar? Er jeg for gammel slik at de ikke bryr seg? Jeg er ganske avhengig av en høyre hånd som fungerer. Kan du svare meg og gi meg råd om hva jeg må eller bør gjøre.
Mvh Sonja

Svar

Hei, Sonja -
Du må først og fremst ta ny kontakt med fastlegen din, det vil si: Bestille tid til en konsultasjon der! Hun/han skal ha fått tilsendt alle journaler fra sykehuset som behandlet deg.

Likedan må du forvente at fysioterapeuten som har veiledet og trent deg også har meldt dette videre til fastlegen. Det kan du enkelt sjekke med vedkommende fysioterapeut.
Du kan be om en kopi av slike journalpapirer som skal dokumentere behandling og resultater av den. Slike forhold har du krav på å få innsyn i.

Så skal du vite at beinbrudd gror litt forskjellig raskt fra person til person; muligens krever nydannelsen av beinmasse ("kalk") hos deg litt mer tid enn hos enkelte andre; det betyr bare det: At det rett og slett trengs noe mer tid!

Etterkontrollene vil vise om særlige tiltak er hensiktsmessige. Veiledning, aktivitet og trening vil vanligvis bidra til at slike prosesser går litt raskere. Her betyr innsatsen din særlig mye.
Og så er det viktig at du får hjelp til rett belastning. Platen som er operert inn er med på å sikre at du kan bevege og belaste uten at bruddstedet belastes for mye; veiledningen er "hjelp til selvhjelp"!

Du skal også vite at det finne flere hjelpemidler som kan gjøre hverdagen litt enklere. Fysioterapeuten kan være til hjelp og dere kan finne fram til gode, fysiske løsninger hos NAV/ Hjelpemiddelsentralen.

Det kan være et poeng å sette opp de konkrete spørsmålene du finner mest viktig og vil ha svar og forklaringer på. Bruk litt tid på det og presenter dem for fastlege og fysioterapeut. Og husk: Du er akkurat passe gammel til at de bør bry seg og gi deg sine beste råd.
Lykke til!