Langvarige muskelsmerter

Spørsmål

Jobbet med data, opplevde for mange år siden betennelse i skulder (store smerter, kunne ikke løfte armen ut til siden) behandlet med Voltaren. Siden da ok uten samme smerte, bare det jeg så som slitne/anspente muskler. Men så ble det mer og mer irritert (deilig med massasje, men fikset ingenting). For ett år siden, etter at ingenting funket (prøvde voltaren igjen uten effekt), var begge skuldrene irriterte, og jeg begynte med isposer, det var smertelindrene, men måtte slutte sitte med data mm. Det økte samtidig til scapula, det svir og brenner mellom og rundt de, begge sider. Legen sier mulig muskelanspenthet grunnet angst, eller nerver i klem (scapula, ikke skuldre). Kan ikke sitte i stol og lene meg bakover, eller ligge på rygg uten at det blir irritert og brenner i scapula begge sider. Prøvd fysio (trene strikk), svei og brant, verre enn tidligere. Ikke vanlige treningssmerter. Fibro hos mor, bestemor og oldemor, men jeg har ikke triggerpunktene. Føler selv tøying gjør vondt verre. Medisiner: diamox
Sykdom: pseudotumor cerebri fikk for 2 år siden, ellers mye overvekt (jobber med saken)
Alle blodprøver er BRA, bra nivå av alt

Svar

Hei.

Her har du beskrevet antatte muskelsmerter, som varer noe langvarig og som du har vansker med å bli kvitt. Du har ikke stilt noen spørsmål, så jeg vet følgelig ikke eksakt hva du ønsker informasjon om fra oss.
Derfor gir jeg deg noen generelle råd og betraktninger om det du her skriver, og håper det kan være til nytte.

For det første ser jeg ikke noe i det du skriver som tilsier at dette skulle ha med alvorlig sykdom å gjøre, det er greit å ha utelukket, og jeg tenker ikke at det er aktuell problemstilling i det hele tatt her.

Alt du beskriver, taler i retning av muskulære plager. Det er som kjent særdeles vanlig, og kanskje flertallet av oss har det en eller flere ganger i løpet av livet, i kortere og lengre perioder. Det har som oftest sin årsak i ytre forhold, som arbeidssituasjoner, manglende trening, overvekt m.v., og/eller med psykologiske forhold som spenninger, bekymringer, angst osv.

Din lege mener at årsaken ligger i spenninger og angst, for ditt vedkommende. Det er selvfølgelig fullt mulig, i og med at det er så vanlig og almennmenneskelig som noe kan bli. De fleste av oss har vel vært borti det kanskje vanligste eksemplet på slikt: Stramme nakkemuskler som følge av stress.

Her er fremfor alt ikke noe som helst i det du forklarer om her, som tilsier at ikke du vil kunne bli bedre av og til slutt helt kvitt dine plager. Det er viktig å vite, slik at du ikke tenker at "ingenting hjelper" eller lignende, for det er en veldig skadelig tanke som kan bidra til å kronifisere plagene dine.
Og muskelsmerter generelt, altså ikke bare i ditt tilfelle, er noe som pr definisjon kan bli bedre, og ikke en kronisk sykdom.

Du forteller at du holder på å gå ned i vekt, og det er et svært viktig tiltak her. Fortsett med det, få gjerne oppfølging av legen din.
Det i seg selv kan være viktigste årsaken til muskelsmertene dine, eller en sterkt medvirkende årsak, kanskje sammen med evt angst, slik legen din har forklart. Kanskje du trenger behandling og hjelp for din angst? Enten hos fastlege eller psykolog? Det kan jo tenkes å hjelpe på dine smerter også.

Her et forslag:
Diskuter med legen din om kanskje du burde vært henvist til en avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering. Der har man tverrfaglig ekspertise på nettopp slike plager som du har, i grenselandet mellom fysisk og psykologisk. De vil kartlegge dine plager, og ende opp med behandlingsforslag.
En annen ide som også kan være aktuell er at du blir henvist til f.eks. et måneds langt opphold på et rehabiliteringssenter / kursted, gjerne i en gruppe for vektnedgang. Der kunne du fått tett og intensiv oppfølging i en hel måned, både for muskelplagene og overvekten, og dette kunne være en skikkelig god starthjelp for deg for å komme ut av dette. Jeg har sett mange i din situasjon som har hatt svært god effekt av slikt.

Håper at mine råd og innspill kan være til nytte. Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-