Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Langvarig og kompleks smertesituasjon

Spørsmål

Har i 3 år hatt vandrende, pulserende, til tider isende smerter i hele kroppen, primært i armer og bein. Smertene sitter i muskler, usikker på om i ledd òg, tenker det kan tyde på det da jeg har vondt i fingre og tær også. På en skala fra 1-10 er smertene alt fra 1-6/7, murring til sterke smerter, og de er blitt hyppigere og sterkere med årene. Ved massering av punkt blir det verre, synes det hjelper å strekke. Frekvens og grad øker når jeg har brukt kroppen mye og i perioder med stress, men også i perioder med mye ro. Har vært plaget med krystallsyke i 2-3 år, så har i perioder vært sengeliggende. Legen min sa det var normalt med kroppsmerter ved svimmelhetsykdom pga. belastning, men for meg kjennes det ikke ut som dette er belastningssmerter, og jeg hadde kroppssmertene en tid før krystallsyka. Legen tok en blodprøve for revmatisme(?), og den var fin. Andre plager jeg har som kan være av relevans: slapp og sliten, treig fordøyelse hele livet, i perioder sterke, lynende smerter både i rygg (røntgen har påvist svulster(?) på ryggraden, men dette mente lege var ufarlig) og i hode (lynende smerter som kjennes ut som går fra helt bakerst på sida av tunga, opp i en rett linje til bak øyet til toppen av hodet, for det meste på venstre side av hodet), perioder med ekstrem nattesvette, selv om disse periodene gjerne kan være delt av flere måneder uten, fine blodprøver men med lite jern i flere år i ungdommen og litt lite d-vitamin i perioder de siste par årene. Blodprøver for et par år siden viste en liten forhøyning av stoffskifte, nye blodprøver viste normalt stoffskifte, men noe annet jeg ikke husker navnet på, som kunne føre til lavt stoffskifte senere i livet. Paracet/ibux fungerer til dels. Å røyke marihuana hjelper mye, men er noe jeg ikke ønsker, da jeg ikke liker å røyke eller innta rusmidler, så det er forsøkt i desperasjon. Lovlig spray høres interessant ut. Er ikke nødvendigvis redd det er farlig, men smertene er ikke til å leve med.
Jeg har blitt sendt til røntgen/mr/ct av lege for de forskjellige nevnte plagene (for uten de vandrende smertene som spørsmålet dreier seg om nå - vet ikke om bilder er en vanlig del av utredninga her engang, men vil i det lengste unngå å måtte ta flere bilder, da jeg tenker det kan være farliged for mye stråling(?)), og ingenting har blitt funnet, annet enn de nevnte cystene på ryggrad.
Hva tror du feiler meg?

Svar

Hei.

Du er altså en ung kvinne som i 3 år har hatt en kompleks smertesituasjon, og du er slapp og sliten, har treg fordøyelse m.m., og du lurer på årsaken til plagene dine.
Slik jeg forstår, er du allerede svært grundig undersøkt, og jeg forstår det dithen at man ikke har påvist noen sykdom hos deg?
Du spør her om hva jeg tror "feiler deg". Det kan jeg dessverre ikke svare deg konkret på her over nettet, uten mulighet til å undersøke deg, snakke med deg, lese din journal inkl blodprøvesvar og svar på bildeundersøkelser osv. Om jeg skulle nevne en eller flere konkrete diagnoser her, så ville det ikke bli annet enn tilfeldig gjetning, noe du har absolutt null nytteverdi av.

Jeg vil heller gi deg et godt råd:
På de fleste større sykehus finnes det spesialavdelinger for utredning av slike komplekse smertesituasjoner som du har. Disse kalles oftest for Avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering, evt Smerteklinikker.
Få legen din til å henvise deg til utredning ved en slik avdeling. Der vil du bli grundig undersøkt og vurdert av tverrfaglige team, som oftest vil ende opp med både en eller flere diagnoser, og forslag til tiltak og behandling.
Jeg tror at det er dette du defintivt vil ha mest nytte av nå, ikke nye bilder osv.
Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-