Isjias

Spørsmål

Isjias / prolaps: Etter 8 mnd med isjias smerter i ben og legg fikk jeg en akutt tilstand (13 april)etter å ha rygget MC,en in i garasjen.Føltes som El sjokk mellom lilletå og Lumbal regionen. Store smerter pga låste muskler i ryggen, lammelser leggen, samt nummenhet i rumpeballen, side lår, de tre ytterste tærne samt hælen på V fot. Har blitt behandlet hos kiropraktor, men det ga ingen effekt, og ønsker ikke å bidra mer til hans nye hus. CT og røntgen undersøkelse foretatt 3 uker etter viser Litt discus degenerasjon L5/S1, CT av Columna Lumbaris viser normale forhold L3/L4 og L4/L5. På L5/S1 nivå sees en stor median/venstresidig paramedian discus prolaps og det er ingen fettvev omkring discus og venstre S1 nerverot som ss er påvirket. 1.-Hva betyr dette?
Har nå vært sykemeldt i 6 uker, arbeider som ingeniør offshore, samt nylig foretatt klokkedykkerkurs. Tilstanden er betraktelig bedre etter behandling hos Osteopat, samt svømming, turgåing etc. Har sluttet med smertestillende, går en tur istedet, morgen og kveld. Driver også med oppussing hjemme, som synes å ha positiv effekt, da jeg er i bevegelse hele dagen. Unngår å sitte. Er fortsatt følelsesløs i hælen, samt de tre ytterste tærne.Videre vil ikke leggen lystre når jeg prøver å "Gå på tå". Urin og avføring fungerer normalt, men føler sting i tærne ved avføring/sædavgang.
2.-Hvor lenge vil denne tilstanden vare? 3.-Hva skal jeg gjøre for å få undersøkelse av nevrolog / ortopedisk med tanke på kirurgisk utredning? (Bosatt i Stavanger)Ønsker å få full førlighet tilbake, da jeg er avhengig av det i mitt yrke og livsutfoldelse på fritiden. Ønsker ikke å komme tilbake til stressende skrivebordsjobb med deadlines og lange dager før jeg er helt frisk i og med at sitting er vanskelig, og rehabilitering er heldagsjobb Er det andre behandlingsformer jeg bør prøve? Refleksologi/homøopati? Vil det lønne seg å kutte ut snusingen?

Mann, 35 år

Svar

Hei.
1. La meg begynne med å prøve å oversette CT-beskrivelsen til norsk: "litt discus degenerasjon" betyr enkelt sagt litt slitasje av mellomvirvelskiven. Dette er ganske vanlig forekommende, og er ikke årsaken til smertene dine. "Columna lumbaris" betyr rett og slett korsryggen. "L3/L4", "L4/L5" og "L5/S1" er navnene på de tre nederste mellomvirvelnivåene i korsryggen, der "L3/L4" er den øverste av dem, og "L5/S1" er den nederste. "Stor median/venstresidig paramedian discusprolaps" betyr stor midtstillet/sidestillet venstresidig skiveprolaps. At det ikke er fettvev rundt skiven betyr at det er liten plass her, og "S1" er navnet på den nerveroten som er i klemme på grunn av prolapset. Det som med andre ord menes er at du har et stort prolaps på venstre side i nederste skivenivå i korsryggen, og at dette prolapset klemmer mot den nerveroten som heter S1. Såvidt jeg kan se av din smertebeskrivelse passer dette svært godt overens med symptomene dine, og det er sannsynligvis dette prolapset som gir deg smertene.

2. Jeg kan dessverre ikke gi deg noe sikkert svar på hvor lenge dette vil vare. Det akutte stadiet kan vare alt fra dager til uker, før det inntreffer en langsom bedring, slik du tydeligvis opplever nå. Full tilbakegang av smertene kan ta fra uker til måneder, men dette er svært individuellt. Generellt er følelsesløsheten det symptomet som varer lengst og er vanskeligst å bli kvitt, men heldigvis er dette det symptomet som de fleste anser som minst plagsomt også.

3. For å bli vurdert med tanke på operasjon bør du ta kontakt med fastlegen din som kan henvise deg videre i systemet. Hvordan dette er organisert er litt forskjellig fra sted til sted. Noen steder vil man si at når du har en så klar årsak med entydige symptomer som i ditt tilfelle, så kan du henvises direkte til ortopedkirurg uten å gå veien om nevrolog, mens andre steder vil man si at du uansett bør vurderes av nevrolog for å være helt sikker på hvorvidt du overhodet skal vurderes for operasjon. Hør med fastlegen din om dette, uansett trenger du en henvisning fra ham/henne. Ventetiden bør du benytte til å få tatt en MR av ryggen din. De færreste ortopeder ønsker å operere bare på bakgrunn av en CT. Hvorvidt du bør opereres er det selvsagt umulig for meg å ta stilling til per Internett. Det som taler for operasjon er det at du fortsatt har en kraftsvekkelse i foten. Det som taler mot er at kraftsvekkelsen har stått så lenge, og at du er i bedring. Det har ingen hensikt å operere bort et prolaps dersom det ikke gir symptomer, eventuellt gir få symptomer. Dette bør uansett vurderes av kompetent personale.

4. Du gjør helt rett i å gå turer og være i aktiv bevegelse, dette er den beste ryggrehabiliteringen du kan foreta deg, og er veldig mye bedre enn å ligge på sofaen å vente på at det skal gå over. Hold frem som du stevner! Hvorvidt kinesiologi vil hjelpe har jeg ikke peiling på da jeg ikke kjenner dette fagfeltet godt nok, men jeg har aldri sett noe seriøs forskning som skulle tilsi at det har effekt mot symptomgivende prolapser. Det samme gjelder for homøopati. Du vil helt sikkert finne historier om folk som har blitt friske av isjias etter de fleste typer behandling, men dette beviser i og for seg ikke noe som helst, fordi isjias er en plage som alltid går over av seg selv før eller siden.
Når det gjelder kiropraktikk, er dette en utmerket behandling med gode resultater mot særlig kroniske ryggplager. MEN: Med et akutt og symptomgivende prolaps i korsryggen ville jeg imidlertid personlig aldri tatt sjansen på å la meg manipulasjonsbehandle hos kiropraktor!
Det er sikkert mange gode grunner til å kutte ut snusingen, men isjiasen er ikke en av dem, snusen gjør nok ikke noe hverken fra eller til her!

Til sist: Vær oppmerksom på følgende: Dersom du utvikler problemer med å late vannet, føletap i skrittet, eller forverring av kraftsvikten i leggen/foten, må du ta kontakt med lege med en gang, da kan det være grunn til å vurdere akutt kirurgi. Sannsynligheten for at dette skal skje er imidlertid heldigvis liten.

God bedring!