Hjelp til hjemmetreningsprogram

Spørsmål

Hei, 15.01.17 fikk jeg brudd i distale fibula etter fall på ski. Rtg visar Weber-B
fraktur i distale fibula med 1mm dislokajson.
Brukte walker i 6 uker, var på røngten i uke 2 og uke 6, og bruddet var grodd tilfredsstillende.
Etter jeg tok av walkeren har jeg gått hos en fysioterapeut 2 ganger i uken. Der er jeg i ca 15 min hver gang, 5 min sykling, noen minutter behandling med en slags "penn" som holdes mot der bruddet var. Så veksler jeg på å stå på balansebrett, og stå på gulvet å heve hælen slik at jeg står på tå og slippe hælen ned igjen i resten av tiden.
Har blitt en godt del bedre enn jeg var, men halter ennå litt. Er ganske stiv i anklen, og kan ikke bøye anklen like mye som den andre anklen. Har også en del vondt ennå, og blir hoven etter jeg har brukt foten mye.
Mitt spørsmål er om hva du synes om behandlingen jeg får? Jeg føler jeg like godt kan gjøre disse øvelsene hjemme. Fysioterapeuten gir meg ingen andre øvlser jeg kan gjøre hjemme, kun de to jeg nevnte over.
Føler ikke jeg får noe igjen for disse timene. Trenger jeg virklig denne behandlingen 2 ganger i uken?
Hvis noen av båndene i anklen er rykket, er det noe jeg burde gjøre med det? Eller gror det av seg selv. Hsr ikke fått påvist skader på båndene, men fysioterapeuten da en gang at det kunne være de var skadet.

Svar

Hei, du.
Aller først: Symptomene du opplever p.t. er nok typiske etter brudd som det du har vært igjennom.
For øvrig synes jeg spørsmålet ditt er betimelig: Du kan gjøre riktige og viktige øvelser hjemme, så klart.
Og du kan - og bør gjøre det hver eneste dag. Si til behandleren din at du gjerne vil ha et opplegg for hjemmetrening. Han/hun vet jo at et enkelt opplegg som gjennomføres systematisk og ofte, blir et vesentlig bidrag til normalisering av beveglighet og styrke.
Å spørre om det er en ærlig sak; som pasient synes jeg du har krav på slik hjelp!
Lykke til!