Bytte fastlege - nakkevondt

Spørsmål

Hei. Jeg fikk ifjor smerter i nakke og rygg og dro til legevakten, da jeg ikke hadde noen fastlege. Etter to besøk på legevakten, anbefalte de meg å finne en fastlege. Jeg brukte en privat lege til å begynne med, men skjønte fort at dette kunne bli langvarig og gå ut over økonomien, så jeg ordnet en kommunal fastlege. Jeg har gått dit siden, men gruer meg veldig hver gang jeg skal dit. Jeg føler ikke at jeg får hjelp og blir direkte trakassert! Det tok flere måneder før legen for første gang så og tok på ryggen, og omsider sendte meg til undersøkelse. Jeg vil så gjerne bytte lege, men trygdekontoret sier at dette vil se dårlig ut når de om to måneder skal behandle saken min om rehabilitering, siden jeg allerede har "byttet" leger. Jeg er også bekymret for hvordan jeg vil bli mottatt hos en ny lege når jeg dukker opp midt i løpet av en behandlingsperiode med omfattende smerter og plager? Jeg ser ikke for meg at noen lege skal ønske meg velkommen og ta over ansvaret... Hva kan jeg og hva burde jeg gjøre?

Sykdommer: bytte fastlege?
tre prolaps, angst, depresjoner

Kvinne, 26 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det viktigste er jo nakken din og din egen integritet. Hvis du føler at legen din behandler deg dårlig og ikke tar deg på alvor bør du konfrontere ham med det, og hvis ikke det hjelper, bør du skifte fastlege. Trygdekontorets påstand om at "det vil se dårlig ut" synes jeg er en svak begrunnelse og slike hensyn bør ikke telle hvis de tar behandlingen av saken din seriøst.

Leger er akkurat som andre mennesker - svært forskjellige. Det er umulig å forutsi hvordan en ny fastlege vil oppfatte deg som pasient, men jeg tror de fleste vil se på deg på en seriøs og interessert måte. Men du vet altså hva du har og ikke hva du får, du må veie litt for og imot.

Etter min mening er pasienter altfor spake overfor legen sin, det er viktig å gi tydelige meldinger og si hva man mener. Du ville jo aldri godta at rørleggeren din lot være å vurdere det du oppfatter som problemet, langt mindre betale for en vare du ikke har fått. "Varen" en lege kan tilby er vurderingen av plagene dine, og eventuelt en behandling. Den vurderingen skal være gjennomtenkt og relevant. Det kan være uoverensstemmelser mellom pasient og lege om hva som er en god nok vurdering, men hvis du er misfornøyd er det din soleklare rett å bytte fastlege.

Det er selvfølgelig ikke tillatt for verken trygdekontor eller annen fastlege å la et slikt bytte gå utover korrekt saksbehandling eller medisinsk vurdering/behandling.